Care sunt cele mai întâlnite simptome ale cancerului nazal

Care sunt cele mai întâlnite simptome ale cancerului nazal

Redactor Alexa Galgau

Dintre toate formele de cancer ale tractului respirator, cancerul de nas se numără printre cele mai rare. El poate apărea în oricare parte a nasului și poate fi provocat de mai multe tipuri de cancer, printre care și carcinomul cu celule scuamoase sau melanomul, două tipuri de cancer de piele. Riscul de a face cancer de nas este mult mai mare la fumători, care își „agresează” mereu țesutul cu care este căptușit acest organ de simț.

Citește mai multe despre cancerul nazal și care sunt cele mai frecvente simptome ale acestuia, care ar trebui să te îngrijoreze.

femeie cu durere de sinusuri

Cancerul nazal: cauze și simptome

Ca orice tip de cancer, cel nazal este provocat de o mutație genetică, ce poate fi declanșată de virusuri, de expunerea la factori poluanți, la radiații sau la substanțe chimice. Desigur, și genele joacă un rol important, astfel că persoanele care au avut cazuri de cancer nazal în familie sunt mult mai expuse acestui risc.

Cel mai mare factor de risc al cancerului nazal este fumatul, deoarece fumul atacă direct țesuturile nasului și ale sistemului respirator. Un alt factor de risc este contractarea HPV, o grupă care conține peste 100 de tipuri de virusuri. Acesta poate duce la cancer la nivelul cervixului, vaginului, anusului, penisului, gurii și gâtului, iar anumite forme ale acestui virus au fost identificate și la cei cu cancer nazal, deși asemenea cazuri sunt rare.

De cele mai multe ori, cancerul nazal este descoperit din cauza simptomelor pe care le dă, iar descoperirea lui accidentală este foarte rară.

Simptomele cele mai frecvente ale cancerului nazal sunt:

  • congestie nazală și senzația de nas înfundat pe o perioadă îndelungată;
  • durere deasupra sau sub ochi;
  • blocarea uneia dintre nări;
  • scurgeri nazale în partea posterioară a nasului, în zona gâtului;
  • sângerări din nas;
  • puroi la nivelul nasului;
  • simț al mirosului scăzut;
  • amorțeală în anumite părți ale feței;
  • amorțeala gingiilor și fragilizarea dinților;
  • ochi care lăcrimează des;
  • schimbări la nivelul vederii;
  • durere sau presiune într-una dintre urechi;
  • dificultăți în a deschide gura;
  • mărirea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.

Desigur, a avea unul sau mai multe dintre aceste simptome nu înseamnă că ai cancer nazal, pentru că ele coincid cu cele ale multor altor afecțiuni ORL. Numai medicul poate să spună dacă ai sau nu motive de îngrijorare.

femeie cu durere de nas

Cancer nazal: diagnostic și tratament

Când ajungi la medic cu aceste simptome, vei fi întrebată de istoricul medical, precum și de factorii de risc pentru cancer nazal. Un simplu examen fiziologic poate să ofere destule indicii ale prezenței cancerului de nas, însă este nevoie și de alte investigații pentru a ajunge la o certitudine. Medicul specializat în ORL poate realiza teste de imagine, precum radiografia, pentru a detecta cancerul la nivelul cavității nazale, dar și pentru a vedea cât de mult s-a extins.

Radiografierea sinusurilor poate să dezvăluie că acestea nu conțin aer așa cum ar trebui, ceea ce înseamnă că există o boală, însă nu neapărat o tumoare - poate fi vorba și despre o infecție. Abia atunci când tratamentul pentru infecții nu funcționează încep să se facă teste și mai detaliate.

Atunci când este descoperită o tumoare, principala formă de testare pentru cancer este biopsia, în cadrul căreia o bucată foarte mică de țesut este studiată la microscop. Dacă se descoperă că țesutul este canceros, trebuie ales tratamentul potrivit pentru pacient, în funcție de factori precum stadiul cancerului, tipul și localizarea exactă a acestuia.

Tratamentul pentru cancer nazal poate include: chirurgie, terapie prin radiații, chimioterapie, terapie paliativă sau o combinație a acestora. Pentru fiecare stadiu al cancerului, tratamentul este diferit - de exemplu, dacă este descoperit la timp, simpla îndepărtare a tumorii prin operație poate fi suficientă. Cu cât cancerul este mai avansat, cu atât tratamentul este mai agresiv.

Deși nu există o metodă clară și simplă de a preveni cancerul nazal, riscul poate fi redus prin renunțarea la fumat și adoptarea unul stil de viață sănătos.

Descoperă și alimentul care crește riscul de cancer la sân și singurul simptom care anunță cancerul la femei.

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.