Presiune in urechi: cauze si tratament

Presiune in urechi: cauze si tratament

Redactor Alexa Galgau

Din categoria simptomelor mai putin comune, dar neplacute, aducem aminte si de presiunea in urechi, care poate avea la baza o multime de cauze, de cele mai multe ori fiind vorba despre o schimbare a presiunii aerului din mediul inconjurator.

Totusi, se poate intampla sa ai de-a face si cu o infectie a urechii sau a sinusurilor, motiv pentru care te invitam sa afli mai multe despre cauzele senzatiei de presiune in urechi si despre posibilele tratamente pentru aceasta problema.

Ce cauzeaza presiunea in urechi?

Pentru a intelege presiunea in urechi, trebuie sa stii mai intai cate ceva despre trompa lui Eustachio, adica tubul care care leaga caile nazale de urechea mijlocie. Principala functie a acesteia este de a ventila spatiul din urechea mijlocie, pentru a crea un echilibru intre presiunea aerului din mediul inconjurator si cea a aerului din interiorul acesteia. In mod normal, trompa lui Eustachio se deschide si se inchide atunci cand o persoana inghite, casca sau mesteca.

Acestea fiind spune, se stie ca exista situatii in care presiunea exterioara devine mult mai mare, depasind-o pe cea din urechea mijlocie, ceea ce creeaza senzatia aceea neplacuta de apasare si o pocnitura care te tot sacaie la nivelul urechii. Disfunctia trompei lui Eustachio nu este un motiv de ingrijorare decat in foarte putine cazuri. 

Iata posibilele cauze ale senzatiei de presiune in ureche:

- un factor congenital: este posibil ca cineva sa se nasca cu o trompa a lui Eustachio mai ingusta decat in mod normal, ceea ce rezulta in blocaje la nivelul acesteia si, implicit, in variatii de presiune care dau simptome neplacute;

- schimbari de altitudine: nu este exclus ca acest tub din ureche sa nu poata sa faca fata schimbarilor din mediul inconjurator, in special atunci cand au loc intr-un timp scurt. De exemplu, atunci cand circuli cu avionul, cand urci pe un munte, cand faci scufundari etc;

- infectii ale urechii: presiunea in urechi este un simptom clasic al otitei, o afectiune care presupune acumularea fluidelor la nivelul urechii mijlocii. Poate fi vorba si despre infectii virale, respiratorii, care implica sinusurile, nasul si gatul. In general, bolile care te trimit la medicul ORL-ist pot avea si acest simptom;

- alte boli: alergii, acumularea de ceara in ureche sau tumori (in cazuri foarte rare), toate pot provoca senzatia de presiune in urechi. 

Simptome care pot insoti presiunea in urechi

Nu de putine ori se intampla ca presiunea in urechi sa nu fie singura manifestare a conditiilor de mediu schimbatoare sau a unei afectiuni.

Iata si alte simptome care pot insoti aceasta senzatie:

- ameteala;     

- slabirea auzului in urechea afectata;       

- disconfort la nivelul urechii;    

- senzatia ca urechea este "plina";     

- dureri; 

- sangerari nazale (foarte rar, in cazuri grave).

Daca problema persista si o lasi netratata, posibila infectie poate lua amploare, conducand la pierderea partiala sau totala a auzului, ruptura sau perforarea timpanului si vertij.

Tratamente pentru presiunea in urechi

Exista cateva trucuri simple la care poti apela daca ai senzatia de presiune in urechi, care functioneaza in special daca aceasta este cauzata de schimbarea presiunii din aer:

1. Cascatul sau mestecatul de guma sunt doua actiuni care deschid trompa lui Eustachio, permitand presiunea din urechea mijlocie sa se echilibreze in functie de cea exterioara.

2. Inhaleaza si apoi prinde-ti nasul cu degetele, dupa care, tinand gura inchisa, sufla. 

3. Aplica comprese cu apa calda, folosind cateva prosoape de hartie impaturite, peste care ai turnat apa fierbinte. Asaza-te pe partea nedureroasa, pune compresa pe ureche, apoi plaseaza o ceasca peste aceasta pentru a permite caldurii sa patrunda in ureche. 

4. Este posibil ca una dintre cauzele senzatiei de presiune in ureche sa fie o infectie a sinusurilor, caz in care consultul medical este obligatoriu. Pana sa ajungi la medic, insa, trebuie sa mai ameliorezi senzatia de presiune din urechi prin aplicarea unei comprese calde, aranjarea pernelor astfel incat sa dormi cu capul la un nivel mai ridicat sau prin intermediul inhalatiilor cu aburii de la apa fierbinte. 

5. Daca nu scapi de senzatia neplacuta in cateva zile, trebuie sa mergi la medicul ORL-ist, care iti va prescrie fie antibiotice ori antihistaminice, fie medicatie pe baza de steroizi. 

Cand ar trebui sa apelezi la un consult medical

In momentul in care presiunea in urechi nu dispare intr-o saptamana sau maxim doua este important sa iei legatura cu un medic. De asemenea, ar trebui sa apelezi la un consult de specialitate daca presiunea in urechi este insotita si de:

  • febră
  • pierderea auzului
  • probleme de echilibru
  • dureri severe de ureche

Senzatia de presiune in urechi nu este un motiv sa te alarmezi, in special daca poti identifica factorul de mediu care a condus la acest simptom, insa nu trebuie nici sa o neglijezi daca nu trece intr-un timp scurt.

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (102)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.