Planul B: ce se va întâmpla dacă nu va fi găsit niciodată un vaccin pentru COVID-19

Planul B: ce se va întâmpla dacă nu va fi găsit niciodată un vaccin pentru COVID-19

Cristina Gherghina

În timp ce toată lumea pare că s-a oprit în loc din cauza pandemie de coronavirus, oamenii nu își pierd speranța și visează la ziua în care un vaccin anti COVID-19 va fi descoperit. Cu toate acestea, mai există varianta ca acest vaccin să nu fie descoperit niciodată. Singura întrebare rămâne: ce se va întâmpla în acest caz? scrie CNN.

Cu toate că autoritățile rămân optimiste și încearcă să calmeze populațiile, experții iau în serios varianta în care nu va fi descoperit niciodată un vaccin pentru coronavirus. În loc să avem o "armă" împotriva virusului care face prăpăd de câteva luni în lume, populațiile s-ar putea să fie nevoite să se obișnuiască și să învețe cum să conviețuiască cu acest coronavirus.

Nu ar fi pentru prima dată când lumea trebuie să învețe să trăiască în compania unei boli al cărui vaccin nu a fost descoperit. Este vorba despre aceeași situație și în cazul infecției cu HIV. 

Citește și Cum purtăm corect măștile și mănușile chirurgicale. Sfatul doctorului: "Au două fețe: una curată și una murdară”

vaccin coronavirus

Cum a apărut HIV și de ce nu a fost încă descoperit un vaccin

În anul 1984, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul pentru sănătate din Statele Unite de la aceea vreme, Margaret Heckler, anunța populația de apariția unui nou virus, care ulterior va fi denumit HIV. La fel ca și în cazul pandemiei actuale, autoritățile de la aceea vreme era încrezătoare în descoperirea unui vaccin care să pună capăt virusului HIV. Din păcate, realitatea fost alta. 

La aproape 40 de ani de la apariția virusului HIV, perioadă în care 32 de milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza acestei infecții, lumea încă mai speră la vaccinul anti-SIDA. Cel mai negru scenariu la care ne putem gândi este că acesta ar putea fi și cazul coronavirusului. 

Deși unii oameni consideră descoperirea unui vaccin ca fiind o joacă de copii, lucrurile sunt extrem de dificile. 

Exact ca în cazul coronavirusului, HIV este un virus gripal, al cărui tulpină se schimbă pe măsură ce trece timpul. Mai exact, tulpina care a apărut anul precendent nu te va mai infecta anul viitor. 

Potrivit lui Paul Offit, unul dintre specialiștii infecționiști care au contribuit la inventarea unui vaccin contra rotavirusului, virusul suferă mutații chiar în interiorul organismului uman, ceea ce va pune la pământ sistemul imunitar. 

Cu toate acestea, există o mică speranță ca vaccinul pentru COVID19 să fie descoperit în cele din urmă și asta datorită unei deosebiri dintre aceste și HIV. Din cercetările specialiștilor, coronavirusul nu suferă de mutații la fel de rapid precum o face virusul HIV ceea ce le-ar acorda timp oamenilor de știință să descopere vaccinul. 

Ce se întâmplă atunci când vaccinul face mai mult rău decât bine

În afară de coronavirus și virusul HIV, există mulți alți microbi care i-au pus în dificultate pe specialiști. 

Cu toate că febra dengue îmbolnăvește anual peste 400.000 de oameni, nu a fost descoperit încă un vaccin. În 2017, toate cercetările și testele menite pentru a descoperi vaccinul au fost oprite după ce s-a descoperit că acesta înrăutățea simptomele bolii. 

Descoperirea unor vaccinuri împotriva virusurilor comune, precum rinovirusurile sau adenovirusurile care sunt foarte asemănătoare cu noul coronavirus, este extrem de dificilă. 

vaccin impotriva unui virus

La ora actuală, la Universitatea Oxford din Anglia se testează un vaccin făcut dintr-un virus care se găsește la cimpanzei, iar în SUA un alt vaccin este în testare. 

Potrivit specialiștilor, nu descoprirea propriu-zisă a vaccinului este cea mai grea parte, ci dovada eficienței acestuia.

Citește și Cum te îngrijești acasă, dacă ai COVID-19, și cum te comporți dacă locuiești cu un bolnav de coronavirus

Dacă planul A nu a mers, care este planul B

Este foarte devreme să spunem dacă și soarta vaccinului împotriva coronavirusului va fi ca în cazul virusului HIV sau a febrei dengue. Dar dacă vaccinul va eșua trebuie să ne obișnuim cu ideea că noul coronavirus va fi prezent în viețile noastre pentru mult timp. 

Cu toate acestea, există și o parte bună. Virusul HIV ne-a demonstrat că oamenii pot trăi chiar și cu o boală pe care nu o putem învinge.

