Patru boli care sunt confundate cu depresia

Patru boli care sunt confundate cu depresia

Redactor Andreea Baluteanu

Multă vreme considerată un moft, depresia începe să devină afecțiunea de care societatea contemporană se teme cel mai tare. Alături de cancer, diabet și de bolile cardiovasculare, depresia se numără printre flagelurile actuale, cele care afectează o mare parte a populației.

Nu este, deci, de mirare că această boală este deja considerată o criză mondială, iar experții atrag atenția că numărul persoanelor afectate de ea este în continuă creștere. Departe de a intenționa să îi minimizăm, însă, efectele, subliniem un fapt îngrijorător: conform experților, o parte dintre cazurile de depresie sunt reprezentate de alte afecțiuni, diagnosticate însă în mod eronat. Descoperă mai jos despre ce e vorba!

Patru boli diagnosticate greșit drept depresie

Conform unui studiu citat de expandedconsciousness.com, specialiștii diagnostichează corect depresia în doar 47,3% din cazuri. Sună șocant? Da, dar ne diminuează mirarea provocată de bolile de mai jos, tratate în mod eronat ca fiind depresie!

femeie care sufera de bipolaritate

Tulburările bipolare

Cunoscute și sub numele de psihoze maniaco-depresive, aceste afecțiuni sunt adesea confundate cu depresia. Într-adevăr, simptomele lor seamănă înșelător de tare. Cu toate acestea, persoanele care suferă de bipolaritate alternează episoadele depresive cu cele de exaltare, în care sunt pline de speranță, de încredere în ele, la pol opus față de tristețea covârșitoare, lipsa de chef de viață și chiar tendințele sinucigașe care apar în perioadele de depresie.

Constatând aceste lucruri, nu putem decât să acceptăm cu resemnare rezultatele studiului desfășurat de The British Journal of Psychiatry, care afirmă că circa 22% dintre tulburările bipolare primesc diagnosticul de depresie.

Sindromul de oboseală cronică (encefalomielita mialgică)

Atunci când suntem epuizate, nu e de mirare că buna dispoziție ni se topește fără a lăsa nimic în urma ei. Intensifică aceste efecte și vei ajunge la tabloul sindromului de oboseală cronică: imposibilitatea de a te concentra, dureri de mușchi, tulburări de somn, și, bineînțeles, epuizare. Problema este că toate aceste simptome duc cu gândul și la depresie.

oboselaa

De această dată, pericolul unei interpretări greșite este și mai mare: un studiu desfășurat de US National Library of Medicine a ajuns la concluzia că circa 80% dintre pacienții cu sindrom de oboseală cronică sunt tratați împotriva depresiei. Diferența dintre ele? Spre deosebire de depresivi, oamenii care suferă de epuizare sunt în continuare interesați de ceea ce iubesc, doar că nu mai au energia necesară de a o arăta.

Hipertiroidismul

Tiroida poate fi o glandă la care nu ne gândim prea des, dar ea este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului. Disfuncțiile sale vor provoca o reacție aproape catastrofală, iar depresia este unul dintre indiciile că este bolnavă. Oboseala, dificultatea de concentrare și tristețea ar trebui să te trimită imediat la medic.

Dacă ți se pare aproape imposibil ca două afecțiuni atât de diferite să fie confundate, află că este una dintre erorile medicinei contemporane. Iar hipertiroidismul este chiar mai frecvent decât ai putea crede, pentru că o mare parte din cazuri sunt considerate a fi episoade de depresie, cel mai adesea de către pacienți, dar și de doctori.

tiroida

Din nou avem la îndemână o mică diversiune: hipertiroidismul presupune o sensibilitate aparte la temperaturile scăzute, problemă pe care depresia nu o întâmpină. Și poate fi detectat printr-un simplu test de sânge!

Diabetul

De data aceasta, și noi am rămas cu gura căscată: diabetul, o altă afecțiune caracteristică pentru evoluția societății actuale, se aseamănă bizar de mult cu depresia și este adesea confundat cu ea. Ce au în comun? Semnale precum pierderea în greutate, iritabilitatea și oboseala.

Desigur, nu este vorba neapărat de un diabet deghizat în depresie, cât mai degrabă de pacienți bolnavi de diabet, cărora li se atribuie și pecetea de „depresivi”. De cele mai multe ori, „vinovate” de confuzie sunt efectele stresului la nivelul organismului bolnav de diabet, similare cu cele ale depresiei. Aici rezidă pericolul ascuns!

Depresia este unul dintre cele mai terifiante coșmaruri ale societății actuale, tocmai de aceea, este vital să fim atenți la aceste semne! Dacă ai impresia că tu sau cineva drag ați fost diagnosticați greșit, contactează-ți cât mai repede medicul specialist!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.