Ce este stresul antreprenorial și de ce este periculos pentru sănătate

Ce este stresul antreprenorial și de ce este periculos pentru sănătate

Redactor Alexa Galgau

Există multe tipuri de stres la care suntem expuși zi de zi, unele mai puternice, altele trecătoare. Una dintre cele mai solicitante meserii din lume este cea de antreprenor, iar foarte mulți oameni care lucrează în acest domeniu ajung să aibă probleme mari de sănătate din cauza stresului cauzat de responsabilitățile mari pe care le au. Puțini sunt cei care conștientizează cât de periculos este stresul cronic pentru sănătate, acesta fiind una dintre principalele cauze ale apariției celor mai cumplite boli.

Acest tip de stres a fost numit „stres antreprenorial și trebuie mai întâi bine înțeles, pentru ca mai apoi să fie tratat!

Ce este stresul antreprenorial

Stresul este ceva normal și natural, contrar a tot ceea ce ni se spune zi de zi legat de el. În vreme ce stresul poate să ne salveze viața în situații periculoase, tot el este cel care ne fură sănătatea, însă doar atunci când se întinde pe o perioadă foarte lungă. Din păcate, oamenii s-au obișnuit să răspundă prin stres tuturor problemelor emoționale, iar această reacție nu doar că nu ne ajută, dar ne și face foarte mult rău. Atunci când stresul devine o constantă în viețile noastre, corpul are de suferit, în special sistemul imunitar.

Există și anumite meserii care provoacă mult mai mult stres decât altele, iar una dintre acestea este cea de antreprenor. Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu stres cronic, legat cel mai adesea de teama de eșec și de a pierde pe plan financiar. Acest tip de stres este pe de-o parte bun, pentru că îi face pe antreprenori să fie foarte vigilenți și să caute mereu să își rezolve prompt problemele, dar este și un blestem, pentru că afectează semnificativ sănătatea.

Cu cât funcția cuiva este mai înaltă, cu cât acea persoană are mai multe responsabilități pe umeri și cu atât stresul antreprenorial este mai mare. La polul opus, un antreprenor căruia nu îi merge afacerea și care nu reușește să obțină succesul dorit nu este nici el scutit de stres. Dimpotrivă, îl poate măcina profund.

Fiecare om reacționează diferit la stres, însă există câteva simptome clare că acesta a devenit o problemă care trebuie rezolvată:

  • apar anumite simptome mintale, precum lipsa concentrării, memoria proastă, senzația de gândire încetinită etc.;

  • semnele emoționale ale stresului antreprenorial sunt negativitatea excesivă, dezamăgirea profundă, furia,
    iritabilitatea, scăderea stimei de sine și izolarea socială. O persoană care suferă de acest tip de stres poate să dezvolte o adevărată obsesie față de carieră și să își dedice întreaga existență acesteia, uitând de toți și de toate.

  • apar și simptome fizice în urma stresului excesiv: schimbări în obiceiurile alimentare, letargie, tendința de a consuma substanțe toxice pentru a scădea tensiunea emoțională, insomnii, tensiune arterială mare etc.

În cazul celor mai mulți antreprenori, stresul provine de la unul sau de la mai mulți factori declanșatori: ambiguitatea rolului, conflict între job și viața privată, grija față de calitate, excesul de responsabilități și presiunea responsabilității.

Ambiguitatea rolului se referă la situația în care nu există destule informații referitoare la evaluarea muncii tale ca antreprenor. Oamenii au nevoie de consiliere sau măcar de o formă de a afla ce anume fac bine și ce anume fac greșit, iar un antreprenor, ca lider al unei companii, are foarte rar un astfel de sistem de evaluare (și nici nu are prea mulți oameni sinceri în jur), ceea ce creează stres.

Conflictul între job și viața privată este o problemă cu care toți oamenii de carieră se confruntă: incapacitatea de a crea un echilibru între muncă și viața de familie. De obicei, dacă vrei să ai parte de succese răsunătoare, trebuie să îți dedici cea mai mare parte din timp acelui scop, ceea ce te îndepărtează automat de familie.

O altă problemă care declanșează stresul antreprenorial este grija pentru calitate sau, mai bine spus, perfecționismul. Un antreprenor care vrea ca totul să iasă exact cum și-a imaginat va fi stresat peste măsură, mereu, deoarece acest lucru arareori este posibil.

Excesul de responsabilități și presiunea acestora asupra antreprenorului sunt doi factori care nu pot fi evitați atunci când îți asumi poziția de lider.

Toți acești factori conduc la instalarea stresului antreprenorial, care este foarte greu de gestionat atunci când ești mereu prins în problemele afacerii tale. Câteva soluții propuse de psihologi sunt: crearea unei liste cu reușite, ieșirea din spațiul de muncă cel puțin o dată în timpul programului pentru a schimba mediul și menținerea unui spațiu de lucru curat și organizat. În cazul în care stresul creează în continuare probleme, soluția cea mai sigură este consilierea psihologică.

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?
Incepe quiz
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (565 vizite)