Ce este comportamentul asertiv si cum se manifesta

Ce este comportamentul asertiv si cum se manifesta

Andreea Gluh, redactor

Te-ai intrebat vreodata cum de unii oameni par sa fie stapani pe propriile vieti, avand intotdeauna capacitatea de a lua cele mai bune decizii in ceea ce priveste orice aspect al existentei lor? Ii invidiezi pe cei care par a avea o viata perfecta, care reusesc sa isi impuna opinia fara a-si pune in pericol relatiile cu ceilalti? Ei bine, este vorba despre persoanele care au un comportament asertiv. Despre acesta din urma vom vorbi in continuare si iti vom spune care sunt caracteristicile lui, astfel incat sa ai un ghid care sa te ajute sa iti schimbi viata in mai bine.

Iata ce este comportamentul asertiv si cum se manifesta persoanele care il au! 

Mic ghid pentru comportamentul asertiv 

Vrei sa ai si tu un comportament asertiv, insa nu stii ce trebuie sa schimbi la cel pe care il ai acum pentru a ajunge sa iti impui opinia fara a fi privita ca fiind o persoana fara scrupule sau ca dorind sa ii manipulezi pe cei din jur? Noi iti spunem, in cele ce urmeaza, care sunt cele 12 caracteristici ale comportamentului asertiv.

1. Asumarea responsabilitatii 

Este vorba, in acest caz, despre asumarea responsabilitatii in ceea ce priveste sentimentele pe care le ai. Daca te-a deranjat comportamentul unei persoane sau o afirmatie pe care aceasta a facut-o, nu trebuie sa spui ca cel de langa tine te-a facut sa te simti astfel. Cu siguranta iti dai seama ca unii dintre noi sunt mai sensibili la aceste aspecte decat altii, asadar fiecare dintre noi este responsabil pentru ceea ce simte. Deci, pentru a avea un comportament asertiv, trebuie sa inveti sa nu mai delegi responsabilitatea pentru starile tale sufletesti.

2. Folosirea limbajului descriptiv

Nu mai face presupuneri si nu mai folosi afirmatii care pot fi privite ca un repros de catre ceilalti. Foloseste un limbaj descriptiv atunci cand ii spui unei persoane ceea ce te-a deranjat, astfel incat sa pari cat mai detasata. Acest lucru te va ajuta sa iti exprimi nemultumirea fara a risca inrautatirea situatiei.

3. Exprimarea unei opinii ca atare

Foloseste expresii cum ar fi "In opinia mea...",  pentru ca, in acest mod, ii arati partenerului tau de discutie ca nu incerci sa iti impui viziunea pe care o ai asupra unui anume lucru, ci pur si simplu o prezinti ca atare.

4. Cautarea alternativelor

Intreaba-ti intotdeauna interlocutorul cum vede el problema, ce solutii exista din punctul sau de vedere. In acest fel, ii demonstrezi ca ii respecti opinia si ca esti dispusa sa ajungeti la un punct comun.

5. Feedback-ul constructiv

Chiar daca trebuie sa ii dai cuiva o veste mai putin placuta, ai grija sa faceti acest lucru intr-un mod care sa ii dea persoanei respective senzatia ca nu este vinovata pentru ceea ce s-a intamplat. Ofera-i un feedback pozitiv in ceea ce priveste munca pe care a depus-o sau atitudinea pe care o are in general, subliniind ca, uneori, este nevoie sa se concentreze pe un anumit aspect pentru ca totul sa fie in regula. In acest fel, eviti atitudinea critica negativista, asa cum ar putea fi ea inteleasa din exterior.

6. Tonul folosit spune multe

Nu folosi un ton care sa il duca pe interlocutorul tau cu gandul la critica sau la repros. Vorbeste calm, pentru a te face inteleasa si ascultata fara a starni o reactie de respingere.

7. Incet vs tare 

Este vorba, din nou, despre voce. Nu trebuie sa vorbesti tare pentru a-ti face cunoscuta opinia, acest lucru putand da de inteles ca vrei sa te impui. In schimb, vorbeste moderat sau chiar incet, in functie de locul in care te afli.

8. Vorbirea fluenta

Cata vreme nu te balbai, inspiri incredere si siguranta, In acest fel, interlocutorul tau va fi mult mai receptiv la ceea ce vrei sa ii transmiti, indiferent de tipul mesajului. 

9. Mentinerea contactului vizual 

Pentru a convinge o persoana, este bine sa mentii tot timpul contactul vizual direct cu ea. In acest fel, ii arati ca ai incredere in tine insati si ca nu ai nimic de ascuns. Astfel, vei deveni cu atat mai credibila. 

10. Acceptarea sugestiilor celorlalti

Nu respinge nicio sugestie venita din partea celui cu care discuti, chiar daca ti se pare nepotrivita. Mai degraba incearca sa ii explici, asa cum am spus anterior, care este opinia ta in ceea ce priveste problema respectiva.

11. Expresia faciala 

Expresia faciala pe care o ai atunci cand transmiti un mesaj trebuie sa fie in concordanta cu acesta. Desigur ca nu este nevoie sa plangi atunci cand ii spui cuiva un lucru neplacut, insa, desigur, nici sa te fortezi sa zambesti nu trebuie numai pentru a face situatia sa devina mai usor de suportat.

12. Limbajul corpului

O atitudine relaxata ii ofera mai multa incredere interlocutorului tau, asa ca evita sa faci gesturi bruste sau sa ai ticuri nervoase, cum ar fi frangerea degetelor sau miscarea continua a piciorului.

Afla de aici totul despre limbajul corpului la barbati! 

Comportamentul asertiv nu este usor de deprins, insa odata ce vei reusi sa il stapanesti, urmand aceste reguli, vei vedea schimbarile pozitive care vor avea loc in viata ta, 

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ce spune comportamentul lui despre relatia voastra?
Incepe quiz
Ce spune comportamentul lui despre relatia voastra?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (560 vizite)