Ai urechea infundata? Iata cum indepartezi dopul de ceara!

Ai urechea infundata? Iata cum indepartezi dopul de ceara!

Viorica Ghinea, redactor

Urechea nu este un organ usor de inteles, astfel ca putine persoane stiu ca cerumenul sau ceara are rol de protectie impotriva murdariei si a bacteriilor. Cu toate acestea, excesul de ceara poate produce senzatia de ureche infundata, obturand canalul auditiv. Desi nu se recomanda sa iti faci o rutina stricta din curatarea ei, pentru ca poti sa oferi ocazia microbilor sa patrunda mai usor in organism, trebuie, totusi, sa indepartezi dopurile de ceara acumulate din diverse motive. Citeste cum poti sa iti desfunzi urechea singura si cand este momentul sa apelezi la un specialist!

femeie cu mainile la urechi

Din ce cauza se infunda urechea?

Cauzele urechii infundate sunt numeroase, de aceea este important sa mergi la medicul ORL, daca ai astfel de simptome. El va decide care este motivul pentur care te confrunti cu aceasta problema de sanatate si va stabili cel mai bun tratament. Cele mai comune afectiuni care duc la aparitia urechii infundate sunt de natura benigna.

  • Barotrauma urechii - cunoscuta si ca "urechea de avion", apare atunci cand trompa lui Eustachio nu mai face fata diferentelor mari de presiune atmosferica. Cu o astfel de situatie te confrunti, de obicei, cand esti in avion, la decolare si la aterizare. Deoarece aerul iese mai usor decat intra in urechea medie, cel mai mare disconfort il simti la aterizare, iar simptomele se agraveaza daca ai nasul infundat.
  • Infectia urechii - sau otita medie apare atunci cand are loc o acumulare de lichid in ureche, iar microorganismele patogene se multiplica in acest mediu. Senzatia de ureche infundata este insotita si de durere. Infectia urechii apare, de cele mai multe ori, dupa o raceala sau o viroza respiratorie, in urma unei cresteri a productiei de mucus.
  • Acumulare de ceara in ureche - dopul de ceara poate infunda canalul urechii, creand disconfort. Este foarte important sa stii ca, atunci cand folosesti castile, ceara din ureche nu poate fi eliminata si favorizezi formarea unui dop.
  • Obiecte straine in ureche - daca folosesti betisoare de urechi, sunt sanse ca o bucata de vata sa ramana pe canalul urechii, asa ca invata sa folosesti corect aceste obiecte.
  • Urechea inotatorului - de cate ori stai cu capul sub apa, cresti riscul ca lichidul sa ramana in ureche si sa duca la aparitia unei infectii. Daca folosesti dopuri speciale pentru inot, te poti proteja de aceste probleme.
  • Infectiile sinusurilor - orice problema a nascului poate cauza infundarea urechii. Raceala, gripa, alergiile si sinuzitele, dar si fumul de tigara si alte substante iritante ale cailor respiratorii care iti infunda nasul duc la aparitia acestui disconfort. Poti preveni infundarea urechii din cauza nasului folosind picaturi nazale, suflandu-ti nasul usor si consumand multe lichide, pentru a subtia mucusul.
  • Alergiile - pot duce la infundarea urechii atunci cand mucusul ramane blocat in trompa lui Eustachio sau urechea interna. Antihistaminele te pot ajuta sa scapi de problema.

