Artrita - simptome, diagnostic si tratament

Artrita - simptome, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Artrita reprezinta inflamarea articulatiilor ce implica deteriorarea treptata a cartilajului care acopera osul. Cartilajul se ingroasa, se deformeaza si ingreuneaza realizarea normala a miscarii. In functie de cauza din care se produce, artrita poate fi de mai multe tipuri: reumatoida, psoriazica, infectioasa.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida face parte dintr-o patologie ce afecteaza mai multe organe si care nu are o cauza cunoscuta. Desi afecteaza intreg organismul, cele mai evidente manifestari sunt la nivelul articulatiilor. Are loc inflamarea persistenta a articulatiilor periferice cu distructia cartilajului si eroziunea osului.

Simptomele artritei reumatoide

Simptomele difera de la o pesoana la alta, existand fie o suferinta a articulatiilor de scurta durata cu leziuni minime, fie o poliartrita progresiva ce duce la insuficienta functionala. Initial apare durerea, umflarea articulatiei si sensibilitate la atingere. Ulterior durerea este agravata de miscare si apare reducerea mobilitatii articulare, in special dimineata. 

In general articulatiile sunt afectate simetric, iar dupa o perioada de evolutie a bolii, acestea se vor deforma. Apar si simptome ce afecteaza intregul organism, precum: febra, slabiciune, scadere in greutate si lipsa poftei de mancare.

Artita reumatoida poate da si simptome ce nu implica articulatiile: inflamarea vaselor de sange (vasculita reumatoida), inflamarea pleurei, pneumonii, noduli pleuropulmonari, manifestari neurologice datorita deformarii coloanei, marirea de volum a splinei cu scaderea numarului de trombocite, leucocite si hematii, osteoporoza, iar in jurul articulatiilor apar noduli reumatoizi.

Diagnosticul in artrita reumatoida

Diagnosticul este usor de pus in stadiile avansate ale bolii pe baza simptomelor si a examenului radiologic. Se mai pot face si analize de laborator prin care se dozeaza factorii reumatoizi in sange iar analiza lichidului sinovial poate evidentia inflamatia.

Este bine sa stii ca un diagnostic cert de artrita reumatoida se pune la 9 luni de la debutul bolii.

Tratamentul artritei reumatoide

Scopul terapiei in artrita reumatoida este: reducerea durerii si a inflamatiei, protejarea structurilor articulare, mentinerea functiei si controlul factorilor ce afecteaza alte organe.

artrita

Daca suferi de aceasta boala trebuie sa stii ca repaosul si fizioterapia sunt benefice pentru ca te ajuta sa scapi de dureri. Este important sa consulti periodic medicul pentru reevaluare si ajustarea tratamentului pentru ca artita neglijata poate fi invalidanta.

Artrita psoriazica

Artrita psoriazica este o artrita inflamatorie cronica care afecteaza cam 10% din persoanele cu psoriazis.

Simptomele artritei psoriazice

Manifestarile clinice se impart in trei categorii: artrita inflamatorie asimetrica, artrita simetrica si spondilita psoriazica. Principalele simptome sunt: miscarea dificila a articulatiilor in special dimineata, modificari ale unghiilor, umflarea degetelor, dureri de spate sau gat si leziuni oculare (conjunctivita, episclerita, irita).

Diagnosticul de artrita psoriazica

In aceasta boala nu exista mijloace specifice de a pune diagnosticul. Acesta se pune orientativ in functie de simptome si asocierea lor cu psoriazisul. Se pot face investigatii: radiografia articulatiilor si teste de sange in care se dozeaza HLA-B27, factor reumatoid, anticorpi antinucleari si VSH; utila este si biopsia articulatiilor.

Tratamentul in artrita psoriazica

Se urmareste reducerea durerii si scaderea inflamatiei cu antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi, se pot administra si medicamente antireumatice cu actiune lenta (mehotrexat, azatioprina, cyclosporina, leflunomide, sulfasalazina) sau substante ce blocheaza raspunsul imun (etanercept, infliximab, adalimumab).

Daca ai aceasta boala trebuie sa mergi periodic la medic pentru a preveni efectele adverse ale tratamentului si complicatiile.  

artrita psoriazica

Artrita infectioasa

Atrita infectioasa apare in urma unei infectii bacteriene ce invadeaza articulatia printr-o plaga, printr-o infiltratie medicamentoasa sau in timpul chirurgiei articulare.

Ssimptomele artitei infectioase

Simptomele difera in functie de varsta pacientului. La sugar, boala apare in contextul unei septicemii iar copilul refuza hrana, are febra si un puls rapid. Articulatiile sunt calde si se observa rezistenta la miscare.

Copiii prezinta durere puternica la nivelul unei singure articulatii si starea generala este afectata. Ei pot avea febra si mobillitatea articulara limitata. Pielea din zona articulatiei este rosie, calda si dureroasa iar miscarile sunt abolite de durere si spasm.

Adultul prezinta durere, roseata si umflarea articulatiei infectate. Mobilitatea acesteia este limitata de durere si poate ramane blocata intr-o pozitie vicioasa.

Diagnosticul in artita infectioasa

Initial pentru diagnosticul acestei boli se face radiografia. De asemenea, medicul ortoped sau reumatolog iti mai poate recomanda o serie de analize de sange dintre care apar modificate: viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) si numarul de leucocite si hemocultura (se obiectiveaza prezenta de bacterii in sange).

Diagnosticul de certitudine pentru artrita infectioasa se pune pe baza analizei lichidului aspirat din cavitatea articulara.

Tratamentul in artrita infectioasa

Initial se pun perfuzii pentru rehidratare, se imobilizeaza articulatia afectata si se iau analgezice pentru durere. In functie de rezultatele de laborator se recomanda tratamentul cu antibiotice iar sub anestezie se dreneaza puroiul din articulatie. Dupa ce starea generala s-a imbunatatit, se va mobiliza usor articulatia.

In concluzie, artita este o inflamare a articulatiilor, care poate fi acuta sau cronica, intalnita ca afectiune unica sau in asociere cu alte boli. Important este sa te prezinti la medic de la primele simptome, deoarece netratata, artrita poate fi invalidanta.

Note de bibliografie:

1. Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. 

2. Ortopedie, Paul Botez, Editura Venus, Iasi 2008

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.