Sinuzita frontală: cauze, simptome și tratament

Sinuzita frontală: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Sinusurile maxilare sunt scobituri în oasele feței, localizate de o parte și de alta a nasului, în spatele ochilor. Împreună cu alte perechi de sinusuri paranazale, aceste cavități produc un mucus subțire ce se scurge prin pasajele nazale. Când este produs în exces, mucusul provoacă inflamația sinusurilor frontale și astfel acesta nu se mai drenează corect, ducând la o afecțiune numită sinuzită frontală acută.

femeie care are dureri in zona nasului

Deși multă vreme sinusurile au fost considerate un vestigiu al trecutului biologic îndepărtat al omului, numeroase studii recente au arătat că sinusurile maxilare joacă un rol important în modificarea formei și a funcționării nasului.

Astfel, de-a lungul timpului, sinusurile maxilare au permis nasului să-și schimbe forma fără a afecta alte regiuni ale feței. Este important de menționat faptul că forma nasului uman a evoluat în funcție de condițiile climatice, iar astfel se poate observa că oamenii care locuiesc într-un climat rece au nasul mai lung și mai îngust, iar oamenii care trăiesc într-un climat cald au nasul mai scurt și mai lat.

Sinusurile, deși au un rol important în funcția nasorespiratorie, au contribuit și la adaptarea formei nasului. Cu toate acestea, manifestările patologice ale acestor canale sunt asociate cu infecții și inflamații, iar foarte multe persoane suferă, din diferite cauze, de sinuzită frontală.

Cauzele care duc la apariția sinuzitei frontale

Principala cauză a acestei afecțiuni este acumularea în exces a mucusului ca urmare a inflamației de la nivelul sinusurilor.

Printre factorii care influențează cantitatea de mucus produsă și capacitatea sinusurilor de a drena excesul se numără:

Virusurile

Virusurile care duc la apariția răcelilor în sezonul rece sunt principala cauză a sinuzitei frontale acute. În momentul în care se instalează gripa sau răceala în organism, sinusurile produc o cantitate mai mare de mucus, iar acest lucru duce la inflamarea pasajelor nazale.

Bacterii

Cavitatea sinonazală este plină de cilii, componente foarte mici asemănătoare firelor de păr, care se mișcă în mod constant înainte și înapoi. Acestea sunt prima linie de apărare a organismului împotriva microbilor și a altor factori externi, însă nu sunt 100% eficiente. Bacteriile pot totuși să intre în nas și să se deplaseze în cavitățile sinusale.

Astfel, o infecție bacteriană va apărea ca urmare a unei infecții virale, deoarece bacteriile se dezvoltă mult mai ușor într-un mediu bogat în mucus cauzat de o răceală sau gripă. De obicei, infecțiile bacteriene provoacă cele mai severe forme ale sinuzitei acute.

Polipi nazali

Polipii nazali sunt formațiuni comune, necanceroase, în formă de lacrimă, care cresc în interiorul nasulului ori la nivelul sinusurilor. Atunci când se inflamează, polipii cresc în dimensiune și de aici apar foarte multe manifestări, printre care se numără blocarea filtrării aerului în sinusuri și creșterea cantității de mucus. Astfel, afecțiunile ce apar la nivelul polipilor pot duce la otite și sinuzite.

Deviație de sept

Deviația de sept este o afecțiune în care septul nazal (osul și cartilajul care împart cavitatea nazală în jumătate) este deplasat spre stânga sau spre dreapta, îngreunând respirația. Astfel, persoanele care au deviație de sept nu pot respira în mod egal în ambele părți ale nasului, iar lipsa unei circulații adecvate a aerului poate provoca inflamație dacă țesuturile sinusilor frontale sunt afectate.

Factori de risc care duc la inflamarea sinusurilor

  • Răceli frecvente;
  • Alergii sau reacții alergice;
  • Fumatul;
  • Amigdale inflamate;
  • Sistem imunitar slăbit;
  • Infecții fungice;
  • Diferențe structurale în pasajele nazale care afectează capacitatea de drenare a mucusului.

femeie care are scurgeri nazale si prezinta simptome de raceala

Ce simptome are sinuzita frontală

Durerile ce apar la nivelul ochilor și în zona frunții sunt principalele simptome ale inflamării pasajelor nazale. Alte simptome variază în severitate, în funcție de tipul inflamației. Acestea includ:

  • Secreții nazale;
  • Senzație de presiune în spatele ochilor;
  • Afectarea mirosului;
  • Tuse care se agravează în timpul nopții;
  • Stare de rău;
  • Febră ușoară sau ridicată;
  • Senzație de oboseală;
  • Durere în gât;
  • Respirație neplăcută
  • Gust acru.

