Ce este de făcut atunci când simți că nu îți găsești scopul în viață

Ce este de făcut atunci când simți că nu îți găsești scopul în viață

Ramona Jurubita

Se întâmplă des ca tinerii să nu știe pe ce drum să meargă după terminarea studiilor și să se întrebe care este scopul lor în viață. În zilele noastre, tot mai mulți absolvenți de facultate spun că nu se regăsesc în domeniul pe care l-au studiat și că nu se pot adapta să practice o meserie care nu le aduce bucurie. Se pare că uneva există o greșeală și probabil copiii au nevoie de mai multă îndrumare înainte de a-și alege drumul în viață. Orele de consiliere i-ar putea ajuta să înțeleagă mai ușor ce își doresc și să descopere ce domenii îi atrag.

Citește și tu scrisoarea unei tinere care a trecut prin momente grele după ce s-a întrebat mult timp care este scopul ei în viață. S-ar putea să te regăsești și tu în povestea ei, așa că urmărește cu atenție rândurile de mai jos.

Ilustrație cu o tânără la început de drum, care nu știe ce cale să aleagă în viață

„Trecuseră o lună și trei zile de când am terminat faculatea și eram într-o stare foarte proastă. Aplicasem deja la 45 de anunțuri pentru locuri de muncă în mai multe domenii precum: marketing, social media, fotografie, redactare și altele asemănătoare care mi-au apărut la sugestii pe site-urile de angajare. După toate aceste eforturi, am primit 10 răspunsuri de respingere, de la 34 dintre adrese nu am primit niciun răspuns și doar o singură firmă angajatoare m-a chemat la un interviu.

Devenise ca o rutină, parcă înainte de asta nu făcusem nimic altceva, nu îmi vedeam viața fără căutările zilnice care conțineau cuvintele cheie „loc de muncă”, „angajare”, „job” și altele asemănătoare. Parcurgeam listele cu locurile de muncă disponibile și redactam scrisori de intenție pentru fiecare în parte, apoi așteptam să primesc un răspuns negativ sau mă gândeam cu groază că voi fi din nou ignorată.

Citește și: Cum să faci față respingerii

Nu mai înțelegeam care era rostul meu pe acest pământ. Înainte să termin studiile, știam clar că eram studentă, acesta era rolul meu și singurul meu scop era să mă țin de învățat. Când am terminat și facultatea, m-am speriat îngrozitor pentru că nu mă mai identificam cu niciun rol social și mă întrebam obsesiv „Ce fac acum?”.

Înainte de absolvire aveam un grup de prieteni și toți eram pe aceeași lungime de undă, aveam aceleași activități și interacționam constant. Acum, fiecare a luat-o pe alt drum și văd pe rețelele sociale că muți colegi au deja case, mașini, au salarii mari și își fac familii, iar eu nici măcar nu am început să lucrez pe un salariu minim.

Pot acum doar să presupun că scopul meu în viață este să fiu scriitoare, să fiu sportivă, cântăreață, să fiu o mamă tânără sau o mamă în vârstă, să am un partener sau să nu am pe nimeni alături. Nu știu dacă ce îmi doresc eu coincide cu ce mi se potrivește, nu știu dacă să cred în destin sau dacă să mă descurajez de tot și să spun că mi-am ratat viața.

Simt că am nevoie de confirmări, aș vrea ca cineva să îmi spună că sunt bună în ceea ce fac pentru că m-am săturat să am îndoieli despre mine și despre calitățile mele. Poate am studiat degeaba atâția ani, iar notele mari nu îmi folosesc la nimic dacă nimeni nu mă angajează acum.

Încerc să mă încurajez singură și îmi spun că timpul va rezolva această situație dificilă în care mă aflu și nu îmi rămâne decât să aștept să fiu sunată de un angajator și să sper că într-o zi voi ajunge să fac ce trebuie și să am viața la care visam încă din copilărie: o familie, un loc de muncă stabil și o casă frumoasă din care să nu-mi lipsească nimic.

Mă gândesc acum că poate scopul meu este să îmi găsesc scopul.”

Trebuie să știi că aproape toți adolescenții trec prin această etapă și că este important să ceri ajutor și sprijin ca să depășești momentele grele. Dacă te-ai regăsit în rândurile de mai sus, ar fi bine să apelezi la un psiholog sau să faci câteva ore de consiliere în carieră ca să te descoperi mai bine. Nu este cazul să disperi pentru că va veni și momentul tău de glorie, vei înțelege ce meserie ți se potrivește și ce poți să faci cel mai bine.

Citește și: Ce ți s-a întâmplat nu este vina ta! Dar ce decizi să faci cu tine de acum înainte este resposabilitatea ta

Articol preluat de pe: Thoughtcatalog

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?
Incepe quiz
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (638 vizite)