10 simptome care trădează depresia bipolară

10 simptome care trădează depresia bipolară

Redactor Alexa Galgau

Zeci de milioane de oameni suferă de depresie bipolară, o boală „vicleană” greu de diagnosticat dacă nu este însoțită de simptome de manie. Principalul simptom al acestei boli este schimbarea bruscă a dispoziției, o trecere rapidă de la o stare depresivă la o stare de exaltare și euforie sau invers. Aceste episoade extreme pot dura câteva ore sau chiar și zile, săptămâni sau luni întregi. În anumite cazuri, cele două dispoziții opuse pot fi amestecate, astfel încât pacientul se simte în același timp și depresiv, și euforic.

Află mai multe despre depresia bipolară și care sunt semnele care o trădează!

 

Depresia bipolară: ce este și cum se manifestă

Depresia bipolară nu este o boală rară, însă nu întotdeauna este diagnosticată corect. Femeile sunt mult mai afectate de ea decât bărbații. De altfel, există și multe femei celebre care se luptă cu această boală și care nu se feresc să mărturisească acest lucru: Catherine Zeta Jones, Demi Lovato, Sinead O'Connor sau Carrie Fisher. Pentru a putea ține sub control boala, este esențial să depistezi simptomele și să ceri ajutorul unui specialist.

Există două tipuri de depresie bipolară, I și II, care se manifestă diferit. Depresia bipolară de tipul I este cea mai gravă formă de boală și este caracterizată de diferențe extreme de dispoziție. Atunci când pacientul este euforic și are un episod de manie, de obicei își pierde controlul complet și poate chiar să ajungă să se accidenteze grav dacă nu este oprit sau dacă nu ia tratament. Depresia bipolară de tip I presupune apariția episoadelor de manie pe o perioadă de cel puțin 7 zile sau a unor episoade atât de puternice, încât este nevoie urgentă de internarea pacientului.

Depresia bipolară de tip II este de patru ori mai comună decât cea de tip I și este caracterizată de episoade mai puțin severe de manie, ceea ce face ca afecțiunea să fie mult mai greu de diagnosticat sau de depistat de către pacient. Hipomania devine mai gravă în timp, dacă nu este urmat un tratament corespunzător.

Atunci când suspectezi că o persoană apropiată suferă de depresie bipolară sau că tu ai putea avea această boală, trebuie să urmărești atât semnele depresiei, cât și pe cele ale episoadelor de manie.

Depresia este trădată de următoarele simptome:

1. Sentimentul de tristețe sau de lipsă de speranță pentru perioade îndelungate. Există însă și pacienți care nu se simt triști, ci apatici sau indiferenți la orice, pierzându-și interesul față de lucruri care înainte îi făceau fericiți.

2. Izolarea socială și interacțiunea tot mai redusă cu prietenii și cu familia. Adesea, o persoană depresivă va evita să participe la evenimente și va găsi tot felul de pretexte pentru a nu ieși din casă.

3. Un apetit neobișnuit, mult prea scăzut sau prea mare. Depresia poate fi însoțită de o pierdere semnificativă în greutate sau, dimpotrivă, de o îngrășare anormală într-o perioadă scurtă.

4. Lipsa energiei și senzația de letargie, indiferent de orele petrecute dormind. O persoană depresivă poate avea insomnii sau poate să doarmă mult mai mult decât este normal, însă niciodată nu va avea energie din cauza consumului mental.

5. Vorbire lentă, probleme de memorie și de concentrare, dificultate în luarea de decizii. Depresia poate ajunge să incapaciteze pacientul, afectându-i toate ariile vieții. Dacă problema nu este tratată corespunzător, pot apărea gânduri și tendințe suicidale.

Episoadele de depresie alternează cu cele de manie atunci când cineva suferă de depresie bipolară. Mania poate fi trădată de următoarele semne:

1. Sentimentul de euforie care persistă pe perioade îndelungate. Nu este vorba doar despre câteva minute, ci poate să aibă loc pentru câteva zile, săptămâni sau chiar luni, ceea ce în mod clar nu este normal.

2. Sentimentul de agitație. Când pacientul are un episod de manie, el simte că nu are stare.

3. Vorbire rapidă și gânduri incoerente. Dacă pacientul are un episod de manie, e posibil să vorbească necontrolat și cu o exaltare neobișnuită.

4. Încredere exagerată în forțele proprii și o imagine de sine distorsionată. Dacă în timpul episodului depresiv pacientul are o stimă de sine scăzută, în timpul unui episod de manie el devine nerealist și se comportă ca și cum ar avea lumea în palmă.

5. Judecată încețoșată și decizii riscante. Mania este periculoasă pentru că poate să conducă la accidentarea pacientului, deoarece acesta va dori să aibă parte de experiențe pline de adrenalină (de exemplu, conducerea autovehiculului cu o viteză foarte mare sau sexul neprotejat).

Dacă recunoști aceste semne ale depresiei bipolare și le-ai observat la cineva apropiat sau chiar la tine, ține minte că boala, odată diagnosticată, poate fi ținută sub control, iar viața pacientului poate fi una cât se poate de normală.

Citește și cum să te comporți dacă ai de-a face cu o persoană care suferă de comportament bipolar!

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (553 vizite)