Cele 5 principii care te ajută să fii fericit

Cele 5 principii care te ajută să fii fericit

Dana Ungureanu

Cu toții ne dorim un singur lucru în viață, acela de a fi fericiți. Această emoție pozitivă este și motivul pentru care tot mai multe studii, articole și cărți de dezvoltare personală definesc și analizează strategiile care ne pot ajuta să fim în deplină armonie cu noi înșine. Să fii fericit nu pare a fi ceva greu de atins, însă, de cele mai multe ori, această mulțumire este întunecată de problemele cotidiene sau de așteptările pe care ni le creăm singuri.

Fericirea, spun mulți cercetători, este ceea ce simți. Este un obiectiv atins, fie că această stare este dată de o experiență, de o persoană sau de o satisfacție personală. Să fii fericit înseamnă să îți fie apreciat si confirmat efortul. Dar, din păcate, fericirea este trecătoare pentru cei mai mulți dintre noi.

Ce te împiedică să fii fericit

Fericirea este dată de o stare emoțională pozitivă față de propria viață și față de propriile experiențe, iar această stare, cea de fericire, este asociată cu o viață plăcută, lipsită de griji, de probleme cotidiene, sociale, profesionale și emoționale. Este sentimentul care îți oferă siguranță și te ajută să fii în completă conexiune cu propriile trăiri.

Dacă te întrebi ce te împiedică să fii fericit, află că motivele sunt numeroase și diferă în funcție de contextele sociale, personale și profesionale în care te afli. Sunt etape în care anxietatea se instalează fără drept la replică în viața ta, sunt perioade în care unele situații se transformă complet, te consumă de energie și te încarcă cu emoții negative, sunt momente în care realitatea la care aspirai nu este conformă cu cea pe care o trăieșți și sunt stadii în care cazi în propriile capcane, amplificate de gânduri necontrolate și gesturi necalculate.

Neputința de a atinge fericirea este dată de o serie de activități care generează sentimente negative, asociate cu tipare și modele care nu sunt, de cele mai multe ori, conforme cu propriile nevoi.

Însă un model foarte bun de funcționare pentru o viață bună este cel definit de scriitorul Martin Seligman, care susține că există cinci piloni importanți pentru atingerea stării de bine:

-          Emoții pozitive – să te simți bine;

-          Implicare – descoperirea acelei activități care te face fericit (și care te va determina să continui să te implici, n.r.);

-          Relații – legături (sociale n.r.) autentice (unul dintre motivele pentru care oamenii nu sunt fericiți este acela că se simt singuri, nu au prieteni adevărați sau se simt excluși, n.r.) ;

-          Sens – să simți că existența ta are un scop pentru cineva (acțiunile care aduc valoare în viața cuiva îi fac pe oameni fericiți. De aceea, persoanele care fac voluntariat, acte de caritate sau își aleg meserii prin care să facă bine semenilor sunt mai mulțumite de viața lor, n.r.);

-          Realizare – sentimentul de mulțumire și de realizare.

Deși acești piloni sunt foarte bine structurați, se ridică întrebarea cum se poate atinge fericirea cu ajutorul lor. Noi îți vom arăta pas cu pas cum poți să fii fericit.

Cele 5 principii care te ajută să fii fericit

Să atingi sentimentul de bunăstare nu este atât de greu precum pare, însă este nevoie de mult exercițiu, determinare și motivație. Nu există o definiție universal valabilă pentru fericire, însă cu siguranță sunt activități și obiceiuri care te pot ajuta să-ți atingi mai ușor obiectivul suprem, acela de a fi într-o completă armonie cu propriile trăiri și emoții.

Sperăm că sfaturile de mai jos să te ajute să înțelegi mai bine principiile de funcționare și astfel să atingi mai ușor bunăstarea.

 femeie care zambeste

Emoții pozitive

Emoțiile pozitive sunt pe primul loc pe lista cu principii care te ajută să fii fericit. Partea dificilă apare însă în momentul în care te întrebi cum le poți “fabrica”. Cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu un spectru larg de emoții negative și pozitive, acestea alternând în funcție de situațiile pe care le întâlnim și pe care le confruntăm. Să lupți cu demonii proprii și să-i înfrunți nu este ușor, însă este esențial să înveți să trăiești în prezent și să înțelegi puterea acestuia. Uită de tot ceea ce s-a întâmplat în trecut, lasă experiențele negative în urmă și gândește-te doar la viitor, deoarece încă nu există și îl poți schimba.

Chiar dacă ai tendința să îți asculți propriile gânduri, să lași informațiile negative să ruleze la nesfârșit în mintea ta și să crezi că totul este lipsit de sens, este important să renunți la acest obicei nociv și să-ți înfrunți demonii. Doar tu ai puterea să dai sens vieții și să elimini tot ceea ce te descurajează. Doar tu ai puterea să vezi dincolo de tot ceea ce este dureros și de tot ceea ce te afectează.

