swipe

Opt alimente care cresc tensiunea

Sare de mare

O linguriţă de sare conţine aproximativ 2300 mg de sodiu şi este considerată a fi maximumul permis pe zi pentru o persoană fără probleme de sănătate, depăşind însă cele 1500 de mg pe care U.S. Dietary Guidelines le recomandă celor cu probleme cardiace. Îngrijorător este faptul că s-a propagat preconcepţia că sarea de mare, fiind mai sănătoasă, poate fi consumată în cantităţi mai mari. Experţii subliniază însă că toate tipurile de sare conţin la fel de mult sodiu, singura diferenţă fiind legată de volumul lor: sarea mai grunjoasă ar putea, într-adevăr, să fie consumată în cantităţi mai mici, prin prisma unui joc al subconştientului.

Opt alimente care cresc tensiunea

Lactate

Cine ar putea suspecta nevinovatul lapte, alb ca zăpada, că ne poate provoca probleme cardiace? Lactatele conţin sodiu în mod natural, fiind estimat că un pahar de lapte low fat include aproxmativ 100 mg de sodiu. Brânzeturile sunt şi mai periculoase, integrând şi sodiu adăugat ulterior; dintre ele, mozzarella, emmental ;i sortimentele elveţiene sunt considerate a fi cele mai puţin problematice. Nutriţioniştii ne avertizează însă să citim mereu eticheta acestor alimente care cresc tensiunea, pentru a fi în deplină cunoştinţă de cauză!

Opt alimente care cresc tensiunea

Peşte şi fructe de mare congelate

Auzim mereu cât de sănătos este peştele, dar trebuie să fii conştientă că acest adevăr nu este general valabil. Nu putem reproşa nimic peştelui proaspăt, dar se pare că cel congelat include, aşa cum te aşteptai, sodiu, pe lângă cel prezent în stare naturală. Ca să îţi faci o idee, discutăm despre o diferenţă de peste 300 mg; de exemplu, în cazul creveţilor: 224 mg/100 g în stare proaspătă versus 566 mg/100 g congelat.

Opt alimente care cresc tensiunea

Sandvişuri

Ţi-e foame, dar nu vrei să pierzi punctul culminant din serialul tău preferat, aşa că îţi prepari repede un sandviș, pe care îl devorezi pe canapea. Câte dintre noi nu se regăsesc în acest gest? Aduci însă în ecuaţie mezeluri, bogate nu doar în sodiu, dar şi în nitraţi şi conservanţi, pâine şi, probabil, câteva brânzeturi. Nu bifezi însă puncte la sănătate nici măcar dacă incluzi carne de pui, mai ales dacă ai cumpărat-o de la rotiseria din supermarket, cu conţinut adăugat de sodiu. De asemenea, nu uita să iei în considerare şi diversele tipuri de dressing, la rândul lor „doldora” de sodiu.

Opt alimente care cresc tensiunea

Pizza, semipreparate şi alimente procesate

Bine ai venit în categoria cea mai generoasă cu sodiul! Pornind de la premisa că tot ce e delicios ne îmbolnăveşte, semipreparatele şi alimentele procesate sunt cei mai mari inamici ai sănătăţii inimii, conform cardiologilor. Adaugă însă în această companie selectă conservele (da, chiar şi cele de legume), snackurile, chipsurile, popcornul şi vei picta un tablou al dezolării mileniului actual!

Opt alimente care cresc tensiunea

Alcool

Cum ar putea paharul de vin pe care îl deguşti seara, după o zi agitată, să îţi facă rău? Dacă te limitezi la el, nu ai de ce să îţi faci griji, dar tot ce depăşeşte această doză se va dovedi nociv. Din păcate, oricât de mult ne-ar permite să ne relaxăm sau ne-ar încuraja să ne distrăm, alcoolul este recunoscut pentru faptul că intensifică presiunea sanguină.

Opt alimente care cresc tensiunea

Zahăr adăugat

Un studiu publicat în British Medical Journal ridică şi mai mult miza în cazul bolilor cardiovasculare, afirmând că, printre alimentele care cresc tensiunea, zahărul se dovedeşte de fapt mai periculos decât sarea. Principala sursă de îngrijorare o reprezintă cel adăugat, precum fructoza: se pare că persoanele ale căror calorii ingerate provin din zahăr adăugat (cel puţin un sfert din total) au un risc de trei ori mai mare de a muri de afecţiuni cardiace. Iar sursa cea mai bogată în zaharuri sunt sucurile carbogazoase: cine ar fi crezut că doza de după prânz poate fi atât de periculoasă?

Opt alimente care cresc tensiunea

Energizante

Zahăr şi cafeină din plin, dar şi stimulente şi suplimente care îţi vor ridica presiunea sângelui cu 6,4%: sunt concluziile la care a ajuns un studiu condus de Mayo Clinic. Şi nu este nici măcar singura sursă de îngrijorare, pentru că, din nou, pericolul este ascuns: se pare că ginsengul prezent în foarte multe energizante ar creşte presiunea sângelui. Deşi, în mod normal, acest aliment este utilizat pentru a scădea tensiunea, dozele mai mici utilizate în energizante au exact efectul contrar!

‹ Vezi si