Cum ne curăţăm corect urechile

Cum ne curăţăm corect urechile

Redactor Andreea Baluteanu

O melodie frumoasă, ciripitul vesel al unei păsări sau primul „te iubesc” rostit de partenerul tău: sunt zgomote esențiale, fără de care viaţa noastră ar fi mai săracă, şi pentru care trebuie să îi fim recunoscătoare urechii noastre!

Din neglijenţă sau neştiinţă, ajungem să îi cauzăm mai mult rău decât bine urechii! Află din rândurile următoare cum să îţi cureţi corect urechile, pentru ca cele mai duioase sunete ale vieţii să nu îţi devină niciodată străine!

Ceara din urechi, mai importantă decât crezi

Consideri că ceara din urechi este dizgraţioasă şi nefolositoare? Noi te contrazicem! Cu cât cercetătorii avansează mai mult în studiul anatomiei umane, cu atât se conving mai tare că organismul nostru este un mecanism excelent, a cărui funcţionare precisă nu a reuşit să fie imitată până acum de nicio aparatură făcută de mâna noastră.

Cerumenul, denumirea ştiinţifică a banalului clei din urechi, este mult mai important decât crezi. Urechea este un organ extrem de delicat, iar ceara o protejează perfect de eventualele leziuni, dar şi de „vizita” nedorită a bacteriilor şi a prafului, care îi pot compromite funcţionarea. Dar cerumenul face mult mai mult de atât!

Ceara din urechi este secretată de glandele din canalul auditiv, cu scopul curăţării naturale a urechilor. De asemenea, cerumenul are şi proprietăţi lubrifiante, hidratând urechea şi protejând secţiunile ei interne. Astfel, el este „clădit” ca un zid de apărare în calea microbilor, care nu au nicio şansă în a invada spaţiul sacru al urechii interne. Mai poţi spune acum ceva împotriva sa?

Ceara din urechi poate fi şi nocivă?

După ce ai citit despre beneficiile cerii din urechi, nu trebuie să fii reticentă atunci când vine vorba să o îndepărtezi. Este evident că cerumenul contribuie la menţinerea sănătăţii urechii, dar, în acelaşi timp, el poate deveni nociv în momentul în care se acumulează în exces, creând dopurile.

Consolidarea cerumenului nu este singurul pericol la care te expui. Sunt voci care afirmă că urechea trebuie lăsată să se cureţe singură, dar medicii sunt de părere că ceara în exces poate duce până la pierderea auzului. Ştii ce mai este periculos? Să utilizezi beţişoarele de urechi în mod necorespunzător, împingând ceara în straturile profunde ale urechii şi determinând astfel blocarea lor!

Cum îţi dai seama dacă este cazul să renunţi la o parte din ceara din urechi sau dacă depozitele de cerumen au suferit o denaturare periculoasă? Următoarele simptome pot fi edificatoare: pierderi temporare sau diminuări ale auzului, distorsionarea sunetului (îţi auzi vocea diferit), înfundarea urechii, fără legătură cu acumularea de lichid, sau tinitusul (ţârâitul din urechi).

Ce mai trebuie să te preocupe? Orice senzaţie de disconfort, durere, usturime a urechii! Lista continuă cu simptome mai delicate, precum scurgeri bizare și urât mirositoare din ureche sau o tuse persistentă, pe care nu o poţi pune pe seama niciunui alt factor.

Te confrunţi cu unul sau mai multe dintre aceste semne? Trebuie să îţi vizitezi medicul de familie sau un specialist ORL! Ai grijă, consecinţele pot duce până la pierderea permanentă a auzului!

Cum să îţi cureţi corect urechea

Curăţarea urechilor nu trebuie privită cu lejeritate, de parcă ar fi periajul pe care îl executăm dimineaţa, ca nişte roboţei, în timp ce ne imaginăm outfitul pentru ziua respectivă. Cu toate acestea, nici nu este un aspect pe care îl putem ignora.

Curăţarea specializată a urechilor se realizează în cabinetul medicului, prin proceduri profesionale precum irigarea (cu ajutorul unor instrumente speciale, apa caldă este introdusă în ureche, topind ceara) sau aspirarea (realizată cu aparatură din cabinetul doctorului, prin care ceara este îndepărtată). Persoanele care poartă proteze auditive ar trebui să fie monitorizate atent de către un specialist, pentru că dopurile sunt mai periculoase în cazul lor.

Ne bazăm pe doctori pentru toate problemele cu care ne confruntăm, ceea nu înseamnă că trebuie să neglijăm integral curăţarea urechilor acasă. Dacă beţişoarele de urechi sunt arhicunoscute şi megautilizate, lumânarea terapeutică, special concepută pentru curăţarea urechii, este utilizată mult mai rar.

DOCUSPRAY - spray auricular bazat pe elemente marine x 100 ml – 48 de lei

Pentru rezultate sigure şi o uşurinţă admirabilă în utilizare, noi îţi recomandăm să încerci şi spray-ul de urechi.

 Spray-ul auricular bazat pe elemente marine DOCUSPRAY este un produs care beneficiază de prezenţa oligoelementelor de origine marină, care susţin fluidizarea şi eliminarea non-traumatică a cerumenului.

O altă veste bună este că spray-ul DOCUSPRAY poate fi utilizat şi de purtătorii de proteze auditive! El va fi ideal după o zi de distracţie la plajă, în care urechea a fost supusă unui risc important în timpul înotului. Spray-ul este potrivit şi pentru micuţii de peste 30 de luni, ceea ce înseamnă că îl poţi folosi liniştită pentru întreaga familie.

Utilizarea este extrem de simplă: poziţionează aplicatorul spray-ului în canalul urechii şi pulverizează o dată sau de două ori, de 2-3 ori de săptămână. În cazul în care lucrezi în medii murdare, înoţi frecvent sau porţi aparat auditiv, este recomandată folosirea zilnică a produsului.

Ţine cont şi de igienă! După ce ai folosit spray-ul, clăteşte aplicatorul sub jet fierbinte, pentru a împiedica răspândirea bacteriilor!

Pentru că îngrijirea urechii este atât de importantă, descoperă în magazinul online VavianPharma şi alte produse special concepute pentru ca tu să te bucuri de dulceaţa fiecărui sunet din jur!

Articolul urmator
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.