Patru motive pentru care ai mereu gleznele umflate

Patru motive pentru care ai mereu gleznele umflate

Redactor Alexa Galgau

Ți se întâmplă adesea să ai un disconfort major provocat de gleznele umflate? Dacă da, este bine să știi care sunt posibilele cauze ale acestei neplăceri, pentru a le putea evita pe viitor. Foarte multe femei se confruntă cu gleznele umflate, iar de multe ori această problemă le împiedică să își ducă la bun sfârșit activitățile de zi cu zi și să aibă o viață normală.

Află care sunt motivele pentru care ai adesea glezne umflate și ce să faci ca să scapi de acest disconfort!

Glezne umflate: cauze posibile

1. Prea multă sare în bucate

Preparatele pline de sodiu pe care le consumăm ajung să ne provoace probleme cu retenția de apă, care adesea se manifestă prin umflarea gleznelor, din cauza gravitației, care trage lichidele din țesuturi în jos. Chiar și o porție de sos de soia la o masă poate să provoace acest simptom neplăcut. Sodiul face ca fluidele din artere, vene și capilare să ajungă în țesuturi, provocând retenția de apă de care foarte multe femei suferă.

Dacă iei adesea masa în oraș, acesta ar putea fi motivul pentru care ai gleznele umflate, deoarece preparatele din restaurante conțin foarte mult sodiu - uneori, un singur fel poate să conțină doza zilnică recomandată de sodiu!

Din păcate, consumul de apă și de diuretice nu va rezolva problema, ci va trebui să aștepți ca gleznele să se dezumfle de la sine în circa 24-48 de ore. Urmărește cu atenție reacția organismului după ce mănânci în oraș. Dacă observi că ai această problemă de fiecare dată când mănânci în oraș, rărește aceste mese, chiar dacă înseamnă să îți gătești singură prânzul și să îl iei la pachet.

2. Consumi foarte multe produse procesate

Nu doar faptul că adaugi multă sare în mâcare este o posibilă cauză a umflării gleznelor, ci și consumul de alimente procesate poate să provoace acest simptom. Peste 75% din cantitatea de sodiu pe care o consumăm în mod obișnuit (care deja depășește doza zilnică recomandată, în cazul celor mai mulți dintre noi) provine din alimente procesate, precum mezelurile, sosurile de salate, supele la plic, conservele etc. Excesul de sodiu favorizează și creșterea tensiunii arteriale.

Dacă vrei să controlezi mai bine aportul de sare, îți recomandăm să eviți sau să reduci consumul de alimente procesate. Renunță la mezeluri, fă-ți sosurile pentru salate în casă, evită conservele și renunță la produse precum sosul de soia. 

3. Stai prea mult jos sau prea mult în picioare

Nicio extremă nu este bună pentru gleznele umflate. Probabil ai observat că după o zi lungă la birou în care ai stat doar jos, ele se umflă și mai mult. Același lucru se întâmplă și dacă stai mult în picioare, fără să te miști. Cu cât ești mai sedentară, cu atât se adună mai mult fluid în picioare. Din păcate, este greu să controlezi acest inconvenient, însă poți să faci un efort și să te miști puțin măcar o dată pe oră, chit că faci doar un drum pentru a lua un pahar cu apă.

O problemă pe care nu o putem rezolva la fel de ușor este umflarea gleznelor în autocar sau în avion, când trebuie să stăm foarte mult jos. Din fericire, s-au inventat niște ciorapi speciali pentru aceste situații, care împing sângele înapoi în corp și nu lasă fluidele să se asimileze în zona picioarelor.

4. Ai o boală ascunsă

Uneori, umflarea gleznelor poate să fie un semn al unei boli mai severe: tromboza venoasă profundă. Aceasta presupune formarea unui cheag de sânge în vene, iar atunci când se desprinde, el poate bloca circulația sângelui, provocând umflarea anumitor zone ale corpului. Totodată, el poate bloca circulația sângelui către plămâni, conducând la embolismul pulmonar, o afecțiune cu potențial fatal. De obicei, când este vorba despre tromboza venoasă profundă, are loc umflarea unei singure glezne, nu a amândurora. Statul îndelungat în șezut, fumatul, genele și anumite medicamente pot crește riscul de a face această boală.

O altă posibilă cauză a umflării gleznelor este boala de inimă, deoarece presupune o funcționare incorectă a inimii, care nu mai poate pompa sângele corespunzător.

Gleznele umflate nu ar trebui să te îngrijoreze foarte mult, mai ales dacă observi că problema se ameliorează odată cu ajustarea regimului. Dacă problema persistă, este bine să mergi la un medic.

Descoperă și cinci semne că trebuie să mănânci mai multă sare!

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Stii sa fii mereu stapana pe situatie?
Incepe quiz
Stii sa fii mereu stapana pe situatie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.