3 cauze care pot duce la pierderea mirosului

3 cauze care pot duce la pierderea mirosului

Redactor Alexa Galgau

Pierderea mirosului este un simptom cu care se confrunta majoritatea fumatorilor, dar poate fi cauzat si de o multime de alte afectiuni, unele dintre ele periculoase. Daca prezinti un miros mult mai slab decat inainte, insotit de pierderea gustului, avand in vedere ca cele doua simturi sunt strans legate, afla care sunt cauzele cele mai comune care pot conduce la aceasta problema si cand e cazul sa mergi la medic!

Pierderea mirosului: posibile cauze

Raceala este cea mai comuna cauza pentru pierderea temporara a mirosului, precum si inflamarea cronica a sinusurilor. Pe langa aceste doua cauze des intalnite, mai exista multe altele pe care sa le iei in considerare. Pierderea mirosului poate fi cauzata si de:

1. Probleme cu tesutul care captuseste nasul. Iritarea temporara sau distrugerea permanenta a tesutului mucoasei nazale conduce la pierderea mirosului. Afectiunile care pot avea asemenea urmari sunt: sinuzita acuta, rinita alergica, gripa, rinita nonalergica. Sunt foarte putine cazurile in care daunele asupra mucoasei sunt permanente, de cele mai multe ori fiind vorba despe o pierdere temporara a mirosului. 

2. Obstructia cailor nazale. Excrescentele de la nivelul nasului pot sa iti blocheze caile respiratorii si sa cauzeze si probleme cu mirosul. Aceste piedici pot fi cauzate de o deformare a cartilagiului nazal, de polipi nazali sau de tumori la nivelul nasului. Toate aceste cauze necesita de obicei operatii pentru a putea respira din nou normal. Afla de AICI totul despre operatia de polipi!

3. Probleme la nivelul creierului si sistemului nervos. Atunci cand cauza principala a pierderii mirosului nu se afla la nivelul nasului, inseamna ca problema este localizata in creier sau in sistemul nervos. Simtul olfactiv este alcatuit din receptori dispusi pe mucoasa nazala, care transmit semnale catre creier. De aceea, pierderea mirosului are loc in momentul in care orice parte a acestor cai olfactive are probleme. Exista foarte multe cauze neurologice ale pierderii mirosului:

- imbatranirea;

- boala Alzheimer;

- anevrism cerebral;

- expunerea la anumite substante chimice, precum insecticid sau solventi;

- hipoglicemia diabetica;

- boala Huntington;

- sindromul Klinefelter;

- malnutritie;

- scleroza multipla;

- anumite medicamente (precum cele pentru hipertensiune, de exemplu);

- boala Parkinson;

- radioterapia;

- rinoplastia;

- schizofrenia;

- traume la nivelul creierului;

- deficienta de zinc. 

Daca ai acest simptom si nu iti trece in decurs de cateva saptamani, este recomandat sa mergi la medicul specialist, pentru a exclude prezenta unor boli serioase. Pierderea mirosului poate fi tratata in majoritatea cazurilor prin administrarea de antibiotice care sa trateze infectia bacteriana de la baza acesteia. In alte cazuri, pierderea mirosului poate fi permanenta, in special daca are loc dupa varsta de 60 de ani. 

Descopera si cum iti indica simturile starea de sanatate!

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.