Otoscleroza: cauze, simptome şi tratament

Otoscleroza: cauze, simptome şi tratament

Redactor Andreea Baluteanu

Cunoscută drept boala care l-a lăsat pe Beethoven surd, otoscleroza nu are nimic în comun cu „scleroza”. Afecţiunea se dezvoltă la nivelul urechii, fiind principala cauză a pierderii auzului în rândul populaţiei tinere.

Află ce anume cauzează otoscleroza, care sunt factorii de risc ai acestei boli, cu ce simptome te confrunţi dacă suferi de ea şi care sunt tratamentele recomandate. Iată tot ce trebuie să ştii despre boala care te poate lăsa pentru totdeauna în tăcere!

Otoscleroza: cauzele bolii care te poate lăsa fără auz

Otoscleroza nu reprezintă o afecţiune atât de gravă atunci când e descoperită la timp, dar problema principală în cazul ei este că în general e lipsită de simptome vizibile. Boala debutează atunci când unele dintre oasele urechii mijlocii, în special scăriţa, cresc anormal, ceea ce împiedică vibraţia ce favorizează auzul. În acest caz, sunetele nu mai pot penetra din urechea mijlocie în cea internă, ceea ce îţi poate afecta auzul.

ureche femeie

În ceea ce priveşte cauzele otosclerozei, ereditatea e considerată principalul factor de risc. Mai mult de jumătate din cazurile de otoscleroză diagnosticate până acum au la origine moștenirea genetică. Dar dacă ai gena de otoscleroză, asta ce nu înseamnă că o vei dezvolta cu siguranţă pe parcursul vieţii; aceasta poate rămâne latentă.

Iată care sunt şi ceilalţi factori de risc ai otosclerozei!

Sexul. Se pare că femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să dezvolte otoscleroza, deşi oamenii de ştiinţă nu îşi pot explica încă motivul.

Anumite afecțiuni. Dacă ai avut pojar în copilărie, rişti să suferi de otoscleroză mai târziu, cu toate că, din nou, medicii nu au un argument definitoriu în acest caz. De asemenea, sarcina poate creşte pericolul de a face otoscleroză. Nu în ultimul rând, bolile autoimune sau slăbiciunea sistemului imunitar pot favoriza dezvoltarea bolii.

Rasa. Cei mai afectaţi de otoscleroză sunt caucazieni. Circa 10% dintre aceștia pot dezvolta otoscleroză, conform WebMd. Afecţiunea e mai puţin frecventă pentru alte grupe şi rară în rândul populaţiei afro-americane.

Cele mai comune simptome ale otosclerozei

Ai fi tentată să spui că pierderea sau înrăutăţirea auzului reprezintă principalul semn de instalare a otosclerozei, dar nu e tocmai așa. Chiar dacă boala afectează funcţionarea urechilor tale, nu este neapărat necesar să nu mai auzi bine pentru a suferi de otoscleroză şi invers. Ceea ce s-a putut observa în cazul multor pacienți este imposibilitatea de a auzi bine în medii liniştite. Şoptitul celor din jur e dificil de detectat, deşi auzul funcţionează la fel de bine în mediile zgomotoase.

Iată care sunt şi alte semne ale instalării acestei boli:

  • ameţeală sau probleme cu echilibrul;
  • zgomote ciudate în ureche sau tinnitus.

Otoscleroza afectează populaţia tânără, cu vârste cuprinse între 10 şi 45 de ani. Însă cele mai multe semne vor fi evidente la 20 de ani, iar boala se agravează în general în a patra decadă a vieţii.

Tratamentul otosclerozei

La primele semne de otoscleroză, specialiştii recomandă neapărat să consulţi un medic ORL. Acesta va analiza simptomele şi istoricul familial şi poate recomanda şi o serie de investigaţii (de exemplu, tomografia computerizată) pentru a stabili cu exactitate diagnosticul.

femeie care nu aude bine

În cazul în care otoscleroza e în primele stadii de evoluţie sau nu te afectează decât la nivel superficial, doctorul poate decide că nu este cazul să intervină, deoarece boala poate regresa de la sine. În unele situaţii, medicul îţi poate recomanda şi un aparat auditiv.

Unii specialişti mizează şi pe abordări naturiste, prescriind bicarbonat de sodiu pentru îmbunătăţirea auzului. Deşi practica e destul de răspândită, trebuie să ştii că nu există dovezi ştiinţifice care să îi certifice efectele.

În cazul în care boala de care suferi e gravă, specialistul poate recomanda operaţia. Aceasta este de două feluri, în funcţie de specificul afecţiunii tale: stapedectomie (operaţie de corecţie, care presupune inserarea unui device în urechea mijlocie pentru a permite propagarea sunetului) şi stapedotomia (o parte a osului e înlăturată şi înlocuită cu un implant). Deşi ambele operaţii pot restaura auzul, eliminând celelalte simptome ale otosclerozei, trebuie să fii conştientă că ele sunt însoţite de riscuri şi pot agrava uneori situația.

Prevenirea dezvoltării otosclerozei

Din păcate, specialiştii nu au reuşit încă să identifice o metodă de prevenire eficientă a otosclerozei. Unii doctori recomandă, aşa cum am mai spus, utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru a stopa evoluţia bolii.

De asemenea, apa fluorurată reprezintă una dintre puţinele mijloace de prevenţie, dar îţi recomandăm să discuţi neapărat cu un specialist înainte de a apela la ea.

Otoscleroza este, aşa cum am văzut, o afecţiune care îşi pune amprenta în special asupra populaţiei tinere. În cazul în care observi că suferi de simptomele descrise mai sus, consultă cât mai repede un doctor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.