Presupusul test pentru Covid-19 pe care îl poți face acasă, explicat de experți. Este sau nu eficient?

Presupusul test pentru Covid-19 pe care îl poți face acasă, explicat de experți. Este sau nu eficient?

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

De ceva vreme, au aparut informații potrivit cărora poți vedea, simplu și rapid, dacă ai coronavirus încercând să îți ții, timp de 10 secunde, respirația.

Pe fondul valului de dezinformări care circulă pe rețelele de socializare, a apărut și știrea despre acest test de tipul autocontrol la domiciliu pentru COVID-19. Unii utilizatori de social media susțin că oamenii se pot testa COVID-19 în fiecare zi, doar încercând să-și țină respirația timp de 10 secunde. Pe 13 martie, o postare pe Facebook devenită virală a explicat testul: „Respirați adânc și țineți-vă respirația mai mult de 10 secunde. Dacă reușiți să duceți asta până la capăt cu succes - fără tuse, fără disconfort pulmonar etc., este semn clar că nu există fibroză în plămâni, că nu există nicio infecție.

Citește și Ce trebuie să faci, ca să nu te contaminezi cu COVID-19, în România

Ce spun specialiștii: Testul de respirație este inexact

Faheem Younus, doctor în Baltimore, a scris pe profilul său de Twitter pe 16 martie: „Greșit: Majoritatea pacienților tineri cu coronavirus vor putea să-și țină respirația mult mai mult de 10 secunde. Și mulți vârstnici fără virus nu vor putea să o facă. 


Pe 17 martie, Dr. Thomas Nash, un internist al Spitalului Presbiterian de la New York, medic pneumolog și sepcializat în boli infecțioase, a declarat pentru Reuters că testul de respirație a fost „pur și simplu inventat”.

Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

Diferite postări susțin că sursa testului în cauză este un membru din Consiliul de Administrație al Spitalului Stanford, căruia nu i s-a dat numele și despre care se zicea doar că este un medic japonez sau un expert din Taiwan. Eronat! Pe 13 martie, Universitatea Stanford a răspuns acestor zvonuri: , „Dezinformarea cu privire la simptomele COVID-19 și tratamentul fals atribuit Spitalului Stanford circulă pe social media. Nu are nicio legătură cu Stanford.” Purtătoarea de cuvânt a Stanford Health Care, Lisa Kim, a declarat pentru CNN, pe 17 martie, că știrea „periculoasă” nu provine de la Stanford Medicine și „conține informații inexacte”

Postul din 13 martie a revendicat testul de respirație spunea dacă omul are fibroza cauzată de COVID-19. Postarea susținea că „în momentul în care au febră și / sau tusesc și merg la spital, plămânul are deja 50% fibroză și este prea târziu pentru pacient.”

Fibroza este definită drept „supraaglomerarea, întărirea și / sau cicatrizarea diferitelor țesuturi” cauzată de „reacțiile inflamatorii cronice induse de o varietate de stimuli incluzând infecții persistente, reacții autoimune, răspunsuri alergice, insulte chimice, radiații și leziuni de țesut.”
Nash a declarat pentru Reuters că „dezvoltarea fibrozei este un proces care durează luni dacă nu ani”.
Deși COVID-19 poate declanșa pneumonie la unii pacienți, ceea ce poate duce la fibroză, Nash a spus că acest virus „este complet nou și nimeni de pe planetă nu știe dacă provoacă fibroză”

Postarea cu pricina a mai susținut că dezvoltarea pneumoniei a fost al doilea simptom al COVID-19, dar conform Organizației Mondiale a Sănătății, doar pacienții cu cazuri severe dezvoltă pneumonie.
Alături de fibroză și pneumonie, postarea prezintă greșit simptomele COVID-19, spunând că suferinzii simt „că s-ar îneca”. Nu. Pacienții cu COVID-19 nu prezintă acest simptom, mulși pacienti cu coronavirus nu au avut deloc infecție nazală, completează specialiștii mai sus citați.

Citește și COVID-19 se poate transmite prin mâncare? Concluziile care ne liniștesc în aceste vremuri de panică

În plus față de controversatul test de respirație, postările de pe Facebook sugerează metode ineficiente de protecție împotriva virusului, cum ar fi consumul de cantități mari de apă, făcutul de gargară apei sărate și expunerea la căldură și soare.

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.