8 semne că ai fost crescută de o mamă toxică

8 semne că ai fost crescută de o mamă toxică

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Atunci când ne gândim la mama, cu siguranță avem cele mai frumoase gânduri pentru ea, recunoștință și respect veșnice. Mama ne-a fost alături încă din prima clipă și ne-a învățat cele mai importante lucruri în viață. Ne-a învățat cum trebuie să ne comportăm, dar și cum să fim oameni mai buni.

Totuși, nu toate mamele sunt la fel. Se pare că unele au un comportament toxic, iar în aceste cazuri nu mai există nicio legătură între ele și copiii lor. Identificarea problemei este primul pas în eliminarea influenței negative a mamei toxice. Din acest motiv, trebuie să știi cum recunoști o astfel de relație. Vezi mai jos care sunt semnele că ai fost crescută de o mamă toxică!

fetita cu palarie

Cum îți dai seama că ai fost crescută de o mamă toxică

Mereu ești surprinsă de relațiile pe care prietenele tale le au cu mamele lor

Toți avem „acei prieteni” care își sună mamele din oră în oră și care par că se bucură de fiecare conversație cu ele. Dacă ai fost crescută de o mamă toxică, doar gândul că trebuie să vorbești cu ea la telefon îți provoacă neliniște. Lucrurile de care se plâng prietenele tale în legătură cu mamele lor par nimicuri pe lângă prin ce a trebuit tu să treci.

Nu ai încredere în tine

Copiii cu mame toxice de cele mai multe ori devin supuși, de frică să nu își supere mamele. Această supunere se păstrează și la maturitate. În unele cazuri, adulții cu mame toxice compensează această lipsă de încredere din copilărie cu agresivitate și aroganță.

Nu îți exprimi afecțiunea

Mamele toxice nu le arată afecțiune copiilor, ca formă de pedeapsă. Acest abuz psihic se manifestă la maturitate. Adulții crescuți de astfel de mame nu își arată dragostea față de parteneri. Uită-te la relația ta! Dacă folosești afecțiunea ca pe o armă, atunci știi cine este vinovat pentru comportamentul tău.

Ești codependentă

Mamele toxice iubesc să simtă că cineva are nevoie de ele și vor recurge la gesturi extreme pentru ca cei mici să aibă mereu nevoie de ele. Dacă mama ta a fost toxică, este posibil să transmiți această codependență către partener sau chiar către prieteni.

fetita cu coronita de flori

Când te gândești la mama ta, devii anxioasă sau nervoasă

Timpul nu vindecă toate rănile. Persoana care trebuia să te iubească și să te susțină te-a abuzat emoțional. Este important să știi că frica și furia sunt justificate, însă aceste emoții nu te definesc ca persoană.

Întotdeauna îi pui pe ceilalți pe primul loc

În mintea unei mame toxice, copilul există pentru a le face pe plac. Dacă mama ta pune dorințele și nevoile ei mai presus de ale tale, atunci este perfect normal să crezi că speranțele și dorințele tale sunt mai puțin importante decât ale persoanelor din jur.

Mereu ai nevoie de confirmare din partea celorlalți 

Adulții crescuți de o mamă toxică simt mereu nevoia de aprobarea și asigurarea celor din jur, lucruri pe care nu le-au primit în copilărie de la mamele lor. Din cauza relației pe care ai avut-o cu mama ta, poți rămâne într-o relație abuzivă sau în care nu te simți fericită, în speranța că acea persoană se va schimba.

Stima de sine este scăzută

Mamele toxice îți distrug stima de sine. Te simți inconfortabil sau vinovată fără niciun motiv serios? Mereu te compari cu cei din jur? Mamele toxice își conving copiii că sunt răi și că nu merită dragostea lor. Este important să îți aduci aminte că nu trebuie să mai trăiești ca să îi faci pe plac mamei tale sau altei persoane, ci ție.

Dacă te-ai recunoscut în această descriere, este indicat să ceri ajutorul unui profesionist. O mamă toxică poate avea un impact major asupra viitorului tău!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Ai o relație toxică?
Incepe quiz
Ai o relație toxică?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (259 vizite)