Testul rapid care îți spune dacă ai o poziție a corpului corectă

Testul rapid care îți spune dacă ai o poziție a corpului corectă

Redactor Andreea Baluteanu

Durerile de oase, de spate și de gât de care suferim din cauza poziției incorecte a corpului reprezintă triste dovezi ale faptului că ne facem rău cu propria mână. Orele lungi petrecute pe scaunul de la birou, mersul înclinat, aproape cocoșat, și legătura nocivă pe care o întreținem cu smartphone-ul, cu tableta sau cu PC-ul nostru nu ne afectează doar postura, ci și imaginea. Mai mult decât atât, sunt factori care pot contribui la degradarea lentă, dar sigură, a sănătății noastre!

Descoperă în rândurile de mai jos un test simplu, care îți arată dacă ai sau nu o poziție corectă a corpului!

Din păcate, te-ai complăcut prea mult timp în greșeală și deja ai de reparat daune substanțiale? Suntem și în acest caz alături de tine și îți recomandăm cele mai competente servicii!

Testul care îți spune dacă ai sau nu o postură corectă

Împovărată de munca susținută de la birou, nici nu e de mirare că ești aplecată, covârșită parcă de atâtea sarcini. Și chiar dacă știi care este poziția corectă, descoperi că te doare mai tare atunci când încerci să o replici decât când stai în postura ta obișnuită.

postura corecta birou

Cu toate acestea, nu e de glumit cu o poziție incorectă în viața de zi cu zi! Specialiștii sunt de părere că aceasta cauzează în primă fază dureri cronice ale umerilor, gâtului sau regiunii lombare, iar în timp va duce la afectarea coloanei vertebrale și la producerea de boli ale sistemului osos. Mai grav este că, luând în considerare un studiu efectuat de Singapore General Hospital, circa șapte din zece angajați dintr-un birou suferă de astfel de afecțiuni. Ceea ce nu înseamnă că nu te poți plasa de partea celor trei scutiți de necazuri, cu un pic de atenție față de postura ta!

Iată care este testul care îți spune dacă stai corect la birou!

Așază-te pe scaun, pregătindu-te să stai la calculator, așa cum o faci în mod obișnuit; uită că e vorba de un test, deoarece nu te ajută deloc dacă trișezi. Observă-ți poziția sau roagă pe cineva să îți comunice impresiile sale, ținând cont de următorii factori:

- care este distanța dintre ochii tăi și monitor (dacă e mai mică sau mai mare de 50-65 de centimetri, ai picat testul). De asemenea, fii atentă ca partea de sus a monitorului să nu fie deasupra privirii tale.

- cum simți scaunul (dacă răspunsul e oricare altul decât confortabil, ai o problemă cu poziția). Un scaun ergonomic trebuie să aibă un spătar moale, care să se curbeze ușor după forma coloanei tale.

- cum îți sunt așezate coatele? (răspunsul corect: pe mânerele scaunului, la același nivel cu biroul. Orice altă poziție va afecta în timp sistemul osos).

- în ce poziție ai picioarele? (aruncă o privire asupra lor: trebuie să stea drepte, aliniate unul lângă altul, fără a fi încrucișate, cu talpa ferm așezată pe podea sau pe suportul special al scaunului).

Specialiștii te atenționează, de asemenea, că trupul tău are nevoie de trei lucruri pentru a funcționa așa cum trebuie atunci când îți petreci multă vreme pe scaun: postură corectă (pe care am deslușit-o mai sus), mișcare și stretching. Ai grijă ca la fiecare 40 de minute să te ridici de pe scaun și efectuează și câteva exerciții ușoare: ridică-ți privirea și apleacă-ți capul pe spate, rotește umerii și brațele sau strânge omoplații, aducându-i împreună la spate.

Poziția pe scaunul de la birou e extrem de importantă, dar nu este singura de care ar trebui să ții cont. Specialiștii sunt tot mai îngrijorați de așa-numitul sindrom smartphone, caracterizat prin dureri de spate sau de gât. Problema este, așa cum ai ghicit, că ne aplecăm tot corpul spre prețiosul dispozitiv: mișcarea corectă este să ridicăm telefonul până la nivelul privirii noastre.

Nu în ultimul rând, este important să îți corectezi poziția și atunci când mergi. Iată care sunt criteriile după care trebuie să te ghidezi: umerii trebuie să fie relaxați, ușor întorși către spate, iar coloana vertebrală trebuie să fie perfect dreaptă când e privită de la spate. Trage în interior abdomenul și fesele și pășește cu picioarele depărtate la nivelul umerilor. Așa arată o poziție desăvârșită!

Secția de Ortopedie de la Medicine Park, soluția noastră de nădejde

la doctor

Dar dacă nu ai ascultat la timp de atenţionările privind o postură corectă și ai ajuns să suferi de dureri cronice sau de deformări ale coloanei? Sau poate ai avut parte de un accident sportiv, pornit tot de la nerespectarea indicațiilor specialiștilor? 

Nu e cazul să te panichezi, pentru că avem parte de ajutorul oferit de medicii și traumatologii de la Secția de Ortopedie de la Medicine Park!

Iată care sunt secțiile care vor deveni, la propriu și la figurat, sprijinul tău la nevoie! Ortopedie-traumatologie este „poarta la care trebuie să bați” dacă ai suferit leziuni provocate de sport, dacă ai nevoie de intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului, coloanei, umărului, cotului, încheieturii, mâinii, piciorului, gleznei sau șoldului.

Cei mici vor găsi alinare la medicii zâmbitori și competenți din cadrul secției de ortopedie pediatrică. De la problemele congenitale sau dobândite (dislocare congenitală de șold, hemimelie), afecțiuni ortopedice ale copilăriei, probleme ale oaselor și ale țesuturilor moi, infecții ale osului, traume și leziuni sportive, fracturi, rupturi sau probleme neuromusculare, toate vor găsi asistență la Medicine Park.

Coloana vertebrală este cel mai afectată de poziția incorectă, iar medicii de la Medicine Park sunt specializați în operații de cifoză-scolioză, în tratarea deformațiilor ortopedice congenitale, a fracturilor sau a oricăror alte probleme ale coloanei.

Artroza, protezele și operațiile de revizuire ale acestora, intervențiile de osteotomie periacetabulară și tibială, piciorul strâmb sau îngrijirea traumelor sunt, la rândul lor, executate cu mare grijă și competență la Medicine Park. De asemenea, poți avea încredere și în secția de chirurgie a încheieturii și a mâinii, de microchirurgie și de replantare, care te așteptă să scapi de problemele cu care te confruntai.

Nu mai amâna și, dacă suferi de una dintre afecțiunile de mai sus sau pur și simplu ai dureri atroce, care nu mai încetează, fă o programare la medicii specialiști, contactând clinica Medicine Park prin e-mail, la office@medicinepark.ro, sau la telefon 021 313 0430.

Vei afla că sloganul The Healthy Way of Life („O viață trăită sănătos”, n.r.) este cât se poate de potrivit!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Testul care îți spune dacă ești psihopată
Incepe quiz
Testul care îți spune dacă ești psihopată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.