Probleme cu sănătatea orală? Ai grijă, poți avea lipsă de vitamine!

Probleme cu sănătatea orală? Ai grijă, poți avea lipsă de vitamine!

Redactor Andreea Baluteanu

Din păcate, multe dintre noi nu punem accentul așa cum ar trebui pe sănătatea orală, considerând că nimic rău nu ni se poate întâmpla dacă ne dor măselele sau dacă scuipăm din când în când sânge atunci când ne spălăm pe dinți. Cu toate acestea, trebuie să fim conștiente că sănătatea orală are un impact major asupra stării noastre de bine și ne poate chiar pune viața în pericol în urma potențialelor complicații.

Azi îți vom vorbi despre o problemă orală care reprezintă un semn îngrijorător al unei deficiențe de vitamine. Vezi despre ce e vorba și de ce ar trebui să îți faci griji!

Ai limba inflamată și roșie? Îți poate lipsi vitamina B12!

Limba este unul dintre organele umane care primesc cea mai puțină atenție din partea noastră. Uităm să o curățăm de multe ori atunci când ne spălăm pe dinți și rareori îi aruncăm o privire, captându-ne interesul doar atunci când e ceva în neregulă cu ea. Este și cazul limbii umflate, inflamate, roșii sau iritate. Ce poate fi în neregulă cu ea?

Deși există mai multe cauze pentru această problemă legată de sănătatea orală, cercetătorii consideră că una dintre cele mai comune explicații este deficiența de vitamina B 12. Responsabilă cu formarea ADN-ului și cu producția de globule roșii, printre altele, vitamina B12 este esențială bunei funcționări a sistemului nervos, putând periclita în mod grav sănătatea atunci când e subiectul unei deficiențe.

Iar unul dintre semnele cele mai comune și mai ușor de trecut cu vederea că suferi de lipsă de vitamina B12 este limba umflată și de culoare roșie. Așa că, dacă ai observat că prezinți acest simptom, adresează-te de urgență medicului tău!

Alte semne că suferi de lipsă de vitamina B12

Începi să intuiești că ai putea să te situezi printre persoanele care suferă de lipsă de vitamina B12? Verifică dacă prezinți și simptomele de mai jos:

  • stare de amețeală, slăbiciune sau oboseală;
  • palpitații sau fenomenul de „respirație scurtă”;
  • paloare;
  • constipație, diaree, gaze intestinale sau pierderea poftei de mâncare;
  • slăbiciune musculară sau probleme cu deplasarea;
  • pierderea vederii sau vedere încețoșată;
  • probleme ale sistemului nervos: depresie, pierderi de memorie, schimbări de comportament care nu au o altă explicație.

Factori de risc ai deficienței de vitamina B12

Deficiența de vitamina B12 nu este neapărat comună, așa cum e cazul cu vitamina D, mai ales datorită faptului că sursele acestui nutriment sunt destul de răspândite. Cu toate acestea, sunt anumite situații care pot crește riscul de a suferi de lipsă de vitamina B12.

Le-am adunat pe cele mai importante în rândurile de mai jos:

  • gastrită atrofică;
  • anemie pernicioasă;
  • unele boli care afectează intestinul subțire, precum boala Crohn sau boala celiacă;
  • unele complicații autoimune, precum boala Graves sau lupusul;
  • stilul de viață: amenințate sunt mai ales persoanele care sunt vegane (nu consumă niciun produs de origine animală, incluzând carne, ouă sau lactate) ori vegetarienii care nu mănâncă suficiente ouă, unele dintre cele mai importante surse de vitamina B12.

Complicații ale deficienței de vitamina B12

Deși complicațiile sunt rareori întâlnite în cazul lipsei de vitamina B12, acestea pot apărea totuși în unele cazuri. Află de ce ar trebui să te păzești în rândurile de mai jos:

  • schimbări neurologice: probleme cu vederea, ataxie (mișcări dezorganizate, stângace sau probleme cu echilibrul), neuropatie periferică (amorțeală, scăderea sensibilității nervilor sau a forței musculare), ce pot ajunge să fie ireversibile;
  • infertilitate;
  • cancer la stomac, care apare cu precădere atunci când deficiența de vitamina B12 este cauzată de anemia pernicioasă. În acest caz, sistemul imunitar atacă celulele sănătoase din stomac, ceea ce poate provoca această formă de cancer.

Cum poți preveni deficiența de vitamina B12

Organismul uman nu poate să producă singur vitamina B12, așa că metoda cea mai bună de a preveni deficiența este să consumi multe alimente bogate în acest nutriment. Astfel, cele mai importante surse de vitamina B12 sunt carnea, ouăle, lactatele și peștele (cu precădere macroul și sardinele).

Riscul este mai mare atunci când ai adoptat o dietă vegană, care exclude toate produsele de origine animalieră. În acest caz, singura sursă viabilă de vitamina B12 sunt cerealele fortificate.

Ce poți face? Sub nicio formă nu uita de dieta ta, mai ales că specialiștii subliniază că renunțarea la carne este mai mult decât recomandată în societatea noastră. Un supliment este însă metoda perfectă de a compensa eventualul deficit de vitamina D.

 

Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este produsul pe care îl recomandăm. Cu gust de cireșe și de xylitol, ușor de administrat pe cale orală, suplimentul conține vitamina B12, care susține metabolismul celular, îmbunătățește funcționarea sistemului nervos, contribuie la formarea globulelor roșii și întărește imunitatea. Agită bine înainte de utilizare și folosește direct în cavitatea bucală. Este recomandat să consumi un puf pe zi, conținutul recipientului fiind prevăzut pentru a permite până la 125 de zile de utilizare. Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.