Top 10 Cele mai stresante joburi!

Top 10 Cele mai stresante joburi!

Raluca Cristea

Ramai sa lucrezi peste program, seful este tot timpul cu ochii pe tine, colegii sunt cam artagosi iar salariul ar putea fi mai bun. Daca toate acestea iti sunt cunoscute, cu siguranta treci printr-o depresie la locul de munca sau suferi de stres ocupational.

In 80% din cazuri, persoanele care sufera din cauza depresiei sau stresului ocupational, sunt cele care ocupa pozitii de executie, unde indeplinesc ordine si nu isi pot pune foarte bine in valoare ideile. In general, depresia este mostenita, insa este influentata si de sex, temperament, pozitie sociala, iar un job care nu te multumeste nu face altceva decat sa inrautateasca situatia.

Si asta nu este totul! Studiile au dovedit faptul ca femeile sunt cu 60% mai predispuse la stres ocupational decat barbatii. Totusi, mai exista speranta. Poti trece peste un moment critic la serviciu daca stii sa te autoeduci si apelezi la sfaturile unui medic, daca incerci sa rezolvi problemele sau daca in final, renunti la acel loc de munca nesatisfacator.

90% dintre persoanele angajate au manifestat cel putin o data un simptom al stresului ocupational (oboseala accentuata, pierderea interesului pentru locul de munca, apatie, etc.)

Iata Topul 10 al celor mai stresante joburi din lume!

 


1. Asistent social

Nu este de mirare ca meseria de asistent social ocupa prima pozitie in topul joburilor ce provoaca stres ocupational.

Sa lucrezi cu femei sau copii abuzati, copii cu handicap, copii orfani sau batrani uitati de familie este mult mai greu decat iti poti imagina. Daca mai trebuie sa te ocupi si de anumite acte, deja jobul poate deveni mai mult decat poti suporta. Totusi, o multime de femei au aceasta meserie si chiar destul de multi barbati aleg sa aiba grija de persoane cu probleme.

De oricat de multa compasiune, dragoste si nevoie de implicare ai da dovada, este imposibil sa nu te simti coplesit de problemele persoanelor de care ai grija, iar acest lucru te poate afecta atat psihic, cat si fizic, daca nu stii sa separi locul de munca si viata personala.

loc de munca


2. Bona, asistent maternal

Joburile ce implica lucrul cu oamenii si ingrijirea lor ocupa locurile fruntase ale acestui top. 21% dintre persoanele care au grija de copii sufera de stres ocupational sau depresie.

O zi obisnuita pentru o bona sau un asistent maternal inseamna: hranirea copilului de cel putin 3 ori pe zi, imbaierea, plimbarea, ingrijirea, crearea unor jocuri constructive mai ales la varstele fragede. In plus, acest job cere o atentie distributiva constanta, rabdare, implicare si diplomatie.

Nu este deloc usor sa lucrezi cu copii mici, sa ii determini sa te asculte si sa intervii benefic in procesul lor de educare! La sfarsitul zilei, totul se poate dovedi obositor dar si frumos! Depinde cum privesti lucrurile, caci totusi, vorbim despre cea mai obositoare meserie din lume.

3. Asistent medical, terapeut, medic

In spitale, clinici si centre de recuperare profeseaza oamenii care depun foarte mult efort pentru ceilalti si mai putin pentru ei insisi. Lasand la o parte remuneratia, care este discutabila intotdeauna, persoanele care lucreaza in sectorul medical au un program de lucru prelungit si neregulat, fac fata zilnic bolilor, traumelor, vietii si mortii, iar tot ceea ce fac influenteaza vietile a mii de oameni.

Insusi faptul ca viata unui om poate fi in mainile unui medic, este unul din motivele pentru care aceasta meserie se poate dovedi o sursa considerabila de stres. La sfarsitul zilei, medicul, terapeutul sau asistentul medical adorm dupa ce au salvat vieti, au calmat dureri sau au vazut cum viata unui om li se scurge printre degete.

 profesie

4. Ospatar

Imediat dupa cei care au grija de sanatatea ta se afla cei care au grija sa fi servit cat mai bine cu putinta: ospatarii! Un ospatar este platit nici prea rau dar nici prea bine, sta foarte mult timp in picioare si primeste multe comenzi intr-un timp scurt atat de la clienti cat si de la superiori sau bucatari. In plus, trebuie sa aiba atentie distributiva, sa zambeasca, sa fie calm si binevoitor indiferent de problemele personale sau de sanatate.

15% dintre cei care lucreaza in restaurante sufera de stres ocupational. Nu este de mirare, deoarece ospatarii lucreaza intr-un mediu stresant unde clientii se pot dovedi de multe ori neintelegatori, lipsiti de politete sau foarte exigenti.

