Artrita bacteriana- simptome, diagnostic, tratament

Artrita bacteriana- simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Artrita bacteriana este o infectie a unei articulatii produsa prin invazie bacteriana directa. Invazia se poate produce prin:
-plaga penetranta articulara
-infiltratie medicamentoasa
-chirurgie articulara
-chirurgie artroscopica

Artrita se mai poate produce plecand de la un abces osos de vecinatate sau prin diseminare sanguina de la o localizare la distanta.

Cauzele artritei bacteriene

Agentul cauzal este in cele mai multe cazuri stafilococul auriu si, in unele cazuri la copii, haemophilus influenzae. Ocazional, si alti germeni precum streptococul, escherichia coli si proteus pot fi responsabili de aparitia unei artrite.
La copii este dificil a decela daca infectia debuteaza in os si se propaga catre articulatie sau invers.
Infectia debuteaza in membrana sinoviala printr-o reactie inflamatorie cu un exudat sero-purulent.

Este faza de sinovita acuta in care exista un revarsat purulent articular care va conduce in timp la erodarea si distrugerea cartilajului datorita enzimelor eliminate de bacterie si a enzimelor eliberate de sinoviala inflamata, celule inflamatorii si puroi. Urmeaza faza de distructie osteo-cartilaginoasa, ireversibila din punct de vedere al vindecarii fara sechele. La copii epifizele pot fi distruse, la adolescenti ocluzia vasculara poate antrena necroza a cartilajului de crestere epifizara, iar la adult, efectele se reflecta in distrugerea cartilajului articular.
Vindecarea fara sechele este posibila in faza initiala si consta intr-un tratament de urgenta cu toaleta articulara prin artrotomie urmata de irigatie si drenaj, eventual sinovectomie, antibioterapie si imobilizare.
  

Daca artrita nu este tratata, evolutia este fie spre distrugere partiala a cartilajului articular si fibroza in articulatie, fie distrugerea completa a cartilajului articular si anchiloza osoasa, sau chiar distructia osului cu constituirea unei diformitati articulare permanente.

Simptomele artritei bacteriene

Simptomele si aspectul clinic difera in raport cu varsta pacientului.
La nou-nascut artrita apare de regula in contextul unei septicimii. Sugarul prezinta iritabilitate, refuza hrana, are febra si un puls rapid. Articulatiile pot fi examinate cu atentie si se constata uneori caldura locala si rezistenta la miscare. Cordonul si cicatricea ombilicala trebuie considerate ca o potentiala sursa de infectie.

La copii se constata o durere acuta intr-o singura articulatie mare, de regula soldul si limitarea mobilitatii articulare. Starea generala este alterata, pacientul prezinta febra si puls rapid. Tegumentele din zona articulatiei sunt congestive, calde si dureroase. Miscarile sunt limitate sau chiar abolite prin durere si spasm. In cazul acesta, este important sa se caute sursa de infectie, care poate fi in sfera ORL sau poate fi o stafilococie cutanata.

La adult cel mai adesea este afectata o articulatie mare si superficiala (pumn, glezna, genunchi) care este dureroasa congestiva si inflamata. Mobilitatea la nivelul articulatiei afectate este limitata dureros, pana la constituirea unei pozitii vicioase.

Diagnosticul artritei bacteriene

Pentru stabilirea unui diagnostic examenul radiografic este extrem de util. Insa radiografia efectuata la debutul bolii este , de cele mai multe ori, normala. Apoi, in evolutia bolii, pe radiografii apare aspectul caracteristic de osteoporoza si de aspect neregulat al spatiului articular.
Examenele de laborator sunt, de asemenea, utile pentru diagnostic. Astfel, se observa ca viteza de sedimentare a hematiilor si numararea leucocitelor au valori crescute.
Uneori poate fi necesara examinarea directa a lichidului aspirat din articulatie. Aspectul acestuia poate fi purulent, usor tulbure sau chiar clar. Insamantarea pe medii de cultura poate sa identifice germenul resonsabil de artrita.

Tratamentul artritei bacteriene

Principala prioritate consta in functionarea adecvata a articulatiei si examinarea lichidului aspirat.

Tratamentul va fi instituit de urgenta si consta in:
-masuri de ordin general: rehidratare, analgezice, imobilizare stricta a artriculatiei
-antibioterapie: se administreaza initial un antibiotic cu spectrul cel mai larg si eficienta maxima pe germenele cauzal probabil. Dupa primirea rezultatelor investigatiilor paraclinice complete se va administra un antibiotic conform antibiogramei.
-drenaj:sub anestezie se dreneaza puroiul din articulatie prin artrotomie. Se practica un lavaj sistemic si prelungit cu ser fiziologic, solutii antiseptice slabe si solutii cu antibiotice.
-ingrijiri dupa faza acuta: se instituie dupa ce starea generala a pacientului se amelioreaza, si articulatie nu mai este dureroasa si calda. Daca integritatea cartilajului articular este pastrata se incepe o mobilizare usoara si activa a articulatiei. Daca insa cartilajul a fost distrus se mentine imobilizarea articulara, de preferat in pozitie functionala. 
Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.