Cat la suta din creier folosim de fapt

Cat la suta din creier folosim de fapt

Ioana Dinu

Descurcareti mai mult sau mai putin, oamenii isi folosesc cam aceeasi proportie din creier. Si e mai mica decat te-ai fi asteptat. De fapt, oamenii se contrazic pe aceasta tema de cand lumea. Cu toate acestea, in ultimii zeci de ani au avut loc cateva schimbari majore pe care trebuie sa le stii.

Asadar, daca esti curioasa sa afli cat la suta din creier folosesc oamenii de fapt, citeste randurile urmatoare si spune-le si celor din jurul tau. Sa se afle odata pentru totdeauna!

Cat la suta din creier folosim

  

Deja toata lumea crede ca folosim doar 10% din creier, ceea ce este inspaimantator si parca te provoaca sa depasesti aceasta limita. De putut, se poate, dar foarte greu. Pana acum, doar despre Einstein s-a zis sigur ca isi folosea 15% din creier.

Dar a trecut mult timp de atunci, iar acum tot mai multi neurologi se intrec in predictii, cercetarii si declaratii, afirmand ca povestea cu folositul a doar 10% din creier este... doar o poveste. De exemplu, doctorul neurolog Richard Cytowic sustine ca exista in creierul uman anumite zone despre care se credea ca sunt nefolosite, dar care sunt de fapt foarte active. Tot conform acestui neurolog, aceste zone sunt acelea responsabile cu luatul deciziilor, abilitatile de a planifica lucrurile si cu adaptarea la situatiile schimbatoare.

In momentul de fata, noile studii realizate arata ca 16% dintre celulele creierului nostru sunt active in mod constant.

Gandeste-te numai ca faptul de a strange pumnul si apoi a lasa mana moale iti foloseste peste 10% din creier. Pana si atunci cand stai nemiscata si ti se pare ca nu faci nimic, creierul tau tot lucreaza. El are de controlat respiratia sau ritmul inimii, printre altele. Asadar, data viitoare cand mai spune cineva ca nu ne folosim decat 10% din creier, ai grija sa-l corectezi.

Si uite un alt lucru foarte interesant: un creier „deteriorat" (al oamenilor care au facut operatii pe creier sau chiar al celor care au avut o parte din el scoasa) indeplineste aceleasi functii ca un creier normal. Chiar si in aceste situatii extreme poti duce in continuare o viata normala deoarece creierul are propria modalitate de a compensa pentru ce lipseste; astfel, neuronii ramasi vor prelua din functiile celor care nu mai sunt.

Pe de alta parte, nici acest nou procentaj nu pare sa bucure lumea foarte tare, pentru ca tot este un numar mic. Iar oamenilor le plac cifrele mari, mai ales atunci cand vine vorba de cat la suta din creier folosim. Imagineaza-ti cat de frumos ar fi sa iti folosesti creierul in totalitate! Ai putea invata orice limba straina in doar cateva ore, ai sti tot ce se poate sti despre orice domeniu te intereseaza, si, cel mai important, probabil ca ai putea gandi dinainte toate lucrurile, asa ca nu ai mai face greseli. Poate peste inca o mie de ani...

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Ce religie ți se potrivește de fapt?
Incepe quiz
Ce religie ți se potrivește de fapt?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (558 vizite)