5 metode naturale prin care-ți poți „trezi” hormonul fericirii din corp

5 metode naturale prin care-ți poți „trezi” hormonul fericirii din corp

Ramona Jurubita

Se spune că fericirea nu poate fi cumpărată și cu siguranță ne-am convins toți că așa este. Dar ce ai zice dacă ți-aș spune că fericirea poate fi creată chiar de tine? Și nu mă refer aici la anumite activități care te încântă, ci la anumite obiceiuri banale care te pot ajuta să îți întreții această stare și chiar să o ai permanent.

Specialiștii au dezvăluit câteva modalități prin care putem stimula producția de serotonină, numită și „hormonul fericirii”. Această substanță este esențială în stabilizarea stării psihice a unei persoane și ajută la reducerea episoadelor de tristețe, la reglarea anxietății, la vindecarea rănilor și menține sănătatea oaselor.

Atingerea fericirii

„Serotonina este o substanță chimică produsă de nervi și se găsește mai ales în tractul digestiv, dar și în sistemul nervos central”, spune Vikki Petersen , medic nutriționist certificat.

Pentru că este produsă în principal în tractul digestiv, acest lucru înseamnă că trebuie să acorzi atenție alimentației, având în vedere că ceea ce mănânci joacă un rol important în producerea serotoninei. Doctorul Vikki Petersen a explicat cum putem crește nivelul de hormoni care dau starea de fericire:

  1. Hidratează-te
    Deshidratarea poate diminua capacitatea organismului de a produce aminoacidul care se transformă în serotonină. Conform studiilor, de cele mai multe ori, deshidratarea în rândul oamenilor este asociată cu niveluri insuficiente de serotonină. Trebuie să te asiguri că bei suficientă apă dacă vrei să ai o stare psihică bună. De asemenea, consumul de apă ajută și la menținerea unui fizic tonifiat și grăbește procesul de eliminare a toxinelor din organism. Nu uita de doza zilnică recomandată, care este de minim doi litri pe zi!
  2. Fă sport în mod regulat
    Exercițiile fizice nu ajută doar la obținerea unei siluete de invidiat, ele măresc ritmul cardiac și astfel crește nivelul de producție a serotoninei. Cercetările arată că buna funcționare a creierului este sprijinită de mișcarea constantă, iar prin sport se dezvoltă și dopamina, un alt hormon al fericirii. Exercițiile fizice ne ajută să ne eliberăm de stres și să scăpăm de anxietate, iar dacă nu ești așa bun prieten cu efortul, poți alege ceva ce îți face plăcere, ca de exemplu cursuri de dans sau de înot.
  3. Asigură-te că ai un intestin sănătos
    Nivelurile echilibrate de serotonină sunt influențate de țesuturile intestinale sănătoase și de un echilibru bun al bacteriilor intestinale. Se spune că un intestin nesănătos provoacă un risc crescut de declin cognitiv, schimbări de dispoziție și depresie. Alege să consumi alimente care conțin probiotice dacă vrei să ai un intestin sănătos care să producă suficientă seretonină.
  4. Ai grijă să ai un somn liniștit
    Nivelul de serotonină scade dacă organismul nu este odihnit. Un somn neliniștit poate produce stări accentuate de oboseală și de aceea, este recomandat să dormim cel puțin opt ore în fiecare noapte. Medicii spun că ar trebui să ne facem un program strict de somn, să avem o oră de culcare și una de trezire, pentru a ne obișnui corpul într-un anumit ritm. Odihna va ajuta corpul să producă serotonina necesară pentru o stare de bine pe tot parcursul zilei.
  5. Adoptă o dietă echilibrată
    Pe lângă probioticele recomandate pentru sănătatea intestinului, corpul are nevoie și de alte substanțe care să îl facă să funcționeze la capacitate maximă. De exemplu, acizii grași Omega-3 găsiți în uleiul de pește ajută la producerea de serotonină. Alte alimente care sprijină producerea acestei substanțe sunt cerealele integrale, cartofii și porumbul. O documentare bună cu privire la proprietățile alimentelor te poate ajuta să alegi ce este mai bun pentru organismul tău.

Ai nevoie să găsești un echilibru între toate cele cinci modalități de stimulare a producerii hormonului fericirii dacă vrei să te bucuri tot timpul de buna dispoziție. Trebuie să le respecți pe toate sau cât mai multe dintre ele dacă vrei să scapi de stres și oboseală și să fii mereu o persoană pozitivă și cu zâmbetul pe buze.

Citește și: 12 lucruri despre fericire pe care oamenii împliniţi ar dori să le cunoşti

Surse articol: HolaHealthlineGoodtherapy

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Ce sta in calea fericirii tale?
Incepe quiz
Ce sta in calea fericirii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (260 vizite)