Desi cu totii ne dorim servicii ireprosabile intr-un restaurant, nimeni nu se intreaba ce se poate ascunde in spatele unei mici intarzieri a ospatarului care da semne de oboseala sau frustrare.

5. Artist, entertainer, redactor, scriitor

De ce am asezat laolalta meseriile de artist, entertainer, redactor si scriitor? Pentru ca toate patru nu au un salariu fix, nu au un program regulat si predispun la izolare. Un motiv destul de intemeiat sa fii stresat daca ai o astfel de ocupatie, nu-i asa?

Oamenii care dau dovada de creativitate sunt mai predispusi la depresie sau stres la locul de munca. 10% dintre persoanele cu meserii ce implica creativitatea au avut parte cel putin o data de un episod de depresie ocupationala.

Un artist trebuie sa faca lumea sa se simta bine in orice locatie, in orice moment si indiferent de problemele lui personale. Un entertainer trebuie sa fie mereu cu zambetul pe buze, sa fie diplomat si sa spuna cuvintele potrivite la momentul potrivit.

Un redactor lucreaza cu foarte multa informatie pe care trebuie sa o prezinte cat mai reusit cu putinta, avand responsabilitatea informarii a mii de oameni, in plus isi suprasolicita ochii, gatul si incheieturile mainilor prin lucrul prelungit in fata calculatorului. Un scriitor trebuie sa construiasca o lume, sa transmita un mesaj, sa isi asigure aprecierea si continuitatea ca si personaj al vietii culturale.
stres ocupational


6. Educator, invatator, profesor

Responsabilitatile si greutatile meseriei de profesor par a fi din ce in ce mai mari. Iar daca vorbim de profesori cu adevarat dedicati meseriei lor, adevarati pedagogi, atunci munca se dubleaza garantat: volum mare de lucru in timpul orelor de curs, pregatirea viitoarelor lectii acasa, salariu mic si deseori, lipsa respectului din partea elevilor.

In majoritatea scolilor, profesorii sunt obligati sa faca multe cu putin in timp ce sunt presati de copii, parinti, directorii scolilor, etc. Multi dintre ei par sa piarda "pe drum" adevarata notiune de pedagog si profesor.

Este lesne de inteles de ce nici macar profesorii insisi nu mai cred in valoarea si frumusetea meseriei lor, iar odata ce incetezi sa crezi in ceea ce faci, nimic nu te mai poate scapa de stresul ocupational si depresia la locul de munca. 20% dintre profesori nu sunt multumiti in urma unei saptamani de lucru si 40% dintre profesori isi doresc sa isi schimbe locul de munca, insa nu au o alternativa.

7. Administrator

Si nu vorbesc aici despre administratorul vreunei scari de bloc, desi poate chiar si in acest caz exista un fel de stres. Ma refer de data aceasta la administratorii unei afaceri, unei companii, unei fabrici. Persoane care duc in spate proiecte, decizii si multa responsabilitate.

Desi pozitia de administrator este una dintre pozitiile cheie in orice domeniu, aceasta meserie implica rezolvarea unor cerinte multiple in timp ce ai un control limitat asupra resurselor care ti se ofera. Aceasta este principala cauza de stres in meseria de administrator: te afli in prima linie dar primesti ordine si ti se impun asteptari din toate partile.


In plus, administratorii risca sa petreaca multe ore peste program si nu intotdeauna munca lor este pe deplin recunoscuta.

stres

8. Instalator, angajat la salubrizare

Ti-ar placea sa fi chemat doar atunci cand ceva nu merge cum trebuie si acel ceva sa fie tevile, canalizarile, pubelele? Ei bine, exact de asta se ocupa instalatorii si cei care sunt angajati la salubrizare.

In plus, lucreaza mult noaptea, trebuie sa lucreze oriunde sunt solicitati in timpul turei de lucru, de cele mai multe ori in medii murdare sau care implica murdaria. Sunt platiti destul de prost pentru o meserie care implica sa repari si sa faci curat acolo unde totul este stricat sau murdar si asta chiar intr-o pozitie ciudata (de exemplu, instalatorul in lucrul cu tevile).

9. Expert financiar, contabil

Stres si iar stres. Multi nu isi dau seama cat de solicitant este sa te ocupi de milioane de lei in fiecare zi, fara ca niciun ban sa fie al tau si avand responsabilitatea distribuirii corecte a fiecarei sume de bani in parte. In plus, contabilitatea si expertiza financiara inseamna nu doar lucrul cu sume foarte mari de bani, ci si multe ore petrecute in fata calculatorului sau in aceeasi pozitie, de multe ori defectuoasa, la birou.

