Ce este terapia cognitiv-comportamentala si cum te ajuta

Ce este terapia cognitiv-comportamentala si cum te ajuta

Redactor Alexa Galgau

Pe zi ce trece, oamenii devin tot mai constienti de pericolele afectiunilor psihologice, in special cand vine vorba despre depresie, o boala adesea silentioasa si vicleana, inca prea putin inteleasa. Adesea ignorata, ea poate sa se agraveze atat de mult, incat sa duca la degradarea totala a calitatii vietii si chiar la sinucidere. Lectiile invatate de la celebritatile care au ales sa isi ia viata incurajeaza tot mai multi oameni sa ceara ajutor si sa apeleze la terapie pentru problemele lor. Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente boli intalnite in ziua de azi, iar una dintre cele mai eficiente metode de vindecare este reprezentata de terapia cognitiv-comportamentala.

Descopera in ce consta aceasta forma de terapie si cum te poate ajuta sa scapi de cele mai periculoase afectiuni psihologice!

Ce este terapia cognitiv-comportamentala

Cea mai buna abordare pentru tratarea unei probleme psihologice nu este administrarea de medicamente, care nu se axeaza decat pe simptome, ci schimbarea modului de a gandi, a perspectivei asupra vietii si a comportamentului, astfel incat radacina problemei sa fie eradicata. Acesta este principiul pe care se bazeaza terapia cognitiv-comportamentala. Adesea este folosita pentru a trata anxietatea si depresia, dar nu se limiteaza doar la acestea. Terapia cognitiv-comportamentala nu iti rezolva problemele, ci te pune fata in fata cu ele si te ajuta sa le privesti intr-un mod pozitiv, pe cat posibil. Gandurile negative genereaza un cerc vicios, iar terapia de acest tip te poate ajuta sa iesi din el, prin schimbarea patternurilor mentale pe care ti le-ai format de-a lungul timpului. Spre deosebire de alte tipuri de terapie, cea cognitiv-comportamentala se axeaza pe probleme ale prezentului si nu presupune revizitarea continua a trecutlui. Abordarea este aceea a imbunatatirii starii mentale zi de zi, putin cate putin. 

Cand ai nevoie de terapie cognitiv-comportamentala?

Terapia cognitiv-comportamentala s-a dovedit a fi utila in tratarea unui spectru destul de larg de afectiuni mentale, precum:

- tulburarea obsesiv compulsiva;

tulburare de panica;

- tulburari de anxietate;

- fobii;

- tulburari de nutritie, precum bulimia sau anorexia;

- tulburari de somn;

- probleme legate de consumul de alcool.

Ce se intampla in timpul unei sesiuni de terapie cognitiv-comportamentala

Daca ti s-a recomandat sa incepi un astfel de tratament, atunci probabil ca te vei intalni cu terapeutul tau o data pe saptamana sau o data la doua saptamani. Un tratament complet dureaza cuprinde de obicei intre 5 si 20 de sesiuni, in functie de cat de serioasa este problema. Fiecare sesiune dureaza intre 30 si 60 de minute. In timpul sedintei, vei discuta cu terapeutul despre problemele tale separandu-le in ganduri, emotii, senzatii fizice si actiuni. Veti analiza fiecare dintre aceste puncte si veti stabili daca ele sunt nerealiste sau nefolositoare, pentru a determina efectul pe care il au asupra ta. Rolul terapeutului este de a te ajuta sa vezi ca anumite comportamente sunt nerationale si ca trebuie sa le indepartezi. El te va ajuta sa iti schimbi gandurile care conduc la comportamente daunatoare. 

Terapia nu se desfasoara doar in cabinetul medicului. Acesta iti va da niste mici "exercitii" prin care sa exersezi schimbarea putin cate putin. De exemplu, daca ai anxietate sociala, este posibil sa trebuiasca sa vorbesti cu trei persoane straine intr-o saptamana, ramanand sa discuti cu terapeutul absolut tot ce ai simtit si ce consecinte a avut fiecare interactiune. Atunci cand te confrunti cu temerile tale si vezi ca sunt nejustificate, este doar o chestiune de timp pana ti se schimba modul de a privi lucrurile si, astfel, problema poate fi inlaturata. 

Ca sa beneficiezi de pe urma terapiei cognitiv-comportamentale, trebuie sa te dedici in totalitate procesului de vindecare. Va trebui sa iti iesi din zona de confort de multe ori si te vei confrunta cu diverse dificultati, dar aceasta este doar o etapa necesara pentru a te trata. 

Daca si tu crezi ca ai avea nevoie de terapie cognitiv-comportamentala, nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist, deoarece ti s-ar putea schimba fundamental calitatea vietii!

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (601 vizite)