În ziua de azi, SIDA este o boală cronică, care poate fi ținută sub control cu antivirale și nu mai reprezintă o condamnare la moarte așa cum era în anii 80. De asemenea, doctorii speră să poată urma acest model și în cazul cancerului. 

Momentan, planul B în cazul cononavirusului constă în diverse terapii și tratamente care se pot face în timp ce întreaga populație așteaptă descoperirea unui vaccin. De reținut este că aceste tratmente și terapii nu va opri răspândirea virusului, prin urmare vor mai apărea și alte cazuri de îmbolnăvire. 

Evident izolarea în case nu este deloc benefică din punct de vedere economic și politic, astfel că, în cele din urmă va trebui să ieșim din case și să ne confruntăm cu virusul. 

Pe scurt, din cauza faptului că nu a fost descoperit încă un vaccin și probabil că va mai dura ceva până când va apărea, oamenii vor fi nevoiți să trăiască cu acest virus. 

Între timp, anchetele și cercetările vor continua, iar numărul deceselor va continua să crească, scrie CNN.

Viața fără vaccin 

Evident, în lipsa unui vaccin, viața noastră va fi complet diferită față de ceea ce știam noi până acum. Interacțiunile umane și modul nostru de viața s-a schimbat drastic în ultima perioadă, și cel mai probabil, aceasta va fi noua normalitate.

Autoizolarea în cazul în care avem simptome specifice COVID19 sau dacă am intrat în contact cu vreo persoană bolnavă va deveni un standard al vieții noastre. Vom deveni suspicioși la fiecare tuse sau strănut, chiar dacă se va dovedi că este o simplă răceală. 

oameni coronavirus

Mersul la muncă sau la școală nu vor mai fi la fel. Mereu se va pune accent pe evitarea aglomerației sau a interacțiunii umane. 

Competițiile sportive, concertele, restaurantele sau barurile nu vor mai arăta la fel. Evident, deschiderea lor va sta la alegerea guvernelor, dar chiar și în acest caz, se va păstra distanțarea socială. 

Unele voci spun că imunzarea în grup va fi scăparea noastră, dar tot vaccinul va rămâne singura soluție eficientă, iar cel mai bun exemplu în acest caz este rujeola. Înainte de apariția vaccinului pentru rujeolă, se îmbolnăveau ăn medie cam 2-3 milioane de oameni pe an. Astăzi, în unele țări, boala este eradicată. 

Cu toate că nu știm sigur cum va arăta viitorul, epidemiile din trecut au dovedit că există o singură soluție: vaccinul. Iar potrivit specialiștilor, un vaccin nu va putea fi descoperit mai devreme de 18 luni. Până atunci, coronavirusul își va face de cap pe întreg globul. 

Citește și: Cum să faci dezinfectant cu numai un leu

Dr. Adrian Marinescu: "Ce vom face dacă vor apărea și alte microorganisme?"

În cadrul unei intervenții la Digi24, doctorul Adrian Marinescu ne-a explicat că planul B constă în măsurile de prevenție pe care toată lumea va trebui să le respecte pentru a se feri de coronavirus. 

"E clar că dacă nu vom avea un vaccin și nu vom avea un tratament sută la sută eficient, atunci planul B e legat de măsurile de prevenție", spune dr. Adrian Marinescu de la Institutul "Matei Balș" din București. "Aceste măsuri de prevenție cred că ar trebui să ne intre în rutina zilnică. Vom învăța să fim prudenți în raport cu virusul. Până la urmă, cred că putem să-l considerăm un hoț, care e în vecinătatea noastră și de care trebuie să ne ferim, să nu-l lăsăm să pătrundă", a spus medicul.

Totodată, acesta a mai spus că oricând ar mai putea apărea alte microorganisme și trebuie să dim pregătiți să le facem față. Conform medicului, distanțarea socială face minuni în cazul unei epidemii. 

"Eu mi-aș pune problema altfel: ce vom face dacă vor apărea și alte microorganisme? Eu cred că principial, ar trebui să fim pregătiți și din această situație ar trebui să învățăm că până la urmă, trebuie să ne ferim și că măsurile de preveniție, ca de exemplu regulile de igienă, ar trebui să rămână și pe viitor. Nu să purtăm mască, dar regulile de igienă ar trebui să fie destul de clare. Și chiar distanțarea. Să știți că această distanțare, principial vorbind, nu este rea. Uitați-vă că și în China nu e prima dată când se întâmplă - într-un loc unde e o densitate atât de mare de oameni și unde nu există nicio distanțare - să apară infecții importante", a adăugat dr. Adrian Marinescu la Digi24.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Ce tragedie ti se va intampla in viata?
Incepe quiz
Ce tragedie ti se va intampla in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.