De cele mai multe ori, urechea infundata nu este un motiv de ingrijorare, dar poate ascunde si afectiuni grave. Printre acestea se numara:

  • Boala Minerre - este o afectiune a urechii ce provoaca ameteli severe si pierderi de auz. Este comuna in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 40 si 60 e ani. Cauza aparitiei acesteia nu este cunoscuta, dar printre simptome se numara si acumularea de lichid in labirintul urechii interne. 
  • Colesteatomul - se manifestă prin cresterea anormala a unui tesut in urechea interna, din cauza proastei functionari a trompei lui Eustachio sau a infectiilor canalului mediu al urechii.
  • Neurinomul acustic - reprezinta o tumoare necanceroasa, cu evolutie lenta, ce apare pe nervul care duce impulsurile nervoase de la urechea interna la creier. Simptomele acestei boli sunt subtile, de obicei, si se manifesta prin ameteli, zgomot in urechi si pierderi de echilibru.
  • Infectiile fungice ale urechii externe - aceste probleme apar, de obicei, la persoanele care inoata des si care locuiesc in zone tropicale, dar si diabetul sau bolile de piele se pot numara printre cauze. Exista peste 60 de ciuperci diferite ce le pot cauza, iar pe langa urechea infundata, poti observa si tinnitus, umflarea zonei, dureri, mancarimi si probleme de auz.
  • Otita seroasa medie - este o infectie a urechii ce apare din cauza acumularii de lichid. Apare mai ales in randul copiilor, dupa o otita netratata.

Solutii pentru urechea infundata

Daca iti simti urechea infundata si crezi ca ai acumulat un dop de ceara, nu trebuie sa te alarmezi pentru ca exista solutii la care poti apela si la domiciliu. Iata care sunt cele mai eficiente remedii pentru eliminarea dopului de ceara din ureche!

femeie cu durere de urechi

Apa oxigenata (peroxidul de hidrogen): foloseste o pipeta pentru a pune in ureche 2-3 picaturi de apa. Pentru rezultate mai bune, poti sa folosesti o seringa cu o para de cauciuc. Asteapta 5 minute, timp in care dopul se va inmuia, iar tu vei simti ca te gadila ceva in ureche. Ca sa nu se scurga lichidul, tine capul inclinat intr-o parte. Daca dopul de ceara nu este prea tare, il poti indeparta inca de la prima aplicare. Altfel este indicat sa repeti operatiunea de doua ori pe zi, de preferat timp de patru zile la rand. Dupa ce ai incheiat operatiunea, inclina capul pentru a permite scurgerea apei din ureche si foloseste un prosop pentru a o usca.

Ulei de parafina cald (poti sa folosesti si ulei de masline): aplica doua sau trei picaturi, apoi tine capul inclinat pentru a permite inmuierea dopului de ceara. Sterge excesul de ulei si repeta procedeul la cateva zile. La finalul tratamentului pentru ureche infundata introdu un jet bland de apa calda in urechi.

Solutie din apa si otet: combina cele doua ingrediente in cantitati egale, apoi incalzeste putin solutia si spala urechea cu ea. Astfel se vor elimina depozitele de ceara acumulate recent. Sterge bine urechea la finalul procedeului.

Solutie salina: pune doua lingurite de sare in o jumatate de cana de apa incalzita, amestecand pana la dizolvarea cristalelor. Foloseste o pipeta pentru a adauga 2-3 picaturi de solutie salina in urechea infundata, apoi tine capul indreptat intr-o parte. Dupa 4-5 minute, inclina capul in partea cealalta pentru a permite scurgerea apei si sterge bine urechea.

Este important sa nu uiti ca urechea este o parte a corpului foarte sensibila, asa ca trebuie sa fii foarte atenta cand incerci sa tratezi urechea infundata acasa.  Pentru a preveni complicatii, este indicat sa mergi la un specialist.

Cand este urechea infundata o urgenta

Daca ai o infectie a sinusurilor sau a urechii, este indicat sa nu mai amani vizita la ORL. Mergi de urgenta la medic daca observi ca ai:

- pierdere brusca a auzului;

- ameteli;

- durere puternica de ureche;

- eliminare de lichid din ureche;

- tiuit al urechii.

Ca sa previi acumularea de ceara in exces, mentine o igiena corespunzatoare a conductului auditiv extern. Astfel nu vei mai avea niciodata urechea infundata si vei evita multe neplaceri care pornesc de la aceasta senzatie.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (151)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.