Tot ce trebuie sa stii despre operatia de deviatie de sept

Tot ce trebuie sa stii despre operatia de deviatie de sept

Redactor Alexa Galgau

Deviatia de sept este o problema foarte comuna, care necesita, insa, chirurgie pentru inlaturarea simptomelor ce pot afecta calitatea vietii intr-o mare masura. Cum nimanui nu ii place sa auda de operatii, multi oameni amana cat mai mult procedura simpla de modificare a septului, pentru a facilita o circulatie normala a aerului. Nu te lasa cuprinsa de frica daca stii ca ai aceasta problema si citeste mai departe tot ce trebuie sa stii despre operatia de deviatie de sept.

Totul despre operatia de deviatie de sept

Septul este un perete situat intre cele doua pasaje ale nasului. El sustine nasul si circulatia aerului, fiind alcatuit dintr-un os subtire in spate si din cartilaj in fata. Atunci cand septul este deviat, cartilajul si/sau osul au o forma anormala, stramba, ceea ce conduce la dificultati de respiratie si consecintele acesteia: apneea, insomnia, sforaitul etc. 

Septul se poate indoi intr-o parte sau in alta inca din copilarie sau de la pubertate, insa poate sa isi schimbe forma si daca are loc un accident (de exemplu, in urma unei lovituri care sparge nasul). De fapt, sunt foarte putini oameni care au septul perfect drept, insa asta nu inseamna ca nu ai nevoie de operatie daca problema este intr-adevar deranjanta. 

Operatia de deviatie de sept consta in remodelarea septului si se poate face odata cu alte proceduri ORL, precum cele pentru vindecarea sinuzitei, inflamatiei sau sangerarii. Uneori, operatia de deviatie de sept este necesara pentru a permite accesul la polipii nazali. Separat, operatia de deviatie de sept se face pentru a trata apneea. Pe langa rezolvarea acestei probleme, mai exista si un alt avantaj de ordin estetic: nasul va fi mai drept si va avea un aspect mai armonios. 

Inainte de operatie, doctorul ar putea introduce un endoscop pentru a observa pasajele nazale ale pacientului si forma septului. Uneori, endoscopul este introdus in timpul operatiei. Aceasta dureaza doar o ora sau o ora si jumatate, timp in care vei fi anesteziata local sau total, in functie de preferintele tale si de gravitatea problemei. 

Pentru a repara septul, chirurgul isi face drum prin nari si face o incizie pentru a indeparta mucoasa de os si cartilaj. Apoi, urmeaza partea neplacuta: zona stramba este sculptata si indreptata, urmand ca mucoasa sa fie inlocuita in momentul in care operatia este terminata. Dupa aceea, ti se pun bandaje in nari pentru a opri sangerarea si a mentine septul drept pana se vindeca. Ti se va spune exact cum sa te ingrijesti in convalescenta, care nu dureaza mai mult de cateva saptamani. Pacientul este lasat sa plece acasa chiar in ziua respectiva, atunci cand isi revine dupa anestezie.

Atunci cand ajungi acasa, trebuie sa stai la pat, cu capul ridicat pe 2 sau 3 perne, pentru a micsora riscul de a aduna fluide si a avea fata umflata. Este foarte important sa nu faci nimic care sa puna presiune in zona fetei. De exemplu, pacientii care sufera de constipatie sunt sfatuiti sa ia laxative pe perioada convalescentei. 

Urmarile operatiei constau, in general, in umflarea fetei timp de cateva zile, care poate fi inlaturata cu ajutorul unor pungi cu gheata, ceea ce ajuta si la suportarea durerilor normale de dupa procedura. In primele zile, nasul va sangera destul de mult, insa este perfect normal. Initial, pansamentul se schimba chiar si o data pe ora pentru a opri sangerarea. Dupa doar cateva zile, pacientul nu mai are nevoie de pansament. 

Exista si cateva medicamente pe care pacientul trebuie sa le evite timp de 3 saptamani dupa operatie, cele mai importante fiind aspirina si ibuprofenul. Cat despre dieta, cel mai recomandat este ca alimentatia sa fie una usoara. De evitat sunt bauturile fierbinti, dar si foarte reci. Foamea se poate instala imediat dupa ce trece efectul anestezicului, insa nu e recomandat ca pacientul sa manance, pentru ca ar putea sa i se faca greata, iar daca vomita, puna multa presiune pe zona sensibila a nasului. Tratamentul post operatoriu consta in antibiotice, completate de narcotice, in caz de nevoie, si antivomitive. 

Operatia de deviatie de sept nu este deloc complicata si trebui facuta daca ai probleme de respiratie. Cu putin curaj, poti sa scapi de o neplacere!

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.