În cazul copiiilor, pot fi prezente simptomele de mai sus, cât și următoarele:

  • Răceală care se agravează;
  • Secreții nazale care au o culoare anormală;
  • Febră foarte mare.

Diagnosticul sinuzitei frontale

Pentru a pune corect un diagnostic, medicul va întreba care sunt simptomele și durata acestora, astfel încât să poată face distincția între sinuzita frontală acută și sinuzita provocată de răceală. Controlul se face prin palparea sinusurilor frontale pentru a evalua durerea și sensibilitatea.

De asemenea, în unele cazuri se poate recomanda trimiterea la un medic specialist, care va analiza urechile, nasul și gâtul. Vor fi analizate astfel semnele ce pot confirma prezența unei inflamații sau o afecțiune la nivelul polipilor. Totodată, se pot prelua și probe de mucus pentru depistarea unor infecții.

Printre testele utilizate pentru depistarea sinuzitei frontale acute se numără:

  • Endoscopia nazală - pentru a analiza interiorul sinusurilor și cavităților nazale;
  • Teste de imagistică (CT sau RMN);
  • Teste alergolocice;
  • Teste de sânge.

Cum se tratează sinuzita frontală

Tratamentul sinuzitei frontale acute diferă în funcție de cauza care a dus la apariția acesteia, dacă este de natură bacteriologică, dacă este provocată de virusuri sau dacă a apărut ca urmare a unei inflamații la nivelul polipilor.

Deoarece cele mai multe cazuri de sinuzită sunt provocate de infecții virale, medicul poate recomanda un spray nazal sau un medicament decongestionant care scade inflamația, ajută la drenajul mucusului si scade presiunea din sinusuri.

De asemenea, medicul poate recomanda și un tratament medicamentos, de regulă aspirina, care ajută la reducerea durerii și la ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, copiii nu ar trebui să urmeze acest tratament, deoarece poate provoca o afecțiune mortală, numită sindromul Reye. Antihistaminicele sunt, de asemenea, recomandate frecvent, însă folosirea lor în exces poate provoca disconfort.

În cazul în care simptomele nu sunt ameliorate în decursul a șapte sau zece zile, atunci cauza sinuzitei poate fi de natură bacteriană, iar în această situație medicul va prescrie antibiotice.

O altă soluție este intervenția chirurgicală în cazul persoanelor care au deviație de sept și pot dezvolta sinuzită acută.

Ce se întâmplă pe termen lung

Cele mai acute simptome de sinuzită încep să dispară încă din primele zile de tratament. Cu toate acestea, este recomandat să iei întotdeauna medicamentele așa cum te-a sfătuit medicul. În unele cazuri, este posibil să dureze chiar și câteva săptămâni până când tratamentul are efect complet.

Simptomele sinuzitei frontale cronice persistă timp de 12 săptămâni sau mai mult, iar această formă este mai dificil de tratat și, de cele mai multe ori, necesită intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți drenajul sinusurilor.

Metode de prevenire a sinuzitei

În cazul în care eșți predispusă la această afecțiune, este recomandat să ai o igienă corectă pentru a evita infecțiile ce pot să apară în pasajele nazale. Totodată, se recomandă spălarea mâinilor înainte de fiecare masă și după ce ai mers la toaletă. Totodată, dacă ai tendința să îți atingi des fața, este recomandat să te asiguri că ești curată pe mâini.

Dacă eșți fumătoare, este recomandat să renunți la acest obicei nesănătos, deoarece fumul de țigară poate provoca apariția infecțiilor și acumularea în exces a mucusului.

Nu în ultimul rând, este important să consumi o cantitate suficientă de apă în fiecare zi și să ai o alimentație cât mai sănătoasă, pentru a-ți întări astfel sistemul imunitar și pentru a-ți ajuta organismul să funcționeze corespunzător.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.