Tipuri de dureri care apar în cancer

Tipuri de dureri care apar în cancer

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Cancerul poate fi declanșat aproape oriunde în corpul uman, care este format din trilioane de celule. În mod normal, celulele umane cresc și se divid pentru a forma altele noi, de care organismul are nevoie. Atunci când celulele îmbătrânesc sau sunt afectate, mor, iar în locul lor apar cele noi.

Cancerul este denumirea dată unui număr de boli. În toate tipurile de cancer, unele dintre celulele din organism încep să se dividă fără încetare și se răspândesc spre alte țesuturi sănătoase. Durerea care apare la pacienții cu cancer poate avea diferite cauze și poate fi de mai multe tipuri. Totuși, această durere poate fi controlată, atunci când vei cere ajutorul de care ai nevoie în timp util.

femeie care se tine de gat

Care sunt cauzele durerii în cancer

Durerea în cancer este cauzată de un număr de tumori care apasă oasele, nervii sau alte organe din corp.

Uneori, durerea mai poate să apară și din cauza tratamentului. De exemplu, medicamentele folosite în chimioterapie pot duce la stări de amorțeală și de slăbiciune în brațe și picioare. De asemenea, mai poate fi resimțită și o senzație de arsură în locul în care este administrată injecția. Radioterapia poate provoca iritații și roșeață pe anumite porțiuni ale pielii.

Tipuri de durere resimțite în cancer

Durerile resimțite în cancer sunt clasificate în mai multe categorii. În funcție de cauză, durată și intensitate, există două tipuri: acută sau cronică.

Durerea acută este cauzată de o rană și este de scurtă durată. De exemplu, aceasta poate fi provocată de operații de extirpare a unei tumori. Durerea trece atunci când rana este vindecată. Între timp, pastilele pentru durere te vor ajuta să suporți mai ușor neplăcerile.

Durerea cronică apare atunci când nervii sunt afectați. Schimbarea poate fi cauzată de o tumoare care apasă nervii sau de substanțele pe care tumoarea le produce. De asemenea, aceasta mai poate fi determinată și de modificările care apar la nivelul nervilor în timpul tratamentului pentru cancer. Acest tip de durere continuă pentru o perioadă mare de timp după rănire sau după ce tratamentul este încheiat, și poate varia de la o intensitate ușoară, suportabilă, până la una severă. În ceea ce privește durata, aceasta poate persista pentru o perioadă lungă de timp sau poate dispărea la fel de subit precum a apărut, de obicei în timpul unui efort fizic (durere incidentă). Durerea cronică mai este numită și durere persistentă.

Este extrem de important să mergi la doctor pentru a afla tipul și cauza durerii. În funcție de aceste criterii, medicul stabilește cea mai bună metodă de tratament. Iată care sunt tipurile de durere în cancer, în funcție de localizarea lor:

Compresie nervoasă

Această durere apare atunci când un nerv este afectat. Compresia nervoasă mai este numită și durere neuropatică și este cauzată de presiunea care apare la nivelul nervilor sau a coloanei vertebrale, dar și din cauza lezării anumitor nervi.

Oamenii descriu compresia nervoasă ca o durere ce cauzează senzații de arsură, furnicături, înțepături sau un disconfort mobil, care se mută. Durerea neuropatică este uneori mult mai greu de tratat decât alte tipuri de durere din cancer.

Unele persoane au astfel de dureri și după intervenții chirurgicale. Nervii sunt tăiați în timpul operației și au nevoie de mult timp pentru a se vindeca, deoarece aceștia cresc într-un timp extrem de lent. Unele persoane pot resimți dureri în jurul cicatricii chiar și după 2 ani de la intervenție. Totuși, aceasta dispare până la urmă în timp.

Compresia nervoasă mai poate să apară și din cauza tratamentelor pentru cancer, așa cum sunt radioterapia și chimioterapia.

femeie care are durere de spate

Durere osoasă

Cancerul se poate răspândi în os și poate cauza durere prin afectarea țesutului. Boala poate fi localizată pe o anumită zonă a osului sau pe mai multe porțiuni.

Durerea osoasă mai este cunoscută și sub denumirea de tulburare (durere) somatică. Oamenii descriu adesea acest tip de durere în cancer ca fiind o durere surdă sau una care se simte ca o pulsație, zvâcnire.

