Trei pasi pentru diagnosticarea corecta a cancerului de san

Trei pasi pentru diagnosticarea corecta a cancerului de san

Asociatia Daruieste Viata

Cancerul de san poate fi suspectat in mai multe circumstante, principalele fiind: un rezultat pozitiv al mamografiei de screening, descoperirea la palpare a unui nodul la nivelul sanului, modificarea pielii sanului observata de medic sau de pacienta, orice scurgere de fluid de la nivelul mamelonului dintr-un singur san. Expertii Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO) detalieaza in Ghidul destintat bolnavelor de cancer la san, adus in Romania in cadrul unui proiect al Asociatiei Daruieste Viata, care sunt examinarile in baza carora poate fi pus diagnosticul de cancer de san.

Diagnosticul cancerulului de san se bazeaza pe trei examinari importante:

-        Examinarea clinica. Examinarea fizica a sanilor si a ganglionilor limfatici invecinati include inspectarea si palparea.

cancer la san

-        Examinarea radiologica. Include realizarea unei radiografii (mamografii) si a unei ecografii la nivelul sanilor si al ganglionilor limfatici invecinati. La unele paciente poate fi necesar un RMN (rezonanta magnetica nucleara) al sanului, mai ales la femeile tinere cu tesut mamar dens, la femeile care au mutatii la nivelul genei BRCA si la cele cu implanturi din gel siliconic. Rezonanta Magnetica Nucleara poate fi indicata si atunci cand s-au gasit celule tumorale intr-un ganglion limfatic axilar suspect, dar mamografia nu arata nicio tumora la nivelul sanului sau cand sunt suspectate mai multe tumori. Pentru a se exclude metastazele (raspandirea la distanta a bolii), se pot efectua investigatii suplimentare, cum ar fi radiografii toracice, ecografii abdominale sau scintigrafii osoase.

cancer la san

-       Examinarea histopatologica. Reprezinta examinarea in laborator a tumorii si a tesutului mamar dupa prelevarea unui esantion din tumora. Acest procedeu poarta numele de biopsie. Aceasta examinare va confirma diagnosticul de cancer de san si va oferi mai multe informatii despre caracteristicile cancerului. Biopsia este realizata manual de catre medic cu un ac, adeseori sub control ecografic, pentru a ghida acul spre tumora. Dupa ce acul este introdus in tumora, se preleva un esantion. In functie de acul utilizat, procedeul se numeste aspiratie cu ac fin sau punctie tisulara. O a doua examinare histopatologica va fi facuta mai tarziu, atunci cand se vor examina tumora si ganglionii limfatici indepartati pe cale chirurgicala. cancer la san

 

Biopsia inseamna inlaturarea unor celule sau a unui tesut pentru examinarea lui de catre un anatomopatolog. Medicul poate studia tesutul la microscop sau poate efectua alte teste. Exista mai multe tipuri de proceduri pentru biopsie. Cele mai comune includ: (1) biopsie incizionala, in care numai o mostra de tesut este prelevata; (2) biopsie excizionala, in care este inlaturata intreaga zona cu probleme sau intregul sector mamar si (3) biopsie cu acul, in care o mostra de tesut sau de lichid este prelevata cu un ac. Cand se foloseste un ac mai mare, procedura se numeste punctie tisulara (core biopsy). Cand se foloseste un ac subtire, procedura se numeste aspiratie cu ac fin.

cancer la san

Medicii de la ESMO au o avertizare: Adesea, importanta examinarii patologice a tumorii este subestimata. Intreaga strategie de tratament depinde de o examinare anatomo-patologica realizata cu atentie, intr-un laborator unde medicii au multa experienta. Solicitarea unei a doua opinii si, implicit, a unui nou examen histopatologic independent este o idee buna daca testarea s-a facut intr-un laborator cu o experienta limitata in diagnosticarea cancerului de san.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, finantat de Fundatia Vodafone, in cadrul proiectului "Voluntar de Profesie". Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (http://bursadefericire.ro/#redir_20), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2).

 

Citeste mai multe despre diferitele forme de cancer pe www.daruiesteviata.ro.

 

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Ar trebui să îți faci breton?
Incepe quiz
Ar trebui să îți faci breton?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.