Polipi pe colon: cauze, simptome și tratament

Polipi pe colon: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Diagnosticul de polipi pe colon creează adesea panică în rândul pacienților, aceștia crezând, în mod eronat, că au sau că vor face cancer. Adevărul este, însă, că majoritatea polipilor descoperiți în urma investigațiilor sunt inofensivi, dar asta nu înseamnă că nu trebuie luate măsuri.

Oricine poate dezvolta polipi pe colon, însă riscul crește dacă ai peste 50 de ani, ești supraponderal, fumezi sau ai rude care au suferit de cancer de colon sau polipi pe colon.

barbat care fumeaza

Pentru că polipii pe colon nu dau simptome care să ridice semne de întrebare, mulți oameni ajung, din păcate, prea târziu la medic, când formațiunile sunt deja avansate. De aceea este important să mergi periodic la medic! Colonoscopia poate descoperi polipii pe colon în stadii incipiente, când aceștia pot fi îndepărtați în siguranță și definitiv. Așadar, cea mai bună metodă de a te proteja de cancerul de colon este să faci analize periodice care descoperă devreme polipii pe colon.

Află în continuare ce sunt acești polipi pe colon, care sunt simptomele ce pot da de bănuit prezența lor, cauzele, analizele care ajută la stabilirea diagnosticului, metodele de tratament și, foarte important, cum pot fi preveniți!

Ce sunt polipii pe colon

Polipii pe colon, numiți și polipi colorectali, sunt formațiuni celulare care iau naștere pe suprafața colonului, adică intestinul gros, ultima porțiune a tubului digestiv. Numărul și dimensiunea acestora pot varia.

Tipuri de polipi pe colon

Polipii colorectali pot fi împărțiți în 3 categorii:

  • Polipi hiperplazici (aproximativ 90% din polipii descoperiți în urma investigațiilor sunt hiperplazici; aceștia nu sunt canceroși și au de obicei sub 5 mm);
  • Polipi adenomatoși – se împart, la rândul lor, în polipi tubulari, tubuloviloși și viloși (cei din urmă au cel mai ridicat potențial cancerigen, dar riscul de cancer depinde și de mărimea lor; cu cât polipii sunt mai mari, cu atât riscul de cancer de colon este mai crescut);
  • Sindroame polipozice colonice – reprezintă boli ereditare în care riscul de a avea polipi se transmite la urmași. Exemple de asfel de boli: sindromul Lynch, polipoza adenomatoasă familială, sindromul Gardner, polipoza asociată MYH (pacientul prezintă o mutație a genei MYH), sindromul Peutz-Jeghers, sindromul de polipoză serată.

Polipi de colon maligni: cum îi recunoști

Nu toți polipii de colon sunt maligni, dar singurul mod în care poți afla dacă ești sau nu în pericol este să faci examenul histopatologic. Un alt factor pe care medicul îl ia în calcul, atunci când stabilește ce trebuie să facă mai departe, este dimensiunea formațiunii. Cu cât este mai mare, cu atât crește riscul ca tumoarea să devină malignă, așa că extirparea lor este cea mai bună variantă.

Este bine să știi că, de cele mai multe ori, cancerul nu se dezvoltă de la un polip, ci apare direct în peretele colonului. Acest tip de cancer este plat, dificil de identificat si de tratat și are o evoluție rapidă, extinzându-se către nodulii limfatici din apropiere. 

Ce simptome dau polipii pe colon

femeie care se tine de burta

Adeseori, polipii pe colon nu sunt simptomatici și sunt descoperiți la investigații de rutină. Însă există și situații când polipii pot da astfel de simptome, unele dintre ele banale, care pot fi ușor trecute cu vederea:

- Constipație sau diaree care persistă mai mult de 7 zile (semnalează prezența unui polip de dimensiuni mari, dar și alte probleme de sănătate);

- Crampe abdominale, dureri de burtă (cauzate de polipi care obstrucționează intestinul);

- Senzație de greață și vărsături;

- Scaun de culoare închisă sau cu firicele de sânge;

- Hemoragie rectală (specifică în cazul hemorozilor sau fisurilor anale);

- Anemie prin carență de fier (cauzată de sângerările rectale), care se manifestă prin oboseală exagerată și respirație îngreunată.

Dacă observi astfel de simptome, este important să mergi la medic și să faci analizele pe care ți le recomandă. Descoperiți timpuriu, polipii pe colon pot fi îndepărtați ușor, iar riscul de cancer de colon scade semnificativ.

De ce apar polipi pe colon

Din păcate, cauzele exacte care duc la apariția polipilor pe colon nu sunt pe deplin cunoscute. Potrivit specialiștilor de la MayoClinic, polipii sunt rezultatul dezvoltării celulare anormale, care poate fi influențată de factorii de mediu, ereditate, vârstă, alimentație sau stil de viață.

Factori de risc în apariția polipilor colorectali:

  • Vârsta peste 50 de ani
  • Obezitatea
  • Istoricul familial de polipi sau cancer de colon
  • Diabetul de tip 2
  • Cancerul ovarian sau uterin diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani
  • Boala Crohn sau colita ulcerativă
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Sedentarismul
  • Consumul de alimente bogate în grăsimi

Analize medicale care depistează polipii pe colon

Polipii colorectali pot fi descoperiți cu ajutorul mai multor investigații, precum:

Colonoscopie – un tub subțire prevăzut cu o cameră atașată se introduce în anus. Astfel, medicul poate vizualiza rectul și colonul, unde se pot dezvolta polipii.

stetoscop

Sigmoidoscopie – este o procedură similară colonoscopiei, cu diferența că medicul poate vedea doar rectul și ultima porțiune a colonului.

