Ce cred oamenii despre tine când te văd prima dată

Ce cred oamenii despre tine când te văd prima dată

Redactor Andreea Baluteanu

Oricât de mult am încerca să ne convingem că nu este cazul, adevărul este că prima impresie se dovedeşte extrem de importantă atunci când cunoaştem pe cineva. Iar dacă până acum considerai că rolul celei dintâi priviri superficiale aruncate fulgerător este supraestimat, ştiinţa te contrazice: se pare că prejudecăţile oamenilor sunt încă dominante!

Cercetătorii au desfăşurat un studiu care ne adevereşte temerile: majoritatea oamenilor judecă o persoană după chipul său! Descoperă mai jos concluziile oamenilor de ştiinţă, revelate printr-un mecanism ireproşabil de cercetare!

Chipul dictează primele impresii, nu comportamentul 

Alexander Todorov, profesor de psihologie la Universitatea din Princeton, a desfăşurat un studiu care caută să răspundă la o întrebare veche de când lumea: „Ce defineşte prima impresie, trăsăturile faciale sau cele morale?”. Aşa cum te aşteptai, rezultatul său nu a fost deloc surprinzător: se pare că, cel puţin în cadrul primelor contacte cu o persoană nouă, luăm decizii importante în ceea ce o priveşte nu pe baza cuvintelor sale, ci a trăsăturilor faciale!

Todorov a pornit de la studii anterioare realizate de alţi oameni de ştiinţă, precum Leslie Zebrowitz, şi a enunţat norme pe care le-ai observat şi tu de-a lungul experienţelor tale. Astfel, figurile angelice, cu ochi mari, buze cărnoase, faţă rotundă, piele deschisă la culoare şi păr blond vor trezi simpatie imediată, iar oamenii le vor asocia cu trăsături precum sinceritate, bunătate, căldură, dar şi slăbiciune fizică şi naivitate. Nu e de mirare că Amanda Seyfried joacă întotdeauna roluri de fată bună!

Inteligenţa, dimpotrivă, este asociată la prima vedere fizionomiilor îmbătrânite, cu buze subţiri şi riduri în jurul ochilor: să fie o coincidenţă că acesta este şi profilul geniului Steve Jobs?

Preconcepţiile merg şi mai departe: asumăm în mod instinctual că oamenii atrăgători au şi un succes mai mare în viaţă! Mai mult, percepem chipurile frumoase ca fiind şi de încredere: este unul dintre motivele pentru care Amal şi George Clooney sunt atât de iubiţi.

Şi expresia facială joacă un rol important. Ai o zi proastă şi eşti încruntată? Cei care te văd prima dată te vor considera arogantă, rea, greu de plăcut şi nu se vor grăbi să îţi dăruiască încrederea lor. Dacă ai întipărit un zâmbet larg pe faţă, precum Jennifer Aniston, dimpotrivă, vei trezi instant simpatia lor!

Todorov a mers şi mai departe şi a dorit să verifice cum dictează seturile de trăsături fizice ansamblul de caracteristici psihice şi morale pe care oamenii ni le atribuie. El a creat o serie de figuri generate pe calculator şi şi-a rugat colegii să le catalogheze, în funcţie de anumite criterii.

Astfel, atunci când au trebuit să decidă dacă o persoană este sau nu competentă, subiecţii testului au apreciat trăsături fizice precum masculinitatea şi culoarea sănătoasă a tenului: conform lor, bărbaţii cu piele mai închisă la culoare (dar nu neagră, studiul folosind doar feţe caucaziene pentru a evita formularea de stereotipuri pe bază de rasă) sunt cei mai competenţi indivizi. Mai jos, de la stânga la dreapta, vei observa înşiruirea figurilor, de la cea mai puţin la cea mai competentă.

Aceleaşi criterii au fost aplicate în mare şi în ceea ce priveşte dominaţia! Faptul că bărbaţii încă ocupă mai multe poziţii de conducere decât femeile este explicat şi prin prima impresie formată: trăsăturile masculine şi, din nou, pielea mai închisă la culoare sunt asociate cu autoritatea.

Cum ne decidem cu cine să ieşim la un date, după numai o singură privire? Se pare că luăm în calcul atractivitatea trăsăturilor şi expresia zâmbitoare. În acest mod au ordonat invitaţii lui Todorov figurile, în funcţie de criteriul simpatiei.

Cui ai avea încredere să îi împărtăşeşti un secret, la prima vedere? Figurilor feminine, din nou îmblânzite de un zâmbet.

Studiul lui Todorov îţi seamănă a joc amuzant, la care cercetătorul s-a „înhămat” din lipsă de timp? Consecinţele pe care omul de ştiinţă a pus accent te vor determina să îl iei în serios! Conform lui, aceste prime percepţii nu sunt doar simple impresii lipsite de importanţă: în multe cazuri, decidem alături de cine construim o relaţie amoroasă, unde ne angajăm, cui îi încredinţăm cele mai de preţ secrete, obiecte sau oameni şi cu cine votăm în funcţie de trăsăturile fizice de mai sus.

Este superficial, dar şi periculos! Tot Todorov atrage atenţia că, luând în considerare aceste aspecte, cel mai adesea ne înşelăm. El subliniază că oamenii comit o serie de erori de percepţie grave, pornind de la faptul că se supun fără a rezista dominaţiei primei impresii: efectul de halou sau stereotipurile, prin care judecă întreg caracterul unei persoane pe seama unei însuşiri care le place (se îmbracă stilat, deci trebuie să fie şi amabilă).

Noi te sfătuim să analizezi cu atenţie aceste concluzii ale oamenilor de ştiinţă şi să faci tot posibilul pentru a-ţi elibera gândirea de sub povara inchizitorială a primei impresii.

Tu ce părere ai? Ce crezi că gândesc oamenii despre tine atunci când te văd prima dată, pornind de la studiul lui Todorov?

Citeşte aici şi despre cele mai simple 5 fraze pe care oamenii le folosesc pentru a te manipula!

Surse foto: Instagram, Iflscience.com, Splashnews

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Ce cred oamenii despre tine la prima impresie?
Incepe quiz
Ce cred oamenii despre tine la prima impresie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (514 vizite)