Atunci cand clientul sau firma in cauza pierde bani, ghici in capul cui se sparg toate oalele? 9% dintre expertii financiar bancari si contabili sunt de parere ca meseria lor este foarte stresanta insa nu o pot schimba, deoarece pregatirea lor de baza nu le permite un alt tip de job.

depresia la locul de munca

10. Agent de vanzari, vanzator

Persoanele care lucreaza in domeniul vanzarilor se afla pe locul 10 in topul nostru, desi motivele predispozitiei la stres pot fi la fel de multe ca si ale joburilor de mai sus.

Salariul multor agenti de vanzari si vanzatori depinde de comisioane si de cat de mult se vinde, astfel ca nu pot stii niciodata cu certitudine nici cat vei castiga in luna respectiva, nici daca luna viitoara va fi mai productiva sau nu. In plus, agentii de vanzari sunt mai tot timpul pe drumuri, lucreaza cu acte, trebuie sa fie convingatori, diplomati, binevoitori si buni promoteri.

Faptul ca salariul este unul variabil, presiunea care sta pe umerii tai si programul prelungit, sunt factori de stres foarte importanti.

Dupa ce ai urmarit " Top 10 Cele mai stresante joburi ", iti poti face o idee, prin comparatie, despre propriul tau job. Tu in ce domeniu lucrezi? 

Articole care te-ar putea interesa:

Sindromul de stres posttraumatic
8 obiceiuri care iti prelungesc viata!
Respiratia urat mirositoare - cauze si tratament!

Subiecte de pe forum:

Sindromul oboselii cronice
Exercitii pentru ochi
Cum sa scapam de stres
Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (73)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    newlifemihaela
    24 aprilie 2011 02:02

    incercati sa lucrati ca si casiera in hipermarket

    vivi4 (anonim)
    23 martie 2011 00:12

    JOBURI STRESANTE? SA NU VA AUD! Si aici nu vorbesc de patronul uzual de farmacie care dupa 10 ani de bisnita se gandeste sa faca o farmacie ca aduce profit( ca 90 % dintre ei asta sunt)ci de omul care a facut scoala pe bune.Simplu angajat.Parerea mea?Astept actele necesare si VITEZA! IN STRAINATATE! Stres dar pe bani frumosi!

    viv3 (anonim)
    23 martie 2011 00:12

    Ca sa nu mai zic ca visez pe dinafara peste 2000 de feluri de substante active adica vreo 8000 de produse cu indicatii,contraindicatii si sa nu amintesc ca trebuie sa mai stii si cosmeticele,plantele si aparatura medicala gen cum functioneaza un aparat de aerosol,teniometru glucometru

    vivi2 (anonim)
    23 martie 2011 00:12

    Daca vrei sa-l ajuti in recomandarea unui produs similar mai ieftin nu vor!”Vreau sa intreb mesicul mai intai!Medicul care are poate 60-65 de ani (unii) si care nu are de unde sa cunoasca toate produse noi aparute.

    vivi (anonim)
    23 martie 2011 00:12

    Fiecare are impresia ca jobul lui e cel mai stresant.Sunt farmacist,am facut 5 ani de scoala chimie,anatomie, mate la greu ca sa pot intelege reactiile in organism ale medicamentelor,sa pot calcula doze,prepara anumite medicamente.Lucrez cu oameni bolnavi care se ratoiesc la ghiseu ca medicul le-a prescris un medicament prea scump,esti tratat ca o un vanzator.

    Poptelecan Patriss
    12 martie 2011 09:09

    studiez medicina si stiu ce ma asteapta cand voi termina ... oamenii nu se plang doar de bolile fizice , ci si de problemele de acasa , bani , aud una-alta ... E stresant ce-i drept!

    Ema Em
    11 martie 2011 23:11

    bine zis ade :)

    ade (anonim)
    11 martie 2011 20:08

    judecator, avocat, procuror...nimic!?

    aleksy (anonim)
    11 martie 2011 17:05

    sunt OSPATARITZA si va dau dreptate este ffffffffff stresant dar pe langa asta va mai pot spuna ca "cel mai greu este sa lucri cu OMUL"!!!!!!luati aminte mai bn cu un animal decat cu un om:D

    zully (anonim)
    11 martie 2011 17:05

    Dar despre meseria de politista nu ziceti nimic?! Parerea mea este ca aceasta ar trebui sa ocupe locul unu in acest top..

    Maria (anonim)
    11 martie 2011 12:12

    eu sunt profesor dar m-as pozitiona mai sus decat pe locul 6...:-)

    Robu Gina
    11 martie 2011 11:11

    eu sunt asistent social:))))

    Iulia Mesaros
    10 martie 2011 12:12

    Bun...nu zic nu,dar atunci care nu sunt stresante? Pt ca aici sunt cam... 80% din meseri :))

    incandessense
    7 martie 2011 22:10

    f fain articol!