Radiografie cu bariu la stomac – medicul injectează în rect o soluție cu bariu, care se va răspândi în colon. Bariul colorează în alb colonul sănătos. În timpul radiografiei, medicul poate observa dacă există porțiuni de culoare închisă pe suprafața colonului, care de obicei semnalează prezența polipilor.

Colonografie prin CT – este o tehnică ce utilizează computerul tomograf pentru a reconstitui imagini 2D și 3D cu colonul și rectul. Mai este numită și colonoscopie virtuală. Această procedură depistează polipii pe colon, ulcerele, excrescențele și țesuturile inflamate.

Coprocultură – este recomandată atunci când scaunele pacientului prezintă o culoare închisă sau urme de sânge, simptome ale polipilor colorectali.

În ce constă tratamentul pentru polipi pe colon

Cea mai eficientă metodă de tratament pentru polipii colorectali constă în îndepărtarea lor. Acest lucru poate fi realizat simplu, fără intervenție chirurgicală, în timpul unei colonoscopii. Ulterior, polipii respectivi sunt examinați la microscop pentru a se afla în ce categorie se încadrează și dacă prezintă modificări celulare de natură canceroasă.

Există însă situații când polipii trebuie înlăturați prin intervenție chirurgicală, de regulă prin operație laparoscopică, în special atunci când aceștia sunt mari.

Laparoscopia este o intervenție minim invazivă. Laparoscopul este un tub subțire și lung prevăzut cu lumină puternică și o cameră de mare precizie, care se introduce în abdomen, printr-o incizie de mici dimensiuni. Acesta permite medicului să vadă perfect suprafața colonului și să înlăture polipii cu ajutorul unui instrument special.

Cum pot fi preveniți polipii pe colon

Factorii genetici care cresc riscul de polipi pe colon nu pot fi modificați, însă micile schimbări în stilul de viață pot reduce semnificativ riscul apariției acestora, scrie healthline.com.

alimente sanatoase

O dietă echilibrată, din care nu lipsesc fructele și legumele proaspete, cerealele integrale și carnea slabă, chiar te poate feri de multe probleme de sănătate, inclusiv de polipii pe colon. Studiile arată că alimentele bogate în vitamina D și calciu (broccoli, iaurt, lapte, brânză, ouă, ficat de pasăre, pește) pot preveni afecțiunile colonului.

Mișcarea zilnică, menținerea greutății în limitele normale, evitarea fumatului și a alcoolului pot, de asemenea, să reducă riscul de apariție a polipilor pe colon.

Dieta recomandată pentru polipi pe colon

Dacă ai fost diagnosticată cu polipi de colon sau ești predispusă la această boală, poți urma o dietă care te va ajuta să previi complicațiile. În primul rând, specialiștii recomandă să consumi alimente bogate în curcumă și quercetină. Studiile au arătat că oamenii care aveau o dietă bogată în aceste substanțe, au constatat o micșorare a formațiunilor. 

Mai departe, ai grijă să reduci cantitatea de grăsimi pe care o consumi, mai ales pe cea de origine animală. Cercetătorii citați de belmarrahealth.com au observat că o alimentație bogată în grăsime animală crește riscul apariției polipilor de colon și a cancerului. Nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la grăsime, ci doar că trebuie să alegi grăsimi sănătoase, care provin din pește, nuci sau semnințe. Încearcă să înlocuiești alimentele de origine animală cu unele mai sănătoase!

Vitamina D este un alt aliat împotriva polipilor de colon, deoarece încetinește dezvoltarea lor. O poți lua sub forma de suplimente sau din alimentație - ouă, cereale integrale, pește. 

Este foarte important să menții un echilibru sănătos în ce privește cantitatea de calciu și de magneziu asimilată zilnic. Calciul protejează împotriva polipilor de colon, atunci când acționează împreună cu magneziul, dar cere sfatul medicului de familie, înainte să începi să iei suplimente.

Dieta recomandată pentru polipii de colon conține broccoli și alte legume crucifere, așa că trece și aceste alimente pe listă. În plus, pentru a preveni apariția acestor tumori benigne, este indicat să consumi zilnic 20 - 30 de grame de fibre, substanțe care se găsesc în kale, fasole verde, mazăre, cartofi dulci, morcovi, mere, caise, kiwi, mango și multe alte legume. 

 Tratament naturist pentru polipii pe colon

 Numeroase persoane aleg să trateze polipii de colon cu remedii naturiste, însă ține cont că trebuie să ceri sfatul medicului, înainte să încerci orice recomandare.

Datorită proprietăților antioxidante, usturoiul este foarte eficient în tratamentul pacienților care suferă de cancer de colon. În aceste condiții, nu este de mirare că această minune a naturii poate ajuta și în reducerea dimensiunii polipilor.

La fel de bun este și ceaiul verde, bogat în inhibitori ai celulelor canceroase. Studiile sugerează că un ingredient din această băutură neutralizează enzimele care stimulează creșterea polipilor de colon, însă sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Pentru a beneficia de proprietățile ceaiului verde, ar trebui să consumi aproximativ 3 căni pe zi, însă ține cont că are cofeină, așa că întotdeauna discută cu medicul tău, înainte să încerci tratamentul.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.