Antibiotice pentru gât: când este cazul să le administrezi

Antibiotice pentru gât: când este cazul să le administrezi

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Nici nu trebuie să avem simptome puternice de gripă, viroză, răceală: la cea mai mică jenă în gât, deschidem sertarul cu medicamente și luăm, imediat, antibiotic. Da, nu toți facem asta, dar numărul oamenilor care o fac este în creștere. Și tot în creștere este și numărul bacteriilor puternice și rezistente la antibiotice, tocmai din această cauză. Administrarea acestor medicamente, care au cel mai mare impact, pe termen lung, asupra întregului organism, fără a fi neapărat nevoie de ele, nu face decât să dea naștere unui mediu care încurajează dezvoltarea noilor tulpini puternice de bacterii.

 Ilustratie fata bolnava in pat

O durere în gât apărută peste noapte nu înseamnă, automat, că ai un streptococ. Învață cum să faci diferența dintre cele două lucruri și de ce nu ai nevoie întotdeauna de antibiotice pentru a te simți mai bine și a te pune pe picioare în timp util.

Potrivit unui studiu recent, administrarea de antibiotice pentru unele infecții virale nu face decât să crească rezistența la medicamente și să contribuie la apariția superbacteriilor. Cercetătorii au descoperit că, de exemplu, majoritatea rețetelor prescrise pentru antibiotice în Statele Unite sunt pentru afecțiuni clinice ușoare, cum ar fi streptococ în gât, infecți ale tractului urinar și otită externă (urechea înotătorului). În urma acestor descoperiri, autorii studiului recomandă găsirea de alternative la antibiotice pentru a trata infecții precum streptococul în gât și tratarea cu antibiotice doar a infecțiilor severe.

„Dacă vrem să salvăm vieți, trebuie să dezvoltăm medicamente alternative pentru aceste infecții ușoare. Tratamentul cu antibiotice ar trebui recomandat doar pentru infecțiile severe, cum ar fi septicemia”, spune Kristofer Wollein Waldetoft, doctorand în boli infecțioase la Universitatea Lund din Suedia.

Antibioticele sunt recomandate pentru a trata infecțiile bacteriene. Însă, odată cu distrugere sau oprirea dezvoltării bacteriilor „rele” în intestin, antibioticele distrug și bacteriile „bune” din organism. Lipsa de bacterii bune în intestin poate determina apariția unor bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli, care pun în pericol sănătatea sistemului digestiv.

Expunerea la prea multe antibiotice poate duce la rezistență la antibiotice, o problemă care provoacă aproximativ 23.000 de decese în fiecare an, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Rezistența apare atunci când dezvoltarea bacteriilor în corp nu mai poate fi controlată sau eliminată prin administrarea de antibiotic.

„Oamenii ar trebui să spere că medicul lor nu le va prescrie un antibiotic”, spune doctorul Aaron Glatt, președintele Spitalului comunitar South Nassau din Hewlett, New York, și purtător de cuvânt al Societății de Boli Infecțioase din America. De asemenea, ei nu trebuie să se aștepte să primească rețetă de fiecare dată când își vizitează medicul. Potrivit declarațiilor lui Glatt, oamenii trebuie să schimbe modul în care privesc vizitele la medic. Ei ar trebui să meargă la doctor pentru un diagnostic și o recomandare privind modul de a trata boala de care suferă, nu doar pentru a primi o rețetă.

„Este important să rețineți faptul că antibioticele pot avea efecte secundare, iar anumiți pacienți pot avea chiar reacții alergice la acestea. Antibioticele pot fi, de asemenea, extrem de costisitoare, mai ales dacă nu aveți asigurare și trebuie să plătiți totul, fără vreo reducere”, spune doctorul Glatt. „Trebuie să fie persoana potrivită, la timpul potrivit și medicamentul potrivit”, a completat Glatt.

Dr. Stanford Shulman afirmă că există o anumită confuzie în ceea ce privește diagnosticul infecţiei cu streptococul de grup A. „Adesea, mulți oameni care sunt doar purtători ai bacteriei nu trebuie să fie tratați. O durere în gât nu înseamnă automat că aveți o infecție streptococică”, spune el.

Un pacient care prezintă durere în gât, dar și alte simptome de răceală - cum ar fi tusea, secrețiile nazale, congestia nazală, mpcrimarea ochilor, răgușeala -, cel mai probabil se confruntă cu o banală viroză respiratorie, caz în care antibioticele sunt inutile.

Când sunt necesare antibioticele

Streptococul în gât este frecvent la copii, deoarece este răspândit cu ușurință prin strănut sau tuse. Simptome de care trebuie să ții cont și care ar putea necesita administrarea antibioticelor sunt:

  • Febra
  • Durerea în gât
  • Dificultăți la înghițirea alimentelor
  • Umflarea amigdalelor
  • Absența tusei
  • Umflarea nodulilor limfatici
  • Greața
  • Durerile de cap sau de stomac
  • Vărsăturile

Streptococul nu este diagnosticat doar pe baza recunoașterii simptomelor. Există două metode utilizate pentru a confirma prezența acestuia: printr-un test de streptocalizare rapidă sau prin prelevarea de secreție din gât. Dacă testul relevă prezența streptococului, cel mai probabil medicul va prescrie un antibiotic.

Gura in care intra multe pastile

„Streptococul poate dispărea și de la sine. Antibioticele nu sunt prescrise pentru a trata bacteria în sine, ci pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi febra reumatică. De asemenea, după primele 24 de ore de la administrarea antibioticelor, oamenii se pot întoarce la serviciu sau la școală, deoarece nu mai sunt considerați contagioși, deși simptomele lor ar putea dura mai puțin”, spune doctorul Shulman.

„Pacienții ar trebui să întrebe chiar ei, de fapt, dacă au nevoie într-adevăr să ia antibiotice”, spune dr. Waldetoft. „Aici, în Suedia, suntem foarte preocupați de rezistența la antibiotice și încercăm să folosim antibiotice cu spectru îngust ori de câte ori putem.”

Antibioticele cu spectru îngust sunt cele care țintesc un număr mic de bacterii și care nu vor afecta la fel de multe bacterii „bune” din corp. Cel mai recomandat antibiotic cu spectru îngust este penicilina, folosită pentru tratarea infecțiilor streptococice.

Pe de altă parte, amoxicilina – un antibiotic extrem de des recomandat în România – are un spectru mai larg decât penicilina și, prin urmare, distruge mai multe bacterii. Momentan nu există un tratament alternativ, care să nu includă antibiotic, pentru infecțiile streptococice.

În concluzie, dacă ai simptome de gripă sau răceală, dacă ai o jenă în gât – oricât de puternică ar fi aceasta -, nu îți autoadministra antibiotice și evită medicii care ți le recomandă, fără un control medical amănunțit. Antibioticele sunt extrem de folositoare când este nevoie de acțiunea lor. Tocmai de aceea nu trebuie să facem abuz de ele.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.