Cum eviți formarea unui dop de ceară în ureche

Cum eviți formarea unui dop de ceară în ureche

Redactor Alexa Galgau

Ideile noastre despre igiena corectă a urechii sunt adesea eronate. Mulți dintre noi folosim greșit bețișoarele de ureche, care ajung să favorizeze deseori formarea dopurilor de ceară. Ceara nu este decât o formă de curățare a urechii și are un rol foarte important în protecția acesteia împotriva bacteriilor și infecțiilor. Pentru că urechea este un organ atât de sensibil, trebuie să avem mare grijă de el, însă fără a exagera cu spălarea și folosirea bețișoarelor.

Citește mai multe despre cum eviți formarea unui dop de ceară în ureche și cum să cureți corect acest organ!

Cum să previi formarea unui dop de ceară

Ceara produsă de ureche este un agent de curățare natural al acesteia, cu rol de protecție și lubrifiere. Absența ei ar duce la uscarea urechilor și la pătrunderea cu ușurință a bacteriilor pe canalul urechii. De cele mai multe ori, urechile se curăță eficient și singure, prin migrarea lentă a celulelor de ceară dinspre timpan spre deschiderea din exterior a canalului urechii. Mișcarea maxilarului, inclusiv mestecatul, contribuie la această mișcare continuă spre exterior, unde ceara se usucă și se transformă în fulgi. 

DOCUSPRAY - spray auricular bazat pe elemente marine x 100 ml - 75,91 RON

Dacă te confrunți cu excesul de ceară în ureche, Docuspray este un produs care te ajută să scapi de această problemă. Are în compoziție nutrienți naturali marini, care ajută la menținerea igienei urechii.  Nu conține gaz propulsor, este sigur pentru suprafața delicată a canalului auditiv și a timpanului. Este perfect pentru intreaga familie, atât pentru copii începând cu vârsta de 30 de luni, cât și pentru adulți.

Ceea ce mulți oameni nu știu este că ceara nu se formează în zona cea mai adâncă a urechii, chiar lângă timpan, ci în treimea exterioară a canalului urechii. Aceasta înseamnă că un blocaj cu ceară format în zona timpanului nu ia naștere acolo întâmplător, ci pentru că ceara a fost împinsă în interior, cel mai adesea cu bețișoarele de urechi, folosite chiar cu scopul opus, acela de a scoate ceara din urechi. 

În mod ideal, canalul urechii nu ar trebui să fie niciodată curățat, însă uneori se întâmplă ca ceara să se acumuleze în exces, ceea ce poate să creeze simptome neplăcute:

  • durere în interiorul urechii;
  • senzația de înfundare;
  • pierderea parțială a auzului;
  • țiuit în ureche;
  • spasme în interiorul urechii;
  • mâncărimi, secreții neobișnuite, miros neplăcut din ureche;
  • tuse.

Pentru a curăța urechile și a preveni formarea dopurilor de ceară, este recomandat să umezești o cârpă moale și să ștergi exteriorul urechii, dar să nu introduci nimic pe canalul acesteia, pentru a nu împinge ceara în interior, spre timpan. De altfel, aceasta este și metoda corectă de folosire a bețișoarelor de ureche: în exterior, nu în interior. 

Vestea bună este că dopurile de ceară pot fi îndepărtate și cu ajutorul remediilor naturiste. De exemplu, poți turna în ureche câteva picături de ulei esențial, de glicerină sau de ulei de parafină. De asemenea, există în comerț picături speciale care te scapă de neplăceri rapid. Dacă nu ești convinsă că ai scăpat de dopul de ceară, poți apela la un medic specialist, care o va scoate cu ajutorul unei soluții saline și a unei seringi. 

Ceea ce trebuie să reții este că nu e indicat să folosești bețișoarele pentru a curăța canalul urechii, deoarece ele încurajează formarea dopurilor de ceară. 

Dacă ai un dop de ceară în ureche și remediile naturiste nu funcționează, programează-te la un consult ORL și scapă de problemă înainte să se agraveze!

Iată și cinci lucruri pe care nu le știai despre ceara din urechi!

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.