Tulburarea bipolara: cauze, simptome, tratament

Tulburarea bipolara: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Tulburarea bipolara este o forma grava a depresiei, care se manifesta prin schimbari subite de dispozitie. Cei care sufera de aceasta afectiune psihica trec de la stari depresive la stari maniacale si adesea ajung in situatia de a incerca sa isi puna capat zilelor. Din acest motiv, este foarte important sa se depisteze din timp simptomele si sa fie urmat un tratament corespunzator.

Cei care se confrunta cu tulburare bipolara isi descriu adesea viata ca fiind un haos emotional, care este dincolo de puterea lor de control. Alternarea emotiilor puternice face imposibila incercarea de a trai normal. Episoadele de manie pot conduce la conflicte familiale sau probleme financiare, in special daca persoana respectiva se comporta complet iresponsabil, fiind ghidata de impulsivitate si agresivitate. In timpul episoadelor depresive, simptomele pot deveni coplesitoare, ceea ce poate duce inclusiv la inabilitatea de a distinge intre ce este real si ce nu. Din acest motiv, identificarea timpurie a bolii si inceperea unui tratament adecvat sunt esentiale pentru a evita consecintele adesea dramatice ale depresiei maniacale.

Ce declanseaza tulburarea bipolara?

Desi cauza exacta a tulburarii bipolare nu este clara nici pana in ziua de azi, specialistii afirma ca exista o componenta genetica care predispune oamenii la aceasta boala. Copiii cu un parinte care sufera de aceasta afectiune mentala au sanse de 10-25% sa se confrunte la randul lor cu ea, iar celor cu ambii parinti in aceasta situatie le cresc sansele cu pana la 50%. Varsta la care se declanseaza in general depresia maniacala este de 25 de ani, dar nu este o regula.


Desi barbatii si femeile par sa fie afectati in egala masura de tulburarea bipolara, la inceput, femeile par totusi sa se confrunte cu mai multe episoade depresive, in timp ce barbatii sunt mai predispusi sa manifeste stari maniacale. Unele studii arata ca sunt o serie de factori externi care cauzeaza o functionare anormala a circuitelor creierului, precum: stresul, alcoolul, consumul de droguri sau lipsa odihnei.

Tulburare bipolara

Care sunt simptomele tulburarii bipolare?

Boala are doua faze care contrasteaza puternic: mania bipolara si depresia.

In faza maniacala, bolnavii au o stare de exaltare, avand un sentiment coplesitor de unicitate. Adesea isi supraestimeaza abilitatile si ideile, simtindu-se capabili de orice, indiferent de riscuri. Activitatea mentala a maniaco-depresivilor este atat de intensa, incat acestia simt nevoia sa vorbeasca incontinuu, uneori chiar sa faca rime sau sa cante spontan. Simptomele cele mai comune ale maniei bipolare includ:

- euforie sau iritabilitate;

- energie iesita din comun si activitate suprasolicitanta;

- stima de sine exacerbata;

- grandomanie;

- nevoie scazuta de somn;

- lipsa apetitului si scaderea in greutate;

- decizii financiare pripite, tendinta de a risipi sume foarte mari de bani.

 


Depresia se manifesta in principal prin lipsa interesului fata de orice. Adesea, bolnavii nu au nici energia necesara sa se ridice din pat, fiind coplesiti de ideea lipsei de sens a oricarui lucru. Simptomele depresiei includ:

- senzatia de tristete si lipsa unui scop in viata;

- lipsa interesului fata de activitatile placute;

- letargie si dificultatea de a adormi;

- sentiment de vinovatie si stima de sine scazuta;

- dificultati de concentrare;

- ganduri negative legate de viitor;

- ganduri referitoare la suicid.

Exista si episoade mixte ale tulburarii bipolare, in care apar simultan atat simptome ale maniei, cat si ale depresiei. Aceasta stare devine foarte periculoasa pentru bolnavi, care vor deveni impulsivi si chiar violenti. Din acest motiv, se ajunge uneori la spitalizarea lor pentru siguranta lor si a celor din jur.

Depresie

Semne subtile ale tulburarii bipolare

Uneori, simptomele depresiei maniacale sunt mai subtile, fiind adesea atribuite unei personalitati dificile.

Am spus ca episoadele maniacale se manifesta prin grandomanie si rupere de realitate. Exista insa si un simptom mai putin evident, hipomania, atunci cand persoana respectiva este exuberanta si plina de o energie nefireasca, fara insa a pierde contactul cu realitatea, ceea ce poate fi inselator pentru cei din jur. Persoana respectiva poate sa para doar plina de viata, cand, in realitate, sufera de aceasta afectiune. 

Tulburarea bipolara se manifesta si printr-o capacitate de concentrare scazuta si prin lipsa de productivitate. Adesea, bolnavii vor pune la punct proiecte marete pe care nu le vor termina si vor avea foarte multe activitati simultane. Din acest motiv, maniaco-depresivii vor avea probleme la locul de munca.

