Cum să fii optimist

Cum să fii optimist

Sorina Corneanu

Știința susține că, alegând să fii optimist, optezi, în mod subconștient, să fii sănătos. Indiferent că îl numim efect placebo sau legea atracției universale, gândul pozitiv este, incontestabil, din punct de vedere științific, sursa principală a sănătății noastre.

Nu trebuie să crezi fără să vezi. Așa că nu-ți rămâne decât să alegi să fii pozitiv și să urmărești singur cum optimismul și schimbarea vechilor tipare de gândire îți vor schimba, implicit, comportamentul, atitudinea față de situațiile pe care le confrunți, viziunea despre lume și, în final, viața.

Optimismul, un echilibru psiho-emoțional

fata vesela care sare pe un pod

Tot ceea ce simțim și trăim se va transforma în ceea ce suntem. Mai devreme sau mai târziu, dezechilibrul emoțional, cauzat de stres și de alte stări nocive cu care ne confruntăm zi de zi, se va somatiza și va produce bolile fizice pe care, de cele mai multe ori, nu ni le explicăm sau cărora, în mod automat, le căutăm explicații exterioare.

În realitate, totul este în interiorul nostru, de la forța de a depăși problemele și situațiile nefericite până la capacitatea de a gestiona minuțios tot ceea ce simțim.

Privit ca o capacitate de a îndrepta lucrurile și situațiile în direcția favorabilă, renunțând la varianta lamentării, optimismul înseamnă, dincolo de toate, o educare a creierului. Iar capacitatea sa uluitoare de a se modela, în funcție de nevoile, dorințele și gândurile noastre, ne deosebește net de animale și ne oferă posibilitatea de a acționa conștient, nu din instinct.

Totuși încrederea, optimismul și dorința de autocunoaștere nu reprezintă, în realitate, un interes colectiv. Să fii încrezător înseamnă să fii curajos și să ai puterea de a-ți asuma întocmai ceea ce ești și să îți creezi demersurile favorabile acțiunilor tale, astfel încât să fii mulțumit de viața pe care o duci.

Oamenii optimiști au mai puține probleme

Da, uneori au mai puține probleme, pentru că știu cum să conducă lucrurile în direcția favorabilă lor. Dar, de cele mai multe ori, totul se rezumă la felul în care optimiștii aleg să privească viața, încercările ei. Este important modul în care gestionează ceea ce simt sau trăiesc în mijlocul unei situații. Încrederea în sine va fi întotdeauna o cale mai ușoară către succes, câtă vreme adversarul, poate cu abilități deosebite, rămâne în urmă.

Secretul e simplu: atitudinea face totul. Iar atitudinea e un proces personal pe care îl ducem cu noi înșine.

5 pași care te vor ajuta să fii mai optimist

Iată câțiva pași simpli care îți vor antrena creierul să-și schimbe „viziunea” negativă într-una pozitivă, chiar de astăzi!

fata care se trezeste de dimineata

1. Fii conștient de emoțiile tale

Fiind conștient de ceea ce simți în fiecare moment, poți înțelege exact ce stări îți fac bine sau te dezechilibrează și, mai ales, care sunt emoțiile care te imobilizează. Cele din urmă te îndreaptă, încet și sigur, către boli fizice. Începe chiar de astăzi să fii atent la ceea ce simți, să eviți situațiile care nu îți fac bine, iar atunci când nu le poți evita, învață să fii conştient de ele, să respiri adânc și să cauți partea bună a lucrurilor. Nu, nu e un clișeu! Chiar există o parte bună în orice situație negativă.

Primul pas către pozitivism tocmai în asta constă: în a reuși să vezi, în momentul crizei, dincolo de răul care te scoate din matcă. Poate pentru tine e un act fără semnificație, dar pentru creierul tău… nu! Creierul se antrenează, treptat, să vadă partea bună în orice lucru!

2. Învață să faci complimente

Într-o societate antrenată pe competiție, invidie și dorință de a urca punându-l pe celălalt la pământ, creierul obosește și se setează pe astfel de comportamente care vor genera dezechilibre, mai devreme sau mai târziu.

Complimentele nu-i sprijină doar pe ceilalți să-și scoată la lumină potențialul și să fie mai deschiși în comunicare, ci te ajută și pe tine să înțelegi că a fi pozitiv, deschis și orientat către realizări nu înseamnă că trebuie să fii neapărat competititiv, încordat și stresat.

3. Fă-ți timp pentru ceea ce îți place

Să fii tu, într-o lume care te programează să fii ceea ce trebuie, e cea mai mare realizare. Iată cum, lucrând zilnic doar la imaginea ta, la părerea celorlalți despre tine și la așteptările celor din jur, vei ajunge să te simți stresat și te vei întreba de ce sau vei da vina pe job și pe colegi, când, în realitate, singurul vinovat ești tu.

Pentru că așa ți-ai antrenat creierul, iar acesta chiar ține cont de comenzile tale! Nimeni, în afară de tine, nu e vinovat de starea ta. Te simți așa cum alegi. Alege să fii pe primul plan. Astfel, respectându-te, vei înțelege ce îți place, vei investi mult timp în ceea ce te reprezintă, nu vei ajunge să învinovățești pe nimeni pentru alegerile tale.

Începe chiar de astăzi exercițiul acesta și vei reuși să îți antrenezi creierul să selecteze părțile bune, în așa fel încât fiecare zi să fie o bucurie.

4. Practică anticipația 

Să te trezești zilnic cu gândul că se va întampla ceva bun nu e deloc nebunie, nici naivitate. E ceea ce prea puțini au curajul să facă: anticipația. Totuși, o poți trata ca pe un experiment și poți afla din proprie experiență cum, atunci când aștepți bine, ai parte de bine! În cartea sa, „Spune pot și vei putea”, doctorul Norman Vincent Peale explică întocmai cum faptul că nu ne cunoaștem provoacă nemulțumirile pe care le trăim zi de zi.

5. Să fii optimist înseamnă să fii sănătos

Dacă nu te pasionează teoriile despre legea atracției și crezi că sunt doar vorbe în vânt, atunci poate te motivează să afli că între creier și fiecare organ al nostru există o relație care trebuie menținută fericită pentru a ne bucura de o sănătate de fier. Altfel, multe vor începe să scârțâie iar noi vom da vina pe lipsa de mișcare sau pe hrana necorespunzătoare, niciodată pe emoțiile pe care le-am transmis, direct în creier și în organism, distrugând această legătură fidelă și somatizând.

Încă te mai întrebi dacă există ceva mai important în viață decât pozitivismul? Îți dorim să-ți amintești zilnic asta și să fii optimist! Pur și simplu!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Ce te impiedica sa fii fericita?
Incepe quiz
Ce te impiedica sa fii fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (514 vizite)