Cum identifici candidoza bucală și ce tratament poți urma

Cum identifici candidoza bucală și ce tratament poți urma

Redactor Alexa Galgau

Candidoza bucală este o infecție fungică ce se declanșează la nivelul gurii, în momentul în care există un dezechilibru la nivelul florei bacteriene normale a acesteia. Ea poate să apară la oricine, dar afectează de obicei bebelușii și copiii mici, oamenii mai în vârstă sau persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Una dintre principalele cauze ale candidozei bucale la adulți este administrarea anumitor antibiotice.

Iată cum să îți dai seama că ai candidoză bucală și ce opțiuni de tratament există! 

 

Candidoza bucală: cauze și simptome

Candidoza este mai cunoscută femeilor, deoarece se dezvoltă la nivelul vaginului. Însă aceasta nu este singura zonă în care poate să se dezvolte, ea fiind prezentă și în gură, de pildă. Cavitatea bucală este plină de bacterii benefice care mențin sănătatea mucoasei și luptă împotriva bacteriilor periculoase. Atunci când flora benefică este afectată de un tratament medical sau de un sistem imunitar foarte scăzut, bacteriile „bune” nu mai pot opri dezvoltarea ciupercii candida, care se află în cantități mici în gură, în tractul digestiv, în vagin și pe piele.

Atunci când ciuperca se dezvoltă, ea apare ca o suprafață albicioasă și brânzoasă. Poate fi provocată de anumite medicamente, precum antibioticele, corticosteroizii sau chiar și de contraceptivele orale. Există totodată și anumite boli care pot conduce la candidoză bucală, precum diabetul tratat necorespunzător, infecția cu HIV, cancerul, gura uscată sau schimbările hormonale care apar în timpul sarcinii.

Risc crescut de a face candidoza bucală au și persoanele care fumează, pentru că fumul de țigară afectează mucoasa bucală, favorizând un mediu potrivit pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercii care produce candidoza. Totodată, una dintre cauzele frecvente ale candidoze bucale este un aparat dentar care nu a fost montat cum trebuie. Un bebeluș care are candidoză bucală poate să îi transmită și mamei infecția atunci când este alăptat.

De obicei, candidoza bucală apare brusc, dar poate deveni și cronică, simptomele persistând pe perioade lungi. Un semn obișnuit al candidozei este prezența unor suprafețe sau a unor leziuni albe, ușor cremoase, pe limbă sau pe obrajii interiori. Uneori, aceste leziuni pot apărea pe cerul gurii, pe amigdale sau pe gât. De regulă, leziunile sunt dureroase, putând chiar să sângereze ușor când te speli pe dinți sau când mănânci și le zgârii suprafața. În cazurile grave, leziunile se pot întinde până la esofag, cauzând simptome mult mai neplăcute, precum:

- durere și dificultate la înghițire;

- senzația că ți-a rămas ceva blocat în gât sau în zona pieptului;

- febră, dacă infecția se răspândește dincolo de esofag.

În cazul în care candidoza bucală nu este tratată corespunzător, ea poate deveni o problemă majoră de sănătate, răspândindu-se și afectând inclusiv plămânii, ficatul și pielea. Însă acest lucru se întâmplă în special atunci când pacienții au alte boli care le compromit sistemul imunitar.

Candidoza bucală: diagnostic și tratament

Medicul la care trebuie să mergi dacă suspectezi că ai candidoza bucală este dentistul, care poate să pună un diagnostic doar prin simpla observare a leziunilor. Acestea sunt „periate” ușor pentru a extrage puțin țesut, care urmează să fie examinat în vederea stabilirii diagnosticului.  

Extinderea candidozei bucale la esofag implică, de obicei, prelevarea unei culturi din gât sau realizarea unei endoscopii, pentru a vedea până unde a ajuns infecția.

În vreme ce copiii și adulții sănătoși scapă cu ușurință de candidoza bucală, pacienții care au sistemul imunitar foarte slăbit pot avea probleme mai mari. De obicei, sunt prescrise medicamente antifungice care se administrează 10-14 zile, fie sub forma unor lichide pentru clătirea gurii, fie sub formă de tablete. Dentistul este singurul care poate să prescrie un tratament adecvat în funcție de vârsta ta și de cauza infecției. Dacă nu ai luat antibiotice sau medicamente care usucă gura, este posibil să fie nevoie să faci și alte teste medicale.

Există câteva măsuri pe care poți să le iei pentru a preveni candidoza bucală:

- menținerea unei igiene orale corespunzătoare;

- evitarea folosirii excesive a apei sau a spray-urilor de gură (nu mai mult de 2-3 ori pe zi);

- limitarea consumului de alimente dulci sau care conțin drojdie.

Așadar, candidoza bucală beneficiază de tratament simplu și eficient, dar nu este o afecțiune ce trebuie ignorată, deoarece simptomele se pot agrava în timp. 

Află și cum să îți dai seama ca ai candidoză vaginală și ce tratament să urmezi!

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Cu ce vedeta masculina te identifici?
Incepe quiz
Cu ce vedeta masculina te identifici?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.