Poate cel mai greu de identificat simptom este gandirea haotica, de necrontrolat, specifica episodului maniacal. Aceasta se manifesta uneori si prin vorbire excesiva. De cele mai multe ori, bolnavii nu recunosc inabilitatea de a-si controla mintile si de a incetini sirul gandurilor.

Tratarea tulburarii bipolare

Desi depresia maniacala este considerata a fi o boala cronica, exista o varietate de tratamente disponibile. Maniaco-depresivii se trateaza in functie de faza bolii in care se afla. Astfel, cand se manifesta episoadele maniacale, s-ar putea ca ei sa considere ca nu mai au nevoie de medicatie, oprind tratamentul si intorcandu-se la el atunci cand reintra in faza depresiva.

Medicatia (antipsihotice si antidepresive) este tratamentul adecvat pentru tulburarea bipolara, adesea in combinatie cu psihoterapia. Exista trei categorii generale de tratare a depresiei maniacale. Tratamentul acut se axeaza pe vindecarea simptomelor si continua pana in faza de remisie, care se instaleaza atunci cand semnele bolii dispar pentru o vreme. Tratamentul continuu previne aparitia simptomelor din cadrul aceluiasi episod de manie sau depresie. In sfarsit, tratamentul de intretinere previne reaparitia simptomelor. Pe termen lung, medicatia ajuta la reducerea episoadelor bipolare pana la 8 sau 9 pe parcursul intregii vieti a bolnavului.

Majoritatea oamenilor isi imbunatateste considerabil viata cu ajutorul medicamentelor. 70% dintre bolnavi raspund la tratamentul combinat, 20% dintre ei vor avea simptome ocazionale si 10% vor fi greu de tratat, avand episoade depresive sau maniacale indiferent de tratament.

Regim alimentar pentru ameliorarea simptomelor tulburarii bipolare

Exista cateva alegeri alimentare pe care persoanele bipolare le pot face pentru a-si imbunatati starea fizica si mentala. In primul rand, trebuie evitata dieta vestica, bogata in carne rosie, grasimi saturate si carbohidrati. Cum persoanele maniaco-depresive au o predispozitie mai mare spre obezitate, regimul alimentar trebuie sa se bazeze pe legume, fructe, cereale integrale si carne alba si sa fie dublat de un stil de viata activ. Nu in ultimul rand, se recomanda consumul de peste de cel putin doua ori pe saptamana (hering, ton, somon sau macrou). O alternativa este administrarea de suplimente alimentare pe baza de ulei de peste.

Toata lumea trece prin schimbari de dispozitie si zile mai bune sau mai rele. Tulburarea bipolara, insa, devine insesizabila pentru persoana care se confrunta cu ea. In lipsa ajutorului din partea celor apropiati si a unui tratament adecvat, aceasta boala psihica poate conduce la situatii dramatice.

 

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Ovi (anonim)
    24 octombrie 2013 19:07

    "Specialistii" nu o sa poata niciodata sa spuna de ce "pacientii" care sufera de "boli psihice" nu fac decit lucruri rele, de ce nu pot fi folositi la nimic bun.Discutiile sint mai lungi, pentru cine vrea mai mult sa studieze (si) scrierile Sfintilor Parinti referitoare la atacurile diavolesti.Pentru cei care vor sa se salveze: mergeti la biserica (ortodoxa) rugati-va si postiti mult, spovediti-va si impartasiti-va cit mai des, faceti binele in orice imprejurare.Nu uitati ca lupta pentru sufletul omului este totala, in foc continuu si fara menajamente.Doamne ajuta!

    Ovi (anonim)
    24 octombrie 2013 19:07

    Psihologia (si in general medicina) are probleme serioase din cauza ca nu accepta faptul ca omul este format din doua entitati: una materiala (trupul) si una imateriala (sufletul).Bolile se impart in doua categorii: trupesti si sufletesti. Bolile sufletesti sint bolile pe care incearca sa le trateze psihologia (psihiatria).Numai ca, fiind de la bun inceput pe o pista falsa ("stiinta" nu crede in existenta sufletului), nu are metodele si principiile de gindire corecte care sa ii permita acest lucru.Toata vorbaria este egala cu zero, "pacientii" nu se vindeca prin iluzii sau medicamente (care afecteaza numai trupul).Toate bolile "psihice" sint datorate vatamarii grave a sufletului (din cauza departarii sufletului de bunul Dumnezeu). In mod normal sufletul doreste comuniunea cu bunul Dumnezeu. Daca omul nu are grija de sufletul lui, in timp, diavolul incepe sa preia controlul. Gindurile rele incep sa fie predominante si sa aiba efecte in plan material. Intrebati-l pe orice psiholog care este sursa gindurilor, ideilor, etc. O sa va raspunda ca este creierul dar nu o sa poata demonstra niciodata cum ceva material (creierul) poate sa produca ceva imaterial (ideile).Gindurile (ideile) provin din trei parti: bunul Dumnezeu, om sau diavol. Trebuie sa ne cultivam constiinta pe care ne-a dat-o bunul Dumnezeu pentru a ne putea mentine discernamintul (capacitatea de a distinge binele de rau).