Dorește-ți să fii fericit și astfel vei găsi puterea să lupți, să găsești rezolvări la problemele pe care le ai și să ieși din acea rutină care te blochează. Un singur obicei pozitiv poate fi fundația pentru o serie de activități care te vor ajuta să atingi mai ușor abundența și armonia. Iar un exemplu foarte bun este acela să practici recunoștința. Este un obicei care te ajută să îți găsești motivația, să dai un sens vieții și să ai o serie de trăiri pozitive.

Implicare

Misiunea ta în viață este să găsești ce tip de activitate îți hrănește spiritul și te motivează să îți iei un angajament pe termen lung. Este firesc să ai perioade în care simți că timpul nu este în favoarea ta sau în care nu mai poți vedea posibilitățile pe care le ai, însă totul se rezumă la continuitate și la nevoia de evoluție.

Gândește-te ce îți place să faci, ce activitate este potrivită pentru tine și ce te ajută să atingi fericirea. Pentru că orice exprienta să evolueze de la sine și să te ajute să te îndrepți în direcția dorită, este nevoie de consecvență, determinare și creativitate. Viață reprezintă un șir de evenimente și doar de ține depinde atât ce direcție alegi, cât și cum să crești nivelul de implicare.

doua prietene care admira apusul de soare 

Relații

Deși societatea modernă ne face să credem că “mai mult” înseamnă “mai bine”, adevărul este undeva la mijloc. Conexiunile autentice și comunicarea sunt cele două elemente esențiale care ajută la crearea stării de bine. Relațiile sănătoase te ajută să ai o viață fericită, iar acest lucru a fost dovedit chiar de un studiu realizat la Universitatea Harvard, pe durata a 75 de ani. Este cel mai lung studiu despre fericire și concluzia a fost că relațiile pe care le ai îți influențează întreaga viață.

Calitatea primează când vine vorba despre relații, nu cantitatea. Indiferent câți prieteni ai, este important ca relațiile tale cu ei să fie autentice, deoarece te vor ajuta să ai o viață lungă și fericită.

Sens

Etapa pe care trebuie să o atingi și care poate să fie favorabilă pentru tine în viață are un sens mai profund decât crezi. Tot ceea ce faci trebuie să contribuie atât la transformarea ta, cât și la crearea bunăstării. Este vorba de a face o diferență.

Irvin Yalom, profesor de psihiatrie la Universitatea Stanford, are o teorie conform căreia singura noastră speranță de a atinge nemurirea constă în “capacitatea noastră de a genera sentimente și amintiri prin intermediul oamenilor pe care îi întâlnim zi de zi”.

El numește această teorie drept “efectul ripple”, iar acesta are două modalități de funcționare:

-          Copiii noștri ne pot ajuta să ne transpunem în viitor. Ei ne oferă o promisiune de a trăi dincolo de limitele de viață și reprezintă contribuția noastră pentru ceea ce va urma.

-          Prietenii pe care îi întâlnim și interacționăm sunt o răsplată prin care reușim să spargem bariera timpului prin ceea ce le împărtășim și prin schimbările pe care le aducem în viața lor. 

Atribuind un sens vieții și înțelegând aceste principii care te pot ajuta să atingi bunăstarea, vei reuși să îți asociezi întreaga experiență de viață cu ideea de perpetuare și nemurire. Să ai obiective, să îți faci planuri, să gândești în perspectivă sau să îți dorești să pui în practică idei și teorii ce pot avea un rezultat pozitiv și benefic pe termen lung, înseamnă să ai continuitate și să atingi astfel prosperitatea. 

Realizare

Să ai o viață plăcută înseamnă să ai continuitate și să atingi obiectiv după obiectiv. Îți va fi mult mai ușor să creezi, să oferi, să ieși în evidență, deci, să ai succes. Nu există un set de reguli care îți garantează succesul, ci există mici realizări care te motivează și care te determină să țintești mai sus.

Să cauți validarea altor persoane nu este un lucru greșit, însă este esențial să înțelegi că nu de ele depinde fericirea ta. Poți să ai și momente de vulnerabilitate, pentru că nimeni nu este perfect și pentru că doar în acest fel vei înțelege că, mai devreme sau mai târziu, vei reuși să realizezi tot ceea ce ți-ai propus.

Pentru tine ce principii funcționează? Ce te ajută să fii fericit și care sunt acele lucruri care îți oferă continuitate? Analizează-te, reflectă asupra propriilor decizii și încearcă să te descoperi și să înțelegi ce funcționează cel mai bine pentru tine.

Fericirea este o stare pe care o poți atinge și tu, indiferent prin ce momente treci. Nu fericirea te alege, ci tu trebuie să alegi să fii fericit.  Fericirea nu este un scop, ci este un mod de a trăi.

Nu aștepta să se întâmple ceva în viața ta, nu pune preț pe fericire și nu arunca vina pe problemele cotidiene, pentru că în acest fel nu vei face altceva decât să te blochezi într-o continuă așteptare și să crezi că starea ta de bine depinde doar de ceea ce va urma, iar această gândire te va împiedica să te bucuri de prezent și astfel nu vei putea să înțelegi că poți să fii fericit în fiecare zi. 

Surse foto: unsplash.com

Articolul urmator
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?
Incepe quiz
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.