Patru cauze neobișnuite pentru care testul de sarcină iese pozitiv

Patru cauze neobișnuite pentru care testul de sarcină iese pozitiv

Ionelia Olteanu

Rezultatul unui test de sarcină poate schimba total viaţa unei femei, mai ales că presupune o încărcătură emoţională semnificativă. Uneori se poate întâmpla însă ca acesta să fie eronat şi să iasă fals pozitiv, ceea ce va crea o stare de confuzie.

Rolul testului de sarcină este de a testa concentraţia de gonadotropină corionică umană (HCG), un hormon produs în timpul sarcinii. Acesta este alcătuit din celule formate în placentă, pentru a ajuta la dezvoltarea ovulului fertilizat care s-a ataşat de peretele uterin. Dacă este folosit corect, testul poate avea o precizie de până la 99% încă din prima zi a întârzierii menstruaţiei. Pe lângă sarcină, există însă unele cauze care pot determina ca testul de sarcină să iasă pozitiv, fără ca tu sa sfârșești cu un bebe în brațe. Descoperă-le mai jos!

femeie cu test de sarcina

Uite patru motive pentru care testul de sarcină iese pozitiv

În ciuda faptului că rezultatul testului este de cele mai multe ori corect, există câteva motive care pot induce o stare de speranţă deşartă pentru cea care ar fi vrut să afle că o să aibă un copil.

Pe parcursul sarcinii, nivelul gonadotropinei corionice (HCG) creşte în fiecare zi. Dacă o femeie crede că a obţinut un rezultat pozitiv, dar fals, se recomandă o vizită imediată la medic. Acesta va efectua câteva teste de sânge care vor detecta o sarcină mult mai precis decât testul realizat acasă.

Iată care sunt afecțiunile care pot determina ca testul să iasă pozitiv, în afara sarcinii!

1. Cancerul ovarian

În general, toate tipurile de cancer produc un  hormon care ar putea influenţa rezultatele testului de sarcină. Cercetările actuale au demonstrat faptul că evoluţia cancerului uterin începe din trompele uterine, apoi se deplasează la ovare, care produc ovule. Se formează astfel tumori, din cauza celulelor care suferă o transformare şi se înmulţesc fără control. Riscul de a dezvolta acest tip de cancer este legat de numărul de cicluri ovulatorii pe care o femeie le are în timpul anilor cu potenţial reproductiv. Tumorile ovariene pot conduce la creşterea nivelului de HCG, exact cum s-ar întâmpla în cazul unei sarcini, de aceea rezultatul testului va fi puternic influenţat.

Simptomele cancerului ovarian

Dacă este depistată la timp, această boală poate fi tratată, iar evoluţia ei va fi încetinită. Pentru că simptomele nu sunt foarte clare la început, este greu pentru o femeie să realizeze că suferă de cancer, ceea ce întârzie şi controlul de specialitate. Printre cele mai frecvente simptome se numără:

- durerile permanente sau crampele care apar în partea inferioară a abdomenului din cauza evoluţiei tumorii ce presează ovarul afectat;

- senzaţie acută de durere la nivelul pelvisului, prin inflamarea zonei înconjurată de tumoră;

- dilatarea abdomenului din cauza balonării, influenţată de infecţia din corp;

- pierderea poftei de mâncare;

- urinare frecventă;

- modificări alte tranzitului intestinal;

- pierderea bruscă a greutăţii corporale şi a poftei de mâncare.

2. Urina diluată

Acest fenomen conduce frecvent la un rezultat fals în ceea ce priveşte testul de sarcină. Este recomandat să nu bei prea multe lichide, dacă vrei să afli cu precizie dacă vei deveni sau nu mamă. Acurateţea testului este garantată dacă foloseşti urina de dimineaţă, deoarece aceasta are o concentraţie mai ridicată a hormonului HCG. În schimb, urina diluată poate oferi un rezultat fals pozitiv sau negativ.

3. Sarcina chimică

Dacă în trecut ai avut o sarcină, dar ai suferit un avort spontan, există încă în organism hormoni care pot modifica rezultatul testului de sarcină. Practic, ovulul fertilizat s-a implantat în uter şi s-a dezvoltat atât de mult încât să producă HCG, dar nu şi-a continuat evoluţia, indicând un rezultat fals pozitiv pe testul tău.

4. Administrarea de medicamente

Pilulele contraceptive nu vor afecta în niciun fel rezultatele testului de sarcină, dar există unele medicamente prescrise de medicul specialist care pot avea un impact puternic asupra acestuia. Dacă iei un tratament pentru fertilitate sau care conţine hormonul gonadotropină corionică umană şi faci un test de sarcină, te poţi aştepta ca rezultatul acestuia să nu fie unul precis.

Dacă vrei să fii 100% sigură în ceea ce priveşte prezenţa unei sarcini, cel mai bine este să mergi la un control ginecologic şi să nu te bazezi întotdeauna pe testele făcute acasă.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui
Incepe quiz
Ştii ce vrei de la viață? Testul care îți spune mai multe decât ți-ai închipui

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.