Planul care îţi regenerează ficatul

Planul care îţi regenerează ficatul

Ionelia Olteanu

Fără alte demonstraţii şi studii medicale, toată lumea ştie că ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sănătos are capacitatea de a curăţa mare parte din bacteriile şi toxinele din corp. Acest organ joacă un rol esenţial în procesul digestiei, echilibrului hormonal şi detoxifierii. Filtrează sângele şi ajută la eliminarea substanţelor chimice nocive şi a bacteriilor. Cunoscând toate aceste funcţii, se poate înţelege de ce este atât de importantă grija pentru acest organ.

Ficatul este singurul organ visceral care are o capacitate mare de regenerare. Se poate regenera după o leziune chimică sau după o intervenţie chirurgicală. Un procent de 25% din masa ficatului se poate regenera complet. Procesul de regenerare permite ficatului să recupereze masa pierdută fără a afecta funcţionarea întregului organism.

doctor analizeaza ficatul

Ce să faci ca să îţi regenerezi ficatul

Pasul 1. Protejarea ficatului cu ajutorul suplimentelor

Există câteva suplimente care sunt recomandate pentru regenerarea ficatului precum: taurina (500 mg), vitamina C (500 mg), vitamina B (în doze mici), acid lipoic (ajută la catabolizarea substanţelor nutritive şi la eliminarea de energie). Nu este nevoie de doze foarte mari de vitamine. De asemenea, este recomandată şi carnosina (posedă abilităţi antioxidante, capacitate de eliminare a radicalilor liberi, fiind un posibil modulator al complicaţiilor diabetului şi bolii Alzheimer).

Există o mulţime de plante şi suplimente hepatoprotectoare, dar unele dintre ele conţin şi toxine hepatice. Iată câteva exemple de plante care sunt extrem de benefice pentru sănătatea ficatului:

silimarina- este planta cea mai recomandată pentru toate afecţiunile hepatice şi pentru protejarea ficatului sănătos de toxinele zilnice;

păpădia- este o altă plantă care, amestecată cu silimarina, poate face minuni. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă bună de vitamine, planta conține fier, potasiu şi zinc. Funcţia sa cea mai importantă este că stimulează bila şi fluxul acesteia între vezica biliară şi ficat pentru a îmbunătăţi funcţia hepatică şi starea generală de sănătate;

- rădăcina de brusture- stimulează fluxul biliar, ajutând în acelaşi timp ficatul prin purificarea sângelui şi restaurarea celulelor deteriorate;

- turmericul- eficacitatea acestei plante a fost dovedită pentru orice inflamaţie.

pastile supliment

Pasul 2. Includerea anumitor alimente în dietă

Pentru regenerarea optimă a ficatului, alimentaţia este unul dintre aspectele importante, de care trebuie să ții cont. Se recomandă consumul de peşte care conţine taurină, omega 3 şi acizi graşi polinesaturaţi, substanţe esenţiale pentru funcţionarea corectă a ficatului.

Colina este vitamina care intervine în degradarea acizilor graşi, se găseşte în gălbenuşurile de ou şi ajută la detoxifierea ficatului prin procesarea grăsimilor şi a colesterolului. Prin urmare, este folositoare în prevenirea afecţiunii hepatice fatale non-alcoolice. Suplimentul cel mai accesibil care conţine colină este lecitina, care derivă din gălbenuşurile de ou.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să consumăm ficat de animale. Acesta conţine uridină şi colină, care sunt esenţiale pentru un ficat sănătos. Ficatul de vită este cea mai bogată sursă de colină. Puiul are carnosină, care protejează ficatul de leziuni.

Afinele ne mențin la rândul lor ficatul sănătos. Acestea au efecte protectoare împotriva leziunilor hepatice acute induse de d-galactozamină şi lipopolizaharidă. De asemenea, proantocianidina din frunzele de afine suprimă răspândirea virusului hepatitei C.

Sfecla conţine un pigment numit betalain care protejează ficatul de stresul oxidativ şi inflamaţia cronică, precum boala hepatică. Mai multe studii au arătat că usturoiul poate proteja ficatul de toxicitate, cum este cazul celei induse de acetaminofen.

Legumele precum broccoli, ceapa, varza, conopida şi varza de Bruxelles au efect de curăţare a ficatului. Rădăcinile de sparanghel stimulează activitatea ficatului şi a rinichiului şi cresc fluxul de lichide din organism. De asemenea, fructele precum merele, prunele, grapefruitul, portocalele şi lămâile sunt utile pentru curăţarea ficatului.

După cum se poate observa, multe dintre alimentele consumate în mod obişnuit au proprietăţi care ajută la menţinerea unui ficat sănătos.

alimente pentru ficat

Pasul 3. Pauză de la consumul de alcool. Încearcă să întrerupi consumul 2-3 zile pe săptămână, dacă este posibil

Alcoolul este cea mai frecventă cauză de boală hepatică în toată lumea. Fiind o substanţă toxică, alcoolul poate afecta ficatul, cu efecte care depind şi de rezistenţa fiecărui organism. Nu este recomandată depăşirea unui pahar de vin pe zi.

Pasul 4. Absorbţia mai facilă a alcoolului, prin consumarea acestuia după mese

Dacă nu poți renunța la deliciosul pahar de vin, consumă-l după masă, pentru ca alcoolul să se absoarbă cât mai uşor şi să nu ajungă la ficat!

Este nevoie de un regim de viaţă echilibrat pentru a avea un ficat sănătos, care să funcţioneze la capacitate maximă.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.