Cum să răspunzi la întrebările grele ca un geniu

Cum să răspunzi la întrebările grele ca un geniu

Violeta Ieremie

De multe ori ne găsim în faţa unor situaţii care ne pun în încurcătură. Ne pregătim bine pentru a prezenta ceva important, ne susţinem discursul în faţa publicului şi se dovedeşte că ce am pregătit noi cu atâta atenţie este incomplet sau ne sunt adresate întrebări destul de dificile.

Iată o strategie în 4 paşi pe care să o aplici în astfel de situaţii!

femeie care se gandeste

Ia-ţi timp

De multe ori, trăind într-un mediu competitiv, avem impulsul de a răspunde repede. Însă nu asta este soluţia. Atunci când răspunzi sub starea de stres, poți părea nesigură şi nepregătită pentru o discuţie argumentativă. În schimb, e bine să îţi iei timp să fomulezi bine un răspuns înainte să-ţi spui părerea.

Păstrează liniştea, pur şi simplu, şi gândeşte-te. S-ar putea să ai impresia că a trecut mult timp, însă, în realitate, e vorba de câteva clipe.

Vorbeşte numai atunci când ai o opinie completă. Astfel, te poţi concentra pe ceea ce ai de zis, în loc să te gândeşti pe parcurs la argumentele tale.

Adaptează-te publicului

Pentru o prezentare reuşită, ar trebui să iei în considerare persoanele cărora te adresezi. Foloseşte un limbaj adecvat şi evită cuvintele complicate care ar putea fi greu de înţeles.

Foloseşte tonul potrivit şi ai în vedere un răspuns în cazul în care se iveşte o discuţie controversată. Organizează-ţi discursul în aşa măsură încât să scoţi în evidenţă ideile principale care ar putea să intereseze persoanele cărora le vorbeşti. În funcţie de public, îţi poţi adapta răspunsul, astfel încât să ai cât mai multă credibilitate.

femeie care sustine o prezentare buna

Fii sigură pe ceea ce spui

Este indicat să spui numai acele lucruri de care eşti foarte sigură. În caz contrar, dacă nu ştii răspunsul, poţi argumenta şi acest aspect cu siguranţă în glas. Apoi, în continuare, condu discuţia astfel încât să găseşti răspunsul.

Atunci când primeşti o întrebare şi nu ştii răspunsul, poţi aprecia punctul de vedere al celeilalte persoane şi să o asiguri că o să cauţi informaţia cât mai repede posibil.

Scoate în evidenţă ceea ce ştii

Ori de câte ori este posibil, condu conversaţia spre informaţiile pe care le deţii şi pe care le cunoşti foarte bine. De exemplu, în momentul în care cineva te întreabă despre planul de a îmbunătăţi un aspect economic dintr-un oraş anume, iar tu nu deţii răspunsul, dar ştii destul de multe despre domeniul educaţiei, poţi schimba discuţia în loc să spui că nu ştii. Un răspuns potrivit ar fi faptul că o gestionare bună a economiei are la bază oameni educaţi.

Se pot găsi răspunsuri la orice întrebare. E suficient să fii destul de intuitivă şi să întorci situaţia în favoarea ta. Găseşte o cale prin care să-ţi spui părerea, chiar dacă poate nu este ceea ce aşteaptă ceilalţi. Vorbeşte cu încredere, zâmbeşte şi bazează-te pe ceea ce ştii!

Articolul urmator
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum alegi un ceai de matcha bun
Ce fel de geniu esti?
Incepe quiz
Ce fel de geniu esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (560 vizite)