Autovindecarea: meditația ghidată pentru găsirea vindecării de sine

Autovindecarea: meditația ghidată pentru găsirea vindecării de sine

Redactor Raluca Margean

Se spune că boala fizică este o consecință directă a unui dezechilibru sufletesc și că orice persoană este capabilă să se vindece singură. Este adevărat că medicamentele pot trata simptomele și pot ajuta în procesul de ameliorare sau vindecare a unei afecțiuni trupești, însă acestea nu sunt suficiente pentru a face ca boala sa dispara complet. Află ce este cu adevărat autovindecarea, de ce ai nevoie de ea și dacă există explicații științifice în privința acesteia.  

Ce presupune autovindecarea și de ce ai nevoie de ea?

autovindecarea-echilibru între minte trup și suflet

Autovindecarea reprezintă un proces amplu prin care o persoană își reconstruiește echilibrul între cele trei planuri ale ființei sale: trup, minte și suflet. Concret, vindecarea de sine se referă la lucrurile pe care le poți face pentru ca sistemul tău intern să funcționeze mai bine, astfel încât să fii capabil să realizezi tot ce-ți dorești și să te bucuri mai mult de viață. Autovindecarea poate implica atât o vindecare a unei răni fizice, cât și una de natură emoțională, renunțarea la un comportament inadecvat (furie, dependență, timiditate) sau depășirea unei relații conflictuale.

Adepții conceptului de autovindecare sunt de părere că dezechilibrele se produc mai întâi la nivel energetic, apoi se transpun în corpul fizic sub formă de boli diverse. În acest context, o persoană va fi capabilă să se vindece singură de orice afecțiune doar în momentul în care realizează care este cauza de natură spirituală a bolii trupului și reușește să-și reechilibreze corpul cu mintea și sufletul său. Cu alte cuvinte, autovindecarea înseamnă să nu-i permiți bolii să-ți acapareze viața și să nu te identifici cu ea deoarece aceasta reprezintă doar o parte din existența ta, este doar un mesaj pe care trebuie să-l descifrezi și un test pe care trebuie să-l depășești.

Autovinderea poate presupune să mănânci cât și ce este necesar corpului tău, să faci exercițiile fizice pe care acesta le acceptă, să dormi suficient, dar înseamnă și să te relaxezi prin meditație sau alte tehnici de liniștire profundă.

Autovindecarea prin meditație

autovindecarea-femeie care face yoga

Se spune că meditația transformă mintea, iar mintea transformă trupul. Lucrând cu mintea ta și învățând să gestionezi factorii care o perturbă, vei reuși să reactivezi procesul natural de apărare al organismului tău. În timpul meditației, corpul tău va trebui să se concentreze pe pace, armonie, frumusețe, dragoste și alte experiențe similare. Există diverse tehnici de relaxare profundă, însă toate au ca scop eliminarea distragerilor din jur și eliberarea de emoțiile negative înmagazinate în mod inconștient, la nivel profund în ființa ta.

Meditația te ajută să te accepți pe tine însăți și lumea așa cum este în acest moment și să înveți să fii recunoscătoare pentru tot ceea ce ai în viața ta. Autovindecarea prin meditație înseamnă să-ți umpli mintea cu lucrurile pentru care te simți recunoscătoare, să transmiți această recunoștință către corpul tău și să te imaginezi ca fiind complet bine, fericit și sănătos.

Sunt câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi în procesul de autovindecare prin meditație, iar aceștia sunt:

  • Cultivă o gândire pozitivă, constructivă și elimină gândurile negative, distructive.
  • Renunță să te mai gândești la trecut și la ce ai fi putut fi sau avea dacă trecutul tău ar fi fost altfel. Acceptă, trăiește și prețuiește clipa din prezent!
  • Crede cu tărie că ești capabilă de autovindecare.
  • Comportă-te ca și cum ai fi deja vindecat, eliberează-te de îndoială, teamă și lasă loc sentimentului că ești bine, sănătos. Acesta este un efect placebo care te va ajuta enorm în procesul de autovindecare.
  • Nu te judeca și încearcă să găsești cauza dezechilibrului sufletesc.

Citește și: Tehnici de gândire pozitivă

Autovindecarea, cel mai bun remediu pentru stres, depresie și anxietate

Diverse studii au fost efectuate pentru a identifica o eventuală legătură între stresul emoțional și bolile fizice, iar cercetătorii au descoperit faptul că stresul și anxietatea sunt de vină pentru apariția sau dezvoltarea unui număr mare de maladii, precum:

  • atacuri cardiace și hipertensiune arterială
  • probleme digestive
  • disfuncții sexuale
  • insomnie
  • Inflamații (tendinite sau artrite)
  • dureri și disfuncții musculare (dureri de spate și cefalee, tensiune musculară, tensiune arterială crescută, tulburări de colon)
  • dezechilibre emoționale (anxietate, iritabilitate, furie, depresie, nefericire)
  • disfuncție mintală (creativitate scăzută, insomnie, amânare, deficit de atenție)
  • tulburări de comportament (exces de mâncare sau băutură, fumat)

Explicația științifică constă în faptul că tensiunea fizică poate produce impulsuri neuronale dezordonate (incoerente) în nervi, determinând circulația unor substanțe chimice în organism care pot cauza diverse afecțiuni.

În ceea ce privește depresia și anxietate, este cunoscut faptul că două regiuni ale creierului sunt responsabile de aceste tulburări emoționale: cortexul prefrontal drept și amigdala. Aceste regiuni devin excesiv de active atunci când mintea ta este agitată sau te superi. Pe de altă parte, cortexul prefrontal stâng este asociat cu sentimente de pace, fericire, conștientizare de sine și pozitivitate, iar această regiune este activată atunci când meditezi. Specialiștii susțin că meditația influențează în mod pozitiv sistemul nervos simpatic (responsabilul pentru reacția ”fugi sau luptă” în caz de stres), păstrând tensiunea arterială, respirația și ritmul cardiac la standarde normale.

În concluzie, autovindecarea este un proces amplu care începe prin conștientizarea și acceptarea dezechilibrelor tale interne, iar meditația și tehnicile de relaxare profundă te ajută să-ți rebalansezi sistemul interior.

Citește și: Tehnici de meditație: recomandări și metode bune pentru începători

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce îți transmite vocea ta interioară?
Incepe quiz
Ce îți transmite vocea ta interioară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (554 vizite)