Afla care sunt cele mai bune si cele mai proaste joburi pentru sanatatea ta

Afla care sunt cele mai bune si cele mai proaste joburi pentru sanatatea ta

Raluca Cristea

Un job sigur si sanatos inseamna mai mult decat evitarea deciziilor gresite, a hazardelor, a materialelor sau echipamentelor periculoase. Un angajat sanatos si multumit este acela care primeste respect, atentie, motivare si beneficii pe masura eforturilor depuse. Un angajat suprasolicitat si nemultumit este acela care are senzatia eforturilor fara finalitate, care nu este ascultat sau motivat si care fie nu este multumit de mediul de lucru, fie nu este remunerat pe masura capacitatilor sale.

Fiecare job, fiecare angajator si angajat se comporta in felul lui, insa se pot face cu usurinta diferente intre joburile care nu iti pun in pericol sanatatea, ba chiar te ajuta sa o intretii, si joburile care, pe termen lung, iti aduc probleme.

Mai jos ai o lista cu joburile considerate sanatoase, pe care specialistii te sfatuiesc, pe masura posibilitatilor, sa le incerci si joburile potential periculoase, datorita problemelor pe care le pot provoca sanatatii si vietii personale.

JOBURI NUMAI BUNE DE INCERCAT (Joburile sanatoase)


Coregraf / Instructor de aerobic/fitness/yoga

Oricui i se poate parea logic sa fie sanatoase joburile care implica gimnastica. De fapt, este vorba de mai mult decat atat: interactiunea cu oamenii, posibilitatea de a-i face pe cei din jur sa se simta mai bine, miscarea pe ritmurile muzicii, creativitatea pe care ti-o permite jobul prin natura sa.

Inginer programator / Inginer de sisteme

Daca ai terminat o facultate de profil si lucrezi in domeniu, majoritatea oamenilor vor crede ca esti obosita si obsedata de deadline-uri. Poate asta simti si tu daca nu stii cum sa gestionezi situatia. Specialistii te considera de fapt una dintre norocoase pentru ca jobul tau te invata sa te concentrezi pe ceea ce conteaza, te stimuleaza prin deadline-uri si finalitati concrete pentru actiunile tale, ba mai mult, cand ai un astfel de job ai permanent senzatia ca stii de ce, pentru ce si pentru cine lucrezi si esti remunerat strict pentru rezultatele proiectelor tale si nu neaparat pentru orele petrecute in birou.

 

Florar / Horticultor / Designer

Sa fii zilnic inconjurata de plante si flori este de la bun inceput un mare beneficiu, iar specialistii te asigura ca un astfel de job reduce stresul si scade tensiunea arteriala. Sa decorezi case sau sa creezi colectii de haine este cel putin la fel de frumos. In plus, este incredibil de reconofortant sa vezi cat de multumiti sunt oamenii de rezultatul muncii si imaginatiei tale, cu atat mai mult atunci cand este vorba de evenimente importante din viata lor.

Angajat al Guvernului

Daca esti unul din norocosii angajati din Guvern, aproape indiferent de pozitia ocupata, inseamna ca te bucuri de un anumit pachet de beneficii: vacante platite partial sau integral, diverse tipuri de concediu si/sau zile libere, deplasari in locatii de cele mai multe ori bine aranjate. Este evident faptul ca astfel de recompense te motiveaza suficient cat sa treci si peste micile probleme.

Angajat intr-o firma mica / afacere de familie

Companiile mari, de tip multinationala, te atrag cu beneficiile tipice - avansari, resurse, remuneratie consistenta in timp, dar pot insemna si un stil de lucru impersonal, nemotivant pentru unii dintre noi. Daca si tu esti una dintre aceste persoane, inseamna ca lucrul intr-o companie mica sau pentru propria ta afacere ar putea insemna si un stil de viata echilibrat. Specialistii te asigura ca situatia de a fi propriul tau sef si progresele mici dar evidente cu impact direct asupra ta iti vor face mai mult bine decat ai putea crede.

 

JOBURI NUMAI BUNE DE EVITAT (Joburile care te suprasolicita)

Ce inseamna job numai bun de evitat? Inseamna lucrul in conditii potential periculoase, activitati care in timp iti deregleaza sanatatea fizica sau psihica, ore petrecute peste program si mediu de lucru nu tocmai motivant. Iata cateva astfel de joburi.

Angajat in Armata / Politie / Jandarmerie / Serviciul de Pompieri si Descarcerare

Desi este vorba despre joburi in care predomina barbatii, nu putem nega faptul ca tot mai multe femei aleg astfel de meserii. Pe langa prestigiul adus de hainele oficiale si structura organizatiei in care lucrezi, problemele care pot interveni sunt suficiente cat sa dea de gandit: rani, pericole iminente, stresul de a stii ca vietile oamenilor depind la propriu de tine, starea de alerta, depresie.

Secretara / Job de birou

 

Daca esti unul dintre angajatii "de la 9 la 18" poate ca nu risti aceleasi pericole imediate ca un pompier, insa exista suficiente dovezi deja ca lucrul in spatiu inchis, cu posibilitati limitate de miscare si termene limita ameninta serios sanatatea si starea de bine.

Durerile de spate, stresul termenelor limita, slabirea acuitatii vizuale si problemele de circulatie a sangelui sunt doar cateva din efectele negative ale unui job care implica statul permanent la birou.


Avocat

Desi pentru multe persoane meseria de avocat este invaluita intr-o aura de prestigiu, lucrurile nu stau doar asa. Specialistii sunt de parere ca acest job implica o rata a stresului si depresiei mai mare decat nivelul mediu, avand in vedere responsabilitatile asumate si problemele pe care le poti intampina in preluarea si rezolvarea unui caz. In America, in anul 2007, doar 4 din 10 avocati au declarat ca sunt multumiti de conditiile de lucru sau ca ar recomanda tinerilor o astfel de meserie.

Angajati in domeniul sanatatii

In mod ironic si paradoxal, cei care au grija sa ne mentina sanatosi sunt deseori cei care se confrunta cu boli cauzate de stres, iar stresul lor se datoreaza in mare parte programului haotic, salariilor nu tocmai multumitoare si, mai ales, presiunii de a lucra pentru a imbunatati/salva vietile oamenilor. Peste 30% din cei care lucreaza in domeniul medical (doctori, asistente medicale, etc.) se confrunta cu dereglari hormonale, dereglari ale somnului, boli de inima sau diabet.

Angajatii din domeniul retail si servicii

Casier, vanzator, agent de vanzari, ospatar...sunt doar cateva din meseriile specifice domeniului de retail si servicii. De ce sunt de evitat aceste joburi? Pentru ca risti sa stai peste program, sa ai un salariu sub meritele tale, sa nu iti multumeasca prea multi pentru ceea ce faci, sa lucrezi sub presiunea timpului si a cerintelor. In plus, orice angajat, din orice domeniu, stie ca lucrul cu oamenii este cel mai greu.

 

Tu esti multumita de jobul tau?

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Ana Maria (anonim)
    5 februarie 2013 17:05

    Meseria de Horticultor este foarte frumoasa daca pui pe altu sa se ocupe de pesticide, ingrasaminte si ignori accidentele de munca, destule la numar :))

    razvan (anonim)
    14 august 2012 15:03

    Eu am propria firma si angajatii mei si este foarte bine, ma simt bine acum.