Cum să fii fericită și să trăiești mai mult

Cum să fii fericită și să trăiești mai mult

Sorina Corneanu

Cu toții vrem să fim mai fericiți, nu? Evident. Iar pentru asta căutăm să împăcăm munca, familia, timpul liber și timpul acela destinat doar nouă, în care ne regăsim, ne încărcăm și simțim că o putem lua de la capăt. Cam așa ar descrie cei mai mulți rețeta fericirii.  

Te-ai întrebat vreodată „Ce să fac ca să fiu fericită”? Iată cum stau lucrurile!

Secretul fericirii: cum să îți îmbunătățești starea de spirit

Japonezii, prin conceptul ikigai, tradus prin găsirea scopului fiecărei persoane, propun să fim tot mai ocupați și să avem mintea permanent în alertă pentru a fi mai fericiți. Fiind permanent ocupat, nu ai timp să te gândești la altceva, nici măcar la ceea ce presupune, de fapt, să fii fericit. Fiind mai fericit, susține acest concept japonez, trăiești mai mult.  

Poate sună ciudat, dar se pare că știința sprijină această idee. Într-un studiu realizat pe o perioadă de șapte ani, pe mai mult de 43.000 de adulți, cercetătorii au constatat că participanții care au trăit fiind permanent ocupați și foarte activi erau sănătoși într-o mai mare proporție decât aceia care au ales un alt stil de viață.

Cel mai probabil, foarte multe persoane nu se regăsesc în acest concept și aleg alte căi pentru a-și defini fericirea, asta după ce, deseori, se întreabă „Ce să fac ca să fiu fericită?”. Psihologii descoperă din ce în ce mai mult că atunci când vine vorba de fericire, cheia paradoxală a fericirii adevărate pare să fie acceptarea nefericirii-fără a te forța să simți altceva, ci luând exact ce îți oferă viața și căutând părțile bune. Marea luptă a noastră, cu noi înșine, este să descoperim partea bună din orice ni se pare că "nu e ceea ce trebuie". 

Vezi în clipul de mai jos câteva sfaturi pentru o viață lungă și fericită oferite de oamenii de știință! 

Un nou studiu condus de cercetătorii din Michigan State University sugerează că angajații care zâmbesc fals pe tot parcursul zilei, pentru că așa le cere jobul, își înrăutățesc starea de spirit și deseori își părăsesc locul de muncă în scurt timp, în timp ce muncitorii care zâmbesc ca urmare a cultivării gândurilor pozitive lucrează mai cu spor, sunt mai productivi și se bucură de munca lor, fără să o considere o corvoadă.

Să zâmbim este sănătos, deja știam asta, dar iată că acum ne susțin și studiile. Un zâmbet este o modalitate excelentă de a reduce o parte din griji și starea de anxietate. 

Poate îți vine greu să crezi, dar somnul contribuie foarte mult la starea de fericire. Într-un experiment realizat în cadrul unei universități americane, studenții privați de somn au încercat să memoreze o listă de cuvinte, din care și-au amintit 81% din cuvintele cu conotație negativă, cum ar fi cancerul, și doar 31% din cuvintele pozitive. Somnul contribuie, așadar, la o stare de spirit mai bună, susține moralul și ne ține departe de depresie, anxietate și gânduri negative.

somn 

Oricât de ocupat ai fi, să petreci timp cu famlia ar trebui să fie prioritar. Din păcate, foarte multe persoane judecă lucrurile exact pe dos: jobul e important, familia va înțelege. Poate va înțelege, dar aici e vorba și despre tine. Sau, în primul rând, despre ține. Fă-ți un bine și petrece timp cu prietenii, familia și toți cei dragi. Astfel, crește nivelul hormonilor fericirii și, evident, starea de bine se instalează.

Să petrecei mai puțin timp în birou și în fața calculatorului este încă o cale sigură către o viață lungă și mai multă fericire. Măcar 20 de minute petrecute zilnic în aer liber, la o discuție cu cei dragi sau la o cafea cu prietenii, ar contribui considerabil la starea de bine, la vindecarea în mod natural a depresiei, la îmbunătățirea memoriei și la o mai bună capacitate de lucru. 

somn  

De asemenea, specialiștii de la Universitatea din Sussex au constatat că oamenii care petrec mai mult timp în aer liber sunt mai fericiți. 

 Fericirea vine din alegerea de a fi fericit cu ceea ce faci, de a-ți intări relațiile și de a te îngriji fizic, financiar și emoțional, astfel încât să găsești echilibrul, lipsindu-te de tot ce e dus la extrem, a arătat un studiu recent realizat la Harvard."Când facem un scop in sine din fericire, observam imediat orice nemultumire si privim totul ca pe o dezamagire, ceea ce ne poate face să credem ca nu suntem destul de fericiți sau că am eșuat în încercarea noastră de a fi fericiti. Sa traiesti asa nu este deloc realist. trebuie sa recurgem la schimbare pentru a obtine ceea ne dorim, fara sa  ne mai  plangem din orice", spune Susan David, psiholog in cadrul Universitatii Harvard. " Ceea ce se intamplă atunci când ne concentrăm prea mult pe a fi fericiți este faptul că, exact invers, nu facem decât decât să ne criticăm pentru ce nu suntem, ce nu avem sau ce nu facem, și ne indepărtăm de tot ce inseamnă, de fapt, fericirea.  Acceptarea este precursorul schimbării și calea către a deveni ceea ce ne dorim. Critica nu ajută! "

Să îți vezi de treabă și să nu te intereseze de ceilalți, pentru că așa crezi că e mai bine, s-a dovedit o pistă falsă în demersul fericirii. Adevărul e că ajutându-i pe ceilalți vei trăi mai mult, pentru că în interiorul creierului se va desfășura un „proces” de fericire care va transmite mesaje în întreg organismul.  Un studiu anterior din același grup a sugerat că  fericirea provine din trei lucruri 1. a face bine celorlalți, 2.  a face lucruri la care ești cu adevărat bun, 3.a-ți face bine ție însuți. 

Se spune că nicio educație nu este mai bună decât aceea obținută prin călătorie. Și iată că a călători înseamnă nu numai autoeducare și dezvoltare personală, ci și fericire. Suntem exploratori înnăscuți, dar ne-am „domesticit” în conformitate cu regulile nescrise ale societății.  

La fel de important e să îți faci timp pentru a medita. În timpul meditației, nivelul endorfinelor crește enorm, iar starea de calm și liniște este garantată! Data viitoare când te plângi pentru că lucrurile nu merg bine și nu ești destul de fericită, gândește-te dacă respecți acești pași atât de simpli. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Ce te impiedica sa fii fericita?
Incepe quiz
Ce te impiedica sa fii fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (641 vizite)