Avertismentul îngrijorător al unui ortoped pediatru: "O atitudine vicioasă poate duce la deformarea permanentă a coloanei vertebrale a copilului"

Avertismentul îngrijorător al unui ortoped pediatru: "O atitudine vicioasă poate duce la deformarea permanentă a coloanei vertebrale a copilului"

Cristina Gherghina

După o perioadă în care statul în casă a reprezentat o nouă normalitate, iar sedentarismul și-a făcut loc în viețile noastre, sănătatea oaselor și a articulațiilor a avut mult de suferit. Printre cei afectați, se află și tânăra generație, iar părinții sunt îngrijorați de impactul pe care l-ar fi putut avea ultimele luni asupra copiilor lor. 

 Însă nu doar ultima perioadă a avut efecte negative asupra sănătății oaselor și a articulațiilor copiilor noștri. Era în care trăim, cea a tehnologiei, îi influențează de cele mai multe ori în mod negativ pe cei mici, majoritatea preferând să își petreacă timpul liber în fața calculatorului sau în fața tabletei.

Cu toate acestea probleme la nivelul oaselor și al articulațiilor pot surveni și în urma unei activități sportive, nu doar din urma sedentarismului. Indiferent că vorbim despre un os rupt sau o inflamație la nivelul genunchiului sau al umărului, există o ramură a medicinei specializată, numită ortopedie pediatrică, care se concentrează pe îngrijirea problemelor la nivelul oaselor și al articulațiilor și care poate oferi răspunsurile pe care le părinții îngrijorați le caută. 

În cadrul unui interviu pentru doer.ro, doctorul Alexandru Herdea, un tânăr medic pediatru ortoped, a vorbit despre felul în care lipsa mișcării și expunerea minimă la soare poate afecta sănătatea copiilor noștri. 

alexandru herdea

Sursă foto: Imgur 

Mișcarea este un element cheie atunci când vorbim despre un proces sănătos de dezvoltare al unui copil. Însă cât de multă mișcare este necesară în cazul unui copil? Doctorul Alexandru Herdea a răspuns: 

«Mișcarea și sportul reprezintă meseria copilului dacă am putea spune așa. Acesta se joacă de la trezire până la culcare. Prin joc intră în contact cu lumea din jurul lui – valabil pentru cei mici, iar pentru cei mai mari – jocul ajunge la rang de sport, pasiune, artă. Deși nu putem afirma concret numărul de ore necesare pentru fiecare grupă de vârstă în parte, studiile ne-au arătat că fiecare copil are limitele lui. O data depășite aceste limite individuale, apare durerea ce se manifestă sub forma apofizitelor, interpretate însă greșit ca “dureri de creștere”», a declarat dr. Alexandru Herdea pentru doer.ro

Una din îngrijorările principale ale părinților constă în faptul că cei mici petrec mult prea mult timp în fața calculatorului, iar acest lucru le-ar putea periclita sănătatea. Medicul ortoped pediatru a oferit o explicație clară a aceea ce înseamnă prea mult timp în fața unui ecran, cum îi poate afect acest lucru pe copii și la ce ar trebui să fie atenți părinții acestora.

"Nu statul mult la calculator dăunează atât de tare, ci poziția pe care copilul o are la birou. O atitudine vicioasă poate duce la deformare permanentă a coloanei vertebrale. Spre exemplu o atitudine cifotica (condiție reversibila) se poate transforma în timp în hipercifoză (condiție ireversibila). Urmăriți semnele de alertă (poziția vicioasă a copilului, durerea) și cereți un consult la medicul ortoped pediatru la apariția acestora", a mai spus specialistul. 

 De asemenea, doctorul Alexandru Herdea a vorbit și despre cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului osos care pot apărea în cazul copiilor. 

"Bineînțeles pe primul loc se află traumatismele (fracturi, entorse, luxații), simptomul comun fiind durerea și există o relație cauza-efect.

În privința afecțiunilor dobândite, tulburările de statică și postură reprezintă un motiv important de prezentare la medicul ortoped pediatru. Scolioza este o afectare tridimensională a coloanei vertebrale care afectează în principal adolescenții. Pentru că este nedureroasă, prezentarea la consult este adesea tardivă. Pe de altă parte, în hipercifoză deformarea spatelui este însoțită și de durere.

Nu trebuie sa uităm de atitudinile vicioase (atitudinea scoliotică/cifotica) care sunt poziții reversibile prin kinetoterapie.

Un alt motiv de prezentare este mersul copilului mic: apar discuțiile despre vârsta la care trebuie să meargă sau cum evoluează mersul normal. Părinții își doresc să aibă copii care sa stea în picioare cât mai repede, să meargă cât mai curând, ceea ce nu este și recomandarea medicului. Aici amintim premergătoarele care sunt contraindicate din cauza faptului că pot duce la apariția/ evoluția displaziei de dezvoltare a șoldului. Copilul va sta în picioare atunci când dezvoltarea neuropsihomotorie îi va permite acest lucru și va merge atunci când sistemul musculo-sheletal este suficient de dezvoltat încât să permită susținerea greutății". 

sport copii

Specialistul a dorit să accentueze importanța sportului în dezvoltarea copilului și, totodată, a oferit explicații despre diverse moduri în care un copil se dezvoltă și de ce unii copii se opresc din creștere. 

"Normalul pentru un copil este să facă sport, orice sport îi place, sportul de la școala fiind doar baza. Cu cât copilul este mai activ, cu atât sistemul osos va deveni mai puternic (mecanism de feedback). Acest lucru funcționează și în sens invers: lipsa sportului predispune clar la o structură osoasă/musculară slabă și obezitate. Există o concepție populară eronată conform căreia copil gras = copil sănătos. Toate acele kilograme în plus stau pe o structură osoasă de copil – imatură, incomplet dezvoltată. [...]

Copilul trebuie să urmeze un model numit curbă de creștere, care reprezintă un grafic al normalului.

În perioada prepubertară exista un salt de creștere care duce treptat apoi la finalizarea creșterii. Deși înălțimea finală este un motiv de îngrijorare pentru părinți, nu sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute pentru a influența simțitor rezultatul final. Stilul de viață sănătos este un factor esențial pentru creșterea optimă. Bineînțeles consultul endocrinologic poate să confirme sau să infirme o eventuală tulburare de creștere prin dozări hormonale.

Din punctul de vedere al unui ortoped pediatru putem verifica în urma unei radiografii dacă mai există cartilaje de creștere deschise, putem calcula vârsta osoasă (care nu este întotdeauna aceeași cu vârsta cronologică) și astfel putem estima cât mai are de crescut un copil. În cazul situațiilor cu statură foarte mică (nanism hipofizar, piticism) se pot efectua alungiri de membre cu ajutorul fixatoarelor externe", a mai spus dr. Alexandru Herdea. 

Spre finalul interviului, dr. Alexandru Herdea a povestit de ce a ales o carieră în domeniul ortopediei pediatrice.

Cariera medicală pe care am ales-o a venit din dorința de a face bine. Pentru mine, cea mai mare satisfacție reiese din tratarea copiilor deoarece ai ocazia să-i vezi cum cresc sănătoși mai departe după ce i-ai făcut bine. Indiferent de cariera pe care mi-aș fi ales-o, știam că mă pot baza pe familia mea. Faptul că am mers pe acest drum a fost o bucurie pentru ei. Împreună cu familia mea am dezvoltat site-ul Herdea.ro, un portal ce oferă informații specializate în sănătatea copilului. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.