Neurinom Morton: cauze, simptome și tratament

Neurinom Morton: cauze, simptome și tratament

Dana Ungureanu

Picioarele nu sunt niciodată identice. Chiar dacă au aceeași mărime, pe parcursul vieții se schimbă forma și dimensiunea lor, din cauza unor procese de transformare prin care trece organismul (creștere în greutate, sarcină, diferite boli sau îmbătrânire). Acestea sunt însoțite, de cele mai multe ori, de o serie de probleme comune ale membrelor inferioare.

Neurinomul lui Morton este o afecțiune des întâlnită la nivelul piciorului, în care degetul al doilea este mai lung decât degetul mare. În termeni medicali, această anomalie constă în degenerarea nervului digital plantar, însoțit de fibroză perineală, localizată de obicei între al treilea și al patrulea metatarsian, deși în unele cazuri apare între al doilea și al treilea.

femeie care prezinta dureri la nivelul degetului de la picior

Persoanele care se confruntă cu această problemă acuză durere mecanică, similară unui șoc electric de descreștere în a doua parte a zilei sau după o lungă perioadă de mers, ceea ce accentuează durerea.

Degetul lui Morton duce la o presiune excesivă asupra celui de-al doilea cap de metatarsal (în spatele celui de-al doilea deget de la picioare), ducând la o durere similară disconfortului asociat cu metatarsalgia. Presiunea plasată pe cel de-al doilea deget poate duce la formarea unui calus sau a unei bătături.

Potrivit unor studii, această afecțiune apare din cauza modificărilor cicatriceale locale sau a unei tumori benigne situate la nivelul filetelor nervoase ale piciorului. Simptomele par a fi cauzate de iritarea nervului situat în spațiul dintre capetele metatarsienelor.

La nivelul picioarelor, fibrele nervoase trec prin talpă și ajung la degetele de la picioare printre oasele metatarsiene. Fiecare nerv se împarte în două ramuri, la extremitatea distală a osului metatarsian, iar fiecare ramură se continuă până în vârful degetelor. Fiecare nerv se distribuie celor două degete adiacente. Neurinomul lui Morton, numit și neurinom interdigital, apare chiar înainte de a se împărți în cele două ramuri, în zona anterioară a tălpii, la nivelul capetelor metatarsienelor. Un neurinom este format prin expandarea sau îngroșarea nervului, în această parte. Meghan Markle suferă de această problemă care afectează milioane de oameni.

Cauze neurinom Morton

Nu sunt cunoscute exact cauzele care duc la formarea neurinomului Morton. Cel mai probabil, acesta rezultă din iritarea în mod repetat a nervului localizat în această zonă. Deși au fost lansate foarte multe teorii cu privire la cauza afecțiunii, niciuna nu a fost dovedită. Iritarea nervului provoacă cicatrice și îngroșare, favorizând astfel dezvoltarea neurinomului. Mulți chirurgi sunt de părere că această problemă poate să apară din cauza presiunii pe care o exercită oasele metatarsiene asupra nervilor.

Simptomele neurinomului Morton

De obicei, persoanele care suferă de această afecțiune semnalează următoarele:

  • durere în picior, mai ales când este vorba de suprasolicitare (alergat sau stat în picioare foarte mult timp);
  • senzație ușoară de durere în timpul mersului pe jos;
  • dureri ascuțite, care iradiază de la cele două degete de la picioare în locul în care nervul se termină;
  • senzație de umflătură între degetele de la picioare, similară cu senzația provocată de o piatră în pantof;
  • senzație de arsură. 

femeie care probeaza pantofi

Persoanele care au neurinomul lui Morton prezintă un risc foarte mare de a dezvolta degete în formă de „ciocan”, ceea ce înseamnă că degetele rămân mereu îndoite, iar acest lucru le obligă să se atingă de interiorul unui pantof sau de alte degete de la picioare.

Și în această situație este important ca pacienții să poarte pantofi spațioși spre vârf sau cu un număr mai mare, pentru evita alte neplăceri.

Diagnostic

Diagnosticul pentru neurinomul lui Morton se face de obicei în baza unui istoric medical și a unui examen fizic. Radiografiile sunt recomandate de medic pentru a se asigura că nu este vorba de o altă problemă medicală. În unele cazuri, ortopedul poate efectua o injecție cu lidocaină și cortizon în zona afectată, pentru a se asigura că diagnosticul de neurinom interdigital este corect. Un diagnostic 100% corect poate fi pus doar în baza unei ecografii sau a unui RMN.

tratament cu apa calda pentru picioare

Cum se tratează neurinomul lui Morton

Ca tratament noninvaziv, se recomandă folosirea de încălțăminte adecvată, care trebuie să fie largă și cu talpa căptușită, iar tocul să nu fie mai înalt de 2,5 centimetri.

Sunt recomandate branțurile cu bară retrocarpitală sau metatarsiană, deoarece vor prelua presiunea de pe capetele metatarsiene și vor oferi confort.

Tratamentele de fizioterapie sunt benefice pentru ameliorarea simptomelor în cazul persoanelor care suferă de neurinom Morton.

Suplimentar, pot fi administrate local injecții cu corticoizi, care ameliorează simptomele.

Pentru a diminua durerea, este recomandat ca picioarele să fie ținute în apă caldă, o dată pe zi.

Alte tratamente aplicate în zona dureroasă implică ultrasunetele și masajul țesuturilor moi.

Sesiunile de terapie includ uneori ionofreză, care folosește un curent electric ușor pentru a împinge medicamentul antiinflamator în zona inflamată. Acest tratament este recomandat pacienților care nu pot tolera injecțiile.

Deși există destule metode de tratament, din păcate, în cele mai multe cazuri, neurinomul trebuie excizat chirurgical. În caz contrar, presiunea exercitată în mod constant asupra nervilor provoacă durere și amorțeală din ce în ce mai frecvente.

În cazul în care metodele nonchirurgicale nu reușesc să alunge durerea, operația este următorul pas. Cea mai cunoscută procedură implică îndepărtarea neurinomului, care presupune o incizie în piele între cele două degete afectate. Neurinomul este localizat și eliminat prin tăierea nervului.

O operație mai simplă este eliberarea de ligament, care va reduce stresul și va elimina iritarea asupra nervului. Unul dintre beneficiile acestei proceduri este că pacientul nu va prezenta niciun fel de senzație de amorțeală la degetele de la picioare.

După intervenție, este posibil ca pacienții să aibă nevoie de cârje pentru câteva zile. Incizia este protejată cu un bandaj sau pansament, timp de aproximativ o săptămână. Firele sunt în general eliminate între 10 și 14 zile, în funcție de fiecare caz în parte.

Este recomandat ca reluarea activităților normale să fie efectuată treptat și cu grijă, pentru a nu exista riscuri. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.