A făcut o infecție severă a creierului din cauza unui bețișor de urechi

A făcut o infecție severă a creierului din cauza unui bețișor de urechi

Lorena Teacă

Bețișoarele de urechi, deși sunt folosite de multă lume și par inofensive, pot favoriza apariția anumitor afecțiuni. Spre exemplu, un bărbat de 31 de ani care obișnuia să folosească bețișoare de urechi a dezvoltat o infecție aproape fatală, care s-a extins până în mucoasa creierului.

În ultimii cinci ani, bărbatul s-a confruntat cu dureri în zona urechii, probleme de memorie și dureri severe de cap, însoțite de vărsături, dar nu s-a prezentat la medic pentru investigații. Însă aceste simptome s-au agravat și, într-un final, bărbatul a fost transportat de urgență la spital, unde a aflat care era cauza ce stătea la baza durerilor și a pierderilor de memorie. 

Bețișor în ureche

Medicii au efectuat o radiografie și rezultatele au scos la iveală o infecție bacteriană severă, numită otită externă necrozantă. Ei au constatat că infecția s-a produs inițial la nivelul canalului auditiv extern, iar ulterior s-a extins spre mucoasa creierului. Doctorul Charlton, cel care s-a ocupat de cazul englezului, a declarat că problemele neurologice și convulsiile au fost cauzate de inflamația creierului, survenită pe fondul infecției bacteriene. 

La scurt timp după diagnosticare, bărbatul a fost supus unei intervenții chirurgicale care a constat în eliminarea corpului străin din ureche. Medicul care l-a operat spune că bucata de material, care provenea, cel mai probabil, de la un bețișor de ureche, era îmbâcsită cu ceară și alte reziduuri, deoarece a fost blocată în canalul auditiv pentru foarte mult timp.

După intervenție, bărbatul a urmat un tratament cu antibiotice timp de două luni, pentru a elimina infecția. În prezent, el se simte foarte bine și nu mai are probleme de auz sau cu memoria. 

Femeie care arată câteva bețișoare de urechi

Medicii ne sfătuiesc să evităm folosirea utilizarea bețișoarelor de urechi pentru curățarea urechilor, deoarece acestea pot provoca infecții, perforarea timpanului și chiar pierderea auzului, a gustului sau paralizia feței. 

Trebuie să știi că organismul are capacitatea de a curăța în mod natural urechea, însă, dacă dorești să o faci manual, poți apela la diverse spray-uri auriculare, care facilitează dizolvarea și eliminarea dopurilor de ceară existente. De asemenea, pot fi efectuate spălături auriculare cu apă caldă, dar numai în cabinetele ORL.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.