Hantavirus: cum se manifestă virusul și când poate fi mortal?

Hantavirus: cum se manifestă virusul și când poate fi mortal?

Cristina Gherghina

Hantavirusul este un tip de virus ARN ( virus al cărui genom este constituit din acid ribonucleic n.r. ) din familia Hantaviridae din ordinul Bunyavirales. Se mai numește și ortohantavirus și poate provoca o boală numită sindromul pulmonar cu hantavirus (HPS), care poate fi fatală pentru oameni, potrivit cdc.com.

Sindromul pulmonar cu hantavirus este o boală respiratorie severă, uneori fatală, cauzată de infecția cu hantavirus, iar simptomele hantavirusului pot fi asemănătoare cu cele ale unei gripe.

hantavirus simptome

Hantavirus: transmitere

Se știe că rozătoarele sunt principalele gazde ale hatavirusului, iar cazurile de infectare cu acest virus la oameni apar sporadic, în special în mediul rural, acolo unde pădurile și câmpurile constituie habitatul perfect pentru rozătoare.

În SUA și Canada, hantavirusul Sin Nombre este responsabil pentru majoritatea cazurilor de infectare. Gazda acestui tip de hantavirus este Peromyscus maniculatus, soarecele-căprioară, o rozătoare originară din America de Nord.

Există mai multe tipuri de hantavirusuri care provoacă infecții pe teritoriul SUA. De exemplu, hantavirusul de New York este transmis oamenilor de șoarecele cu picioare albe, hantavirusul Black Creek este transmis de șobolanul de bumbac care se găsește în sud-estul SUA. Aceste specii de rozătoare sunt responsabile pentru apariția simptomelor ale hantavirusului nu doar în America, ci și in Canada, Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Panama, Paraguay și Uruguay.

În Statele Unite, șoarecele-căprioară, șoarecele de bumbac din statele sud-estice și șoarecele cu picioare albe din statele nord-estice sunt adevărate “fabrici” de hantavirusuri.  

Rozătoarele pot transmite virusul prin urină, excremente și salivă. Oamenii pot contracta acest virus în momentul în care respiră aer contaminat, iar acest lucru se întâmplă când excrementele, urina sau materialele folosite pentru cuibare se împrăștie. Astfel, particulele mici care conțin virusul ajung în aer. Acest tip de transmitere se numește transmitere aeriană și reprezintă principala cale de transmitere a hantavirusului.

Există alte câteva moduri prin care rozătoarele pot transmite hantavirusul oamenilor:

  • Oamenii pot contracta hantavirusului dacă sunt mușcați de o rozătoare purtătoare de virus, dezvoltând în timp simptome ale hantavirusului, însă acest tip de transmitere se întâmplă rar
  • Potrivit oamenilor de știință, virusul se mai poate răspândi dacă oamenii ating lucruri sau suprafețe contaminate cu urină, excremente sau saliva de rozătoare și apoi își ating nasul sau gura
  • Mai există și varianta infectării cu mâncare contaminată cu urină, excremente sau salivă de rozătoare

rozatoare in casa

Un lucru important de știut este că acest virus nu se poate transmite de la om la om. Dacă, de exemplu, atingi sau săruți o persoană care are sindromul pulmonar cu hantavirus sau o persoană care tratează pe cineva cu această boală, nu te poți infecta.

S-au înregistrat cazuri foarte rare de transmitere de la om la om în Chile și Argentina, dar în acele cazuri era vorba de un anumit tip de hantavirus, numit Andes.

Virusul se mai poate contracta astfel:

  • Deschiderea sau curățarea clădirilor neutilizate, magaziilor, inclusiv hambare, depozite sau garaje închise pe perioada iernii, reprezintă un potențial risc de infectare cu hantavirus, în special în mediul rural
  • Curățarea interiorului sau a suprafeței din jurul casei reprezintă un risc de infectare, mai ales dacă rozătoarele și-au făcut cuib acolo
  • Muncitorii din construcții, utilități și de combatere a dăunătorilor pot fi expuși atunci când lucrează în spații înguste, sub case sau în clădiri vacante care pot avea o populație de rozătoare
  • Drumeții sau persoanele care merg cu cortul riscă să se infecteze cu hantavirus dacă merg pe un traseu care adăpostește familii de rozătoare

Hantavirus: simptome

Din cauza numărului mic de cazuri, perioada de incubație a hantavirusului nu este cunoscută. Dar, pe baza unor anumite cunoștiințe limitate, se pare că simptomele hantavirusului se pot dezvolta într-o perioadă de 1 până la 8 săptămâni după expunerea la urină proaspătă, excrementele sau saliva rozătoarelor infectate.

