Cum funcționează pozitivismul și cum îți îmbunătățește stilul de viață

Cum funcționează pozitivismul și cum îți îmbunătățește stilul de viață

Diana Solomon

Pozitivismul nu este doar o stare care îți îmbunătățește relația cu tine și cu cei din jur, ci reprezintă un stil de viață. De altfel, oamenii de succes vorbesc despre această calitate alături de un alt concept important: „inteligenta emoțională”.

Potrivit cercetătorilor, motivul pentru care pozitivismul are un impact atât de puternic constă în faptul că gândurile tale au o frecvență și o vibrație corespunzătoare aparte, care favorizează apariția lucrurilor bune în viața ta. Gandirea pozitivă este egală cu evenimentele pozitive. În cazul în care te gândești la lucruri care te sperie și îți faci tot felul de scenarii negative, frecvența care corespunde acestor idei va atrage o anumită energie care se va „hrăni” cu toate temerile tale.

Prin urmare, probabil că vrei să afli cum funcționează pozitivismul, astfel încât gândurile tale să fie tot timpul constructive. Însă ar trebui să știi din start că nu vei reuși mereu să te gândești doar la lucrurile bune. Așadar, nu ai de ce să îți faci griji când mintea îți este uneori umbrită de negativism.

Ce este și cum funcționează pozitivismul

Gândirea pozitivă este o atitudine mentală și emoțională care se concentrează asupra lucrurilor bune din viață. Pe scurt, pozitivismul poate fi definit prin cunoscuta sintagmă „a vedea partea plină a paharului”.

O persoană pozitivă se gândește constant la fericire, sănătate și succes și crede că poate trece cu brio peste orice obstacol sau dificultate. Însă gândirea pozitivă nu este acceptată ușor de toată lumea. Unii consideră această idee ușor naivă și deseori râd pe seama celor care urmează acest tip de raționament.

Din fericire, în ciuda părerilor critice asupra mentalității pozitive, ideea de a vedea partea bună a lucrurilor pare să ia amploare. Drept mărturie stau nenumăratele cărți care dezbat acest subiect, dar și cursurile sau workshopurile concepute în acest registru.

Pentru a practica pozitivismul în viața de zi cu zi, trebuie să faci puțin mai mult decât să îi conștientizezi existența. Mai exact, pentru ca gandurile tale bune să dea roade, e indicat să adopți atitudinea gândirii pozitive în fiecare lucru pe care îl faci.

Cum îți influențează pozitivismul viața

Cu o atitudine pozitivă putem experimenta trăiri frumoase, iar acest lucru ne face să vedem mai des părțile bune ale vieții, încărcându-ne totodată cu energie și fericire. Prin urmare, ne vom simți bine mai des cu noi înșine, iar acest lucru va avea un impact chiar și asupra sănății fizice și psihice. De altfel, atitudinea pozitivă va influența și modul în care ești privită de ceilalți. Astfel, vei observa că te vei simți mai puternică, mai încrezătoare, iar limbajul corpului se va schimba odată cu practicarea gândirii pozitive.

Pozitivismul nu înseamnă totuși să ignori situațiile mai puțin plăcute cu care te poți confrunta în viața de zi cu zi. În schimb, gândirea pozitivă te ajută să abordezi aceste situații într-un mod cât mai productiv.

Acest tip de raționament începe adesea ca o serie de dialoguri cu propria persoană. Discuțiile cu tine însuți sunt o serie de gânduri nerostite care se perindă prin mintea ta. Aceste gânduri pot fi pozitive sau negative, pot fi logice sau nu ori pot proveni din tot felul de concepții greșite pe care ți le-ai creat din lipsă de informații.

Așadar, dacă majoritatea gândurilor care-ți trec prin cap sunt negative, percepția ta asupra vieții este mai degrabă una pesimistă. Iar dacă majoritatea gândurilor tale sunt pozitive, atunci este foarte probabil ca tu să fii o optimistă, o persoană care practică gândirea pozitivă.

Beneficiile pozitivismului asupra sănătății

Cercetătorii studiază neîntrerupt efectele gândirii pozitive și ale optimismului asupra sănătații. Astfel, au ajuns să observe nenumărate beneficii pe care pozitivismul le poate avea, printre care:

- crește durata de viață;

- scade riscul de depresie;

- scade nivelul de stres;

- crește imunitatea;

- reduce riscul deceselor cauzate de bolile de inimă;

- crește nivelul de rezistență la muncă și stres.

Este încă neclar motivul pentru care oamenii ce abordează o atitudine pozitivă se bucură de numeroase beneficii asupra sănătății, însă o teorie susține că gândirea optimistă te ajută să faci față mult mai ușor situațiilor stresante, fapt care contribuie la reducerea efectelor negative pe care stresul le-ar putea provoca asupra organismului. Totodată, se consideră că persoanele vesele au un stil de viață mai sănătos: fac mai multă mișcare, au un regim alimentar echilibrat și nu fac abuz de alcool sau țigări.

Iată, așadar, cum funcționează pozitivismul! Cum privești acum balanța dintre optimism și pesimism? Consideri că stăpânești gândirea pozitivă sau mai ai de lucrat la acest aspect?

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (560 vizite)