Durere a țesutului moale

Acest tip de durere în cancer se poate manifesta la nivelul unui organ sau mușchi. De exemplu, poți simți o durere de spate atunci când rinichii sunt afectați de boală.

Nu vei putea întotdeauna să stabilești sursa acestei dureri, însă o poți depista prin faptul că este acută, ascuțită, uneori sub formă de crampe sau zvâcniri. Durerea țesutului moale mai este numită și durere viscerală.

Durere fantomă

Durerea fantomă este o durere care apare într-o parte a corpului ce a fost extirpată. De exemplu, ea poate fi resimțită la un sân care a fost înlăturat prin mastectomie. Durerea fantomă este cât se poate de reală, iar unele persoane o descriu ca fiind insuportabilă.

Doctorii încearcă încă să înțeleagă cum este posibilă apariția acestei dureri în cancer. Una dintre teorii spune că sectorul creierului care se ocupă cu gândirea știe că o parte din corp nu mai există, însă nu poate să înțeleagă acest lucru. Alte posibilități ale existenței durerii se leagă de administrarea unei cantități insuficiente de calmant în timpul operației.

Aproximativ 60-70% dintre persoanele care au avut operații de înlăturare a unui braț sau a unui picior afirmă că simt o durere în zonele inexistente. De asemenea, aproximativ o treime dintre femeile care au suferit o operație de extirpare a unui sân mărturisesc că încă mai resimt disconfort în zona respectivă.

Durerea fantomă dispare, de obicei, după un an de la intervenție. Totuși, această perioadă variază de la persoană la persoană. În unele cazuri încetează în primele luni, pe când în altele poate dura câțiva ani. Deși cauzele ei sunt cât de poate de ambigue, durerea fantomă poate fi controlată cu ajutorul medicamentelor.

Durere radiantă

Uneori, oamenii pot simți o durere în altă parte a corpului, diferită de locul de proveniență. Aceasta este numită durere radiantă.

De exemplu, un ficat umflat poate cauza durere în umărul drept, deși ficatul se află poziționat sub coaste, în partea dreaptă. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ficatul apasă capetele nervilor umărului.

femeie care sufera de durere de burta

Cât de gravă poate fi durerea

Intensitatea durerii resimțite depinde de:

  • Tipul de cancer de care suferi;
  • Locul în care se resimte;
  • Stagiul cancerului;
  • Posibilitatea ca tratamentul sau cancerul să fi afectat nervii.

Alți factori psihologici pot influența modul în care simți durerea în cancer. De exemplu, frica, anxietatea, depresia și lipsa somnului pot agrava modul în care o experimentezi Este important să anunți medicul imediat, atunci când resimți orice fel de durere. Nu încerca să o suporți cu curaj, deoarece îți poate afecta nervii și poate duce la sensibilitate crescută la durere în viitor.

Cum controlezi durerea cronică în cancer

Durerea cronică este de obicei o durere persistentă. Poate fi destul de dificil de tratat, însă pastilele sau alte metode o pot ține sub control.

Durerea care nu este controlată se poate transforma în durere cronică. Așadar, este important să iei rețeta pe care ți-o prescrie medicul. Dacă refuzi să îți administrezi aceste medicamente, poți avea probleme în viitor.

Persoanele care suferă de durere cronică pot avea episoade în care medicamentele să nu facă față. În acest caz, este necesar să îți anunți doctorul. Acesta îți poate prescrie doze suplimentare, pe care le poți lua atunci când nu poți face față.

Cere ajutor!

Durerea în cancer poate să îți afecteze calitatea vieții. Durerea cronică face ca lucrurile obișnuite, zilnice (baie, cumpărături, gătit, dormit și mâncat), să fie imposibil de pus în practică.

Aceste aspecte pot fi uneori greu de înțeles pentru prieteni sau familie. Atunci când se întâmplă acest lucru, caută susținere la persoanele care trec prin aceeași situație ca tine, dar și ajutor de specialitate de la psihologi și medici.

Durerea în cancer poate fi destul de greu de definit, dar și de ținut sub control. De aceea, este bine să știi care sunt tipurile de durere, dar și când trebuie să ceri ajutor de specialitate.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Cati copii vei avea?
Incepe quiz
Cati copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.