Care sunt efectele singurătăţii şi cum o poţi trata

Care sunt efectele singurătăţii şi cum o poţi trata

Violeta Ieremie

Viaţa socială este un aspect extrem de important în viaţa fiecărui om. Cu toate acestea, avem perioade în care nu suntem aşa activi, nu mai avem persoane cu care să ieşim şi ne simţim deconectaţi de ceilalţi.

Momentele de singurătate sunt benefice, însă, dacă sunt prelungite, acestea pot duce la stări psihice proaste, depresie sau tristeţe care ne afectează pe toate planurile.

Deşi avem multă tehnologie în jur şi multe oportunităţi de care să profităm, singurătatea a devenit un flagel al vremurilor în care trăim, care ne afectează sănătatea fizică şi psihică.

femeie depresiva

Iată care sunt efectele singurătăţii!

Depresia şi tentativa de suicid

Singurătatea este strâns legată de depresie; simţi că nu mai vrei să faci nimic, iar acest lucru poate fi o cauză pentru sinucidere. Te izolezi social, îţi pierzi scopul pentru care te trezeşti dimineaţa. Atunci când apar aceste semne, se instalează şi starea de rău fizic şi psihic.

Boli cardiovasculare şi atac cerebral

Studiile arată o legătură directă între singurătate şi afecţiunile cardiovasculare. Starea de rău duce la îngroşarea arterelor, ceea ce înseamnă că tensiunea arterială crescută deteriorează ţesuturile şi vasele de sânge ale inimii. Având aceste simptome, creşte riscul de infarct miocardic, accident vascular şi alte boli vasculare.

De asemenea, nivelul crescut al hormonului de stres duce la acumularea de colesterol, care se depozitează în inimă.

insomnii

Insomnii

Somnul de calitate reflectă o viaţă sănătoasă şi activă. Atunci când ești deprimată, starea de sănătate se deteriorează şi nici nu mai poţi dormi. Somnul premite corpului să se refacă, iar odihna insuficientă duce la lipsă de energie şi de motivaţie.

Afecţiuni psihice

În afară de apariţia depresiei, singurătatea poate cauza şi alte afecţiuni, precum anxietatea, paranoia sau atacurile de panică.

Studiile au demonstrat că singurătatea este asociată cu o scădere accelerată a funcţiilor cognitive la adulţii în vârstă. Astfel, este posibil ca adulţii singuri să dezvolte boala Alzheimer mai târziu doar pentru că nu au cu cine comunica, nu au o viaţă activă şi sunt captivi în propriile gânduri distructive.

Din fericire, sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a combate efectele singurătății!

Recunoaşte şi înţelege singurătatea

Să recunoşti că ai rămas singură şi să accepţi acest lucru te ajută să înţelegi că ceva nu funcţionează în viaţa ta şi că trebuie schimbat.

Păstrează legătura cu prietenii tăi şi cu familia

Concentrează-te să dezvolţi relaţii de calitate cu oameni care au aceleaşi valori și interese ca şi tine. Cine se aseamănă se adună, deci conexiunea dintre oameni te ajută să-ţi păstrezi o sănătate bună de-a lungul vieţii.

femeie cu aparat foto

Fă activităţi în afara casei

Ia parte la tot felul de activităţi în aer liber, fă exerciţii, vizitează-ţi prietenii sau pur şi simplu ieşi la plimbare. Această atitudine te ţine conectată la oameni, la viaţa care se întâmplă dincolo de pereţii casei tale.

Fă voluntariat

A-i ajuta pe alţii este, poate, unul dintre cele mai nobile gesturi pe care le poţi face în viaţa ta. Conexiunea, bunătatea, motivaţia, faptul că ai un scop te menţin pe linia de plutire.

Ia-ţi un animal de companie

Animalele pot fi un sprijin extraordinar în astfel de momente. Acestea te ajută să scapi de stres, să ai o sănătate bună şi să nu te izolezi. Studiile arată că, atunci când lipsesc oamenii din viaţa cuiva, persoana respectivă are o viaţă frumoasă şi nu cade în plasa depresiei datorită animalului pe care îl îngrijeşte.

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (553 vizite)