Preeclampsia: cauze, simptome, tratament

Preeclampsia: cauze, simptome, tratament

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Preeclampsia mai este cunoscută și ca hipertensiune arterială la femeile însărcinate în peste 20 de săptămâni, cu exces de proteine în urină, care în prealabil au avut valori normale ale tensiunii arteriale.

Această afecțiune nu are simptome exacte, însă poate fi diagnosticată cu ajutorul analizelor medicale. Preeclampsia netratată poate duce la complicații grave, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Cauzele preeclampsiei

Afecțiunea apare la 5-10% dintre femeile gravide și debutează în general în cea de-a 20-a săptămână de sarcină (ultimul trimestru) și poate fi depistată prin controale regulate la medic și prin analize de sânge. Printre cauzele apariției preeclampsiei amintim: dieta neadecvată, sistemul imunitar scăzut, flux sangvin insuficient la nivelul uterului și deteriorarea vaselor de sânge, diabetul, artrita sau tensiunea arterială crescută.

Femeile care sunt însărcinate cu primul copil, dar și cele care rămân însărcinate după vârsta de 40 de ani, prezintă un risc mai mare de a fi afectate de preeclampsie. Alte cauze pot fi:

- ereditare. Dacă în familie există antecedente ale acestei afecțiuni, există posibilitatea ca și tu să fii afectată de preeclampsie.
- obezitatea. Activitatea cardiacă este afectată de obezitate și acest lucru sporește riscul de preeclampsie.
- sarcină multiplă. Aceasta se numără printre factorii care favorizează apariția acestei boli, doarece prezența mai multor feți solicită și mai mult organismul.
- antecedente patologice. Hipertensiunea arterială cronică, migrenele, diabetul, bolile de rinichi, artrita reumatoidă și lupusul cresc riscul de preeclampsie.

Simptomele preeclampsiei

Chiar dacă, de cele mai multe ori, simptomele preeclampsiei apar după 20 de săptămâni de sarcină, aceasta se poate dezvolta și treptat. Preeclampsia poate varia de o formă ușoară sau mai gravă, iar simptomele pot include:

- vedere încețoșată sau pierderea temporară a vederii;
- fotosensibilitate;
- durere sub coaste în partea dreaptă;
- episoade de greață și vărsături;
- amețeli ;
- umflarea feței, a mâinilor și a picioarelor;
- dureri de cap persistente;
- creștere rapidă în greutate (peste 4 kilograme într-o săptămână);
- debit urinar scăzut.

Ia legătura imediat cu medicul dacă ai dureri de cap severe, dureri abdominale sau ți s-a întâmplat să îți pierzi vederea pentru câteva secunde.

VEZI ȘI: De ce sunt benefice exercițiile în sarcină

Cum este afectat bebelușul de preeclampsie

Această afecțiune duce la un flux redus de sânge, fapt ce afectează organele vitale ale mamei, dar și ale bebelușului. Mai mult decât atât, vascularizarea redusă a uterului conduce la o dezvoltare anormală a fătului, dar și la predispoziția acestuia pentru afecțiuni ale văzului și auzului, epilepsie și la o cantitate insuficientă de lichid amniotic.

În cazuri grave, preeclampsia netratată poate duce la naștere prematură. Alte riscuri ale preeclampsiei pot consta în desprinderea de placentă, ce poate provoca sângerări abundente și leziuni, dar și apariția sindromului HELLP sau hemoliză (distrugerea celulelor roșii din sânge), număr redus de trombocite și creșterea enzimelor hepatice.

Simptomele acestui sindrom includ greață, dureri de cap, dureri abdominale și episoade de vomă. De asemnenea, dacă preeclampsia nu este tratată, poate apărea eclampsia, adică o complicație a preeclampsiei ce constă în instalarea convulsiilor la o pacientă cu preeclampsie. Eclampsia netratată duce la leziuni cerebrale și comă.

AFLĂ cât de periculoasă este infecția cu listeria în sarcină!

Tratmentul preeclampsiei

În cazul în care afecțiunea este gravă, poate fi tratată doar prin nașterea copilului. Dacă sarcina este avansată, mai mult de 37 de săptămâni, doctorul va induce travaliul ori se va efectua o operație de cezariană pentru a aduce copilul pe lume în condiții de siguranță. În cazul în care sarcina nu este destul de avansată, medicul va amâna nașterea și va ține sub control simptomele preeclampsiei, pentru ca mama și bebelușul să nu aibă de suferit. Există cazuri ușoare ale preeclampsiei și se tratează astfel:

- medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale;
- multă odihnă, recomandat repaus la pat;
- analize de urină și sânge, efectuate sub supravegherea medicului;
- ecografii, dar și monitorizarea frecventă a bătăilor inimii fătului.

În cazul în care suferi de această afecțiune, este indicat să faci controale regulate la medic. Chiar dacă preeclampsia afectează majoritatea femeilor însărcinate, încearcă să ai un stil de viață sănătos, ce implică alimentație echilibrată și activitate fizică. După naștere, simtomele preeclampsiei dispar într-o perioadă de 1-6 săptămâni.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.