De ce curge sange din nas si cand e cazul sa te alarmezi

De ce curge sange din nas si cand e cazul sa te alarmezi

Redactor Alexa Galgau

Ce poate fi mai infricosator decat sa te trezesti deodata cu o sangerare puternica din nas? Evident ca iti faci imediat o mie de ganduri pesimiste si pe buna dreptate, deoarece privelistea nu este tocmai una placuta! Din fericire, sangerarea din nas are de regula cauze inofensive si poate fi tratata cu usurinta, fara a apela la servicii medicale.

Afla de ce curge sange din nas si cum sa tratezi acest simptom neplacut!

De ce curge sange din nas

In primul rand, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de sangerari nazale, in functie de zona din care porneste hemoragia - anterioara (partea din fata a nasului) si posterioara (partea din spate a nasului). Sangerarile nazale anterioare reprezinta 90% dintre cazuri si sunt cauzate de spargerea unor vase de sange aflate in apropierea narilor. Hemoragia provenita din partea posterioara a nasului este mult mai rara decat cea precedenta si in general apare la oamenii in varsta. Ea este cauzata de spargerea unei artere din partea posterioara a nasului si de obicei necesita o vizita la medic, nefiind tratabila acasa. 

Cele mai multe sangerari nazale au loc pe timpul iernii si in perioadele in care aerul este foarte uscat. In general, persoanele cele mai afectate de acest simptom sunt copiii (2-10 ani) si batranii (50-80 ani).

De ce curge sange din nas? Ei bine, cauza cea mai frecventa este o trauma la nivelul acestuia, care poate fi exterioara (de exemplu, o lovitura) ori interioara (de exemplu, o iritatie de la o raceala). Hemoragia nazala poate avea la baza si cauze mai putin comune, precum o afectiune care impiedica coagularea sangelui sau medicamente care au efectul de subtiere a sangelui, precum warfarina sau aspirina. Bolile ficatului pot avea la randul lor efecte asupra procesului de coagulare a sangelui. O alta cauza posibila a sangerarii nazale este hipertensiunea arteriala, insa foarte rar se intampla ca acesta sa fie unicul factor declansator. 

Atunci cand curge sange din nas, de obicei se intampla ca acesta sa iasa pe o singura nara. Daca, insa, hemoragia este suficient de puternica, sangele poate umple partea afectata si poate trece si in cealalta parte, deoarece ajunge in acea portiune unde narile se unesc. Si mai infricosator este cand sangele ajunge in gat si apoi in stomac, iar persoana in cauza expectoreaza sau chiar varsa sange. Cu toate acestea, foarte rar se intampla ca sangerarea sa fie atat de puternica incat sa provoace ameteli si stare de slabiciune. Atunci cand sangerarea nazala este insotita de alte hemoragii si de sensibilitatea pielii (invinetirea rapida), atunci poate fi vorba de o afectiunea mai serioasa. 

Cand este, deci, cazul sa suni la medic atunci cand ai o sangerare nazala? Iata cateva situatii in care ar trebui sa apelezi la un specialist:

- ai adesea sangerari nazale;

- ai observat sange in urina sau scaun;

- iei medicamente precum warfarina sau aspirina;

- daca ai vreo boala de ficat, rinichi sau sange (hemofilie);

- daca ai urmat recent un tratament cu chimioterapie.

Cazurile care necesita serviciile de urgenta sunt rare, insa trebuie sa stii cand sa suni la Salvare:

- daca inca mai sangerezi dupa 10 minute dupa ce prinzi narile cu degetele;

- ai multe episoade de hemoragie nazala intr-un interval foarte scurt de timp;

- ai stare de lesin sau ameteli;

- ai un puls foarte rapid si ti-e greu sa respiri;

- ai tusit sau ai varsat sange;

- ai o temperatura corporala mai mare de 38.5 grade. 

Iata si cum sa opresti o sangerare nazala la tine acasa:

1. In primul rand, nu te panica, pentru ca anxietatea nu te ajuta cu nimic.

2. Stai in picioare.

3. Desi tendinta naturala este sa lasi capul pe spate, daca faci acest lucru vei ajunge sa inghiti sangele, asa ca cel mai indicat este sa te apleci putin in fata. 

4. Prinde narile cu degetele aratator si cel mare timp de 10 minute. Este important sa nu eliberezi narile mai devreme. Daca este nevoie, foloseste un cronometru.

5. Daca sangele a ajuns in gura, scuipa-l, pentru ca daca il inghiti s-ar putea sa ti se faca greata. 

6. Dupa ce sangerarea s-a oprit, incearca sa previi orice trauma, chiar si minora, asupra nasului. Trebuie sa stii ca gheata nu ajuta in acest caz, asa ca nu este nevoie sa o folosesti. 

Acum ca ai aflat de ce curge din nas si cand este cazul sa te ingrijorezi, vei sti cum sa actionezi daca ai parte de aceasta neplacere. 

Articolul urmator
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (87)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.