Infecția cu hantavirus pare că ar avea 2 stadii ale simptomelor. În primă fază, persoana infectată va acuza oboseală, febră și durerile musculare, în special în grupele musculare mari - coapse, șolduri, spate și uneori umeri.

Apoi, în cel de-al doilea stadiu, care are loc la 4 până la 10 zile de la infectare, persoana în cauză va acuza tuse, dificultăți respiratorii, hipotensiune pe măsură ce plămânii se umplu de fluide. Sindromul pulmonar cu hantavirus poate fi mortal, acesta având o rată a mortalității de 38%.

Hantavirus: diagnostic si tratament

Diagnosticarea unei persoane cu HSP în primele zile de la infectare poate fi dificilă din cauza primelor simptome ale hantavirusului care apar. Tusea, oboseala și durerile musculare pot fi foarte ușor confundate cu simptomele unei gripe.

Cu toate acestea, dacă individul se confruntă cu febră, oboseală, dificultății respiratorii și are un istoric de posibilă expunere la rozătoare, atunci diagnosticul ar putea fi puternic sugestiv pentru HPS.

persoana intubata sindromul pulmonar cu hantavirus

Analizele de sânge reprezintă una din metodele de diagnosticare a infecției cu hantavirus. Probele de sânge sunt analizate pentru a vedea dacă există anumiți anticorpi pe care organismul îi produce pentru a se apăra împotriva agenților patogeni. 

Pentru că infecția cu hantavirus este foarte asemănătoare cu alte boli, medicul specialist poate face teste suplimentare de laborator, precum teste de antigen urinar și analize microbiologice, pentru a ști sigur cu ce se confruntă. 

În prezent nu există niciun tratament specific sau vaccin pentru tratarea infecției cu hantavirus, dar un lucru sigur este că dacă persoanele infectate cu acest virus sunt diagnosticate timpuriu și primesc din timp îngrijirile medicale necesare într-o unitate de terapie intensivă, se pot vindeca.

La terapie intensivă, pacienții sunt intubați și li se administrează oxigenoterapie pentru a-i ajuta în perioada de suferință respiratorie severă. Dacă pacientul experimentează o infecție gravă sau se află în ultimul stadiul al simptomelor hantavirusului, atunci există mai puține șanse ca acesta să își revină, iar decesul ar putea surveni.

Prin urmare, dacă prezentați primele simptome ale hantavirusului și știți că ați fost expus la rozătoare, anunțați medicul și dați toate detaliile importante pentru ca specialistul să poată investiga mai bine și pentru a putea descoperi orice boală transmisă de rozătoare, cum ar fi HPS.

Hantavirus: prevenție

Pentru a preveni infectarea cu hantavirusul, încercați să eliminați sau să evitați pe cât posibil contactul cu orice specie de rozătoare aflate în perimetrul casei dumneavoastră, la locul de muncă sau în zonele pentru campare. Rozătoarele se vor stabili acolo unde consideră că sunt în siguranță, așa că încercați să nu creați un mediu favorabil lor. Verificați dacă există găuri sau goluri în casa sau garajul dumneavoastră și sigilați-le.

Dacă suspectați că aveți musafiri nepoftiți în casa dumneavoastră, cumpărați capcane pentru rozătoare și plasați-le atât în interiorul casei, cât și în jurul acesteia pentru a reduce gradul de infectare cu hantavirus. Spălați foarte bine fructele și legumele înainte de a le consuma.

Acestea sunt toate informațiile de care aveți nevoie pentru a preveni infectarea cu hantavirusul. Cele mai recente cercetări au arătat că persoanele care s-au îmbolnăvit de HPS au dezvoltat boala pentru că au intrat frecvent în contact cu rozătoarele purtătoare de virus. Prin urmare, dacă știți că locuiți într-o zonă care reprezintă habitatul perfect pentru aceste animale, încercați să vă păstrați casa, garajul, biroul de la muncă cât mai curate posibil.

Dacă prezentați simptome ale hantavirusului, anunțați medicul. Este singurul care va știi ce să facă!

Surse foto: Istock

Articolul urmator
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
Ce te poate omori?
Incepe quiz
